• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Filyos'taki kuş alanlarına liman tehdidi

Filyos'taki kuş alanlarına liman tehdidi
Prof. Dr. Sözen, "Filyos Liman projesi ile kuşların barındığı çok özel alanların korumasını birlikte yürütemezsek, bu çok önemli kuş alanını sonsuza dek kaybedeceğiz" dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Türkiye'deki 470 kuş türünden 296'sının Zonguldak'ta yer aldığını söyledi. Kuş türlerinin en çok kaydedildiği Filyos'taki liman ve sanayi tesisleri projesinin kendisini endişelendirdiğini belirten Prof. Dr. Sözen, "Liman projesi ile kuşların barındığı çok özel alanların korumasını birlikte yürütemezsek, bu çok önemli kuş alanını sonsuza dek kaybedeceğiz" dedi.

Prof. Dr. Sözen, Zonguldak'ın Türkiye'deki kuş türleri açısından en önemli ilk 10 il arasında yer aldığını söyledi. Zonguldak'ın, nesilleri tehlike altında bulunan türler açısından da önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözen, "Zonguldak'ta kaydedilen türlerden dikkuyruk ördeği, küçük akbaba, sibirya kazı, uludoğan ve büyük orman kartalı, Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından dünyada nesli tehlikede, 11 tür de tehlikeye yakın olarak listelenmektedir. Bu türler öncelikli korunması gereken türlerden" dedi.

Yine kara ördek, paçalı şahin ve çöl ötleğeni gibi 30'dan fazla türün Türkiye için nadir türler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sözen, "Zonguldak, kuşlar açısından gerçekten çok önemli. Dünya üzerindeki en nadir ördek türlerinden birisi olan dikkuyruk ördeğini 2012'de Zonguldak Limanı ve Filyos'ta kaydettik" diye konuştu.

"FİLYOS'TA KUŞLARIN BARINDIĞI ALANLARI KORUMALIYIZ"

Kentte en fazla kuş türünün kaydedildiği bölgenin Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi olduğunu belirten Prof. Dr. Sözen, şöyle konuştu:

"Bu açıdan Filyos bölgesinin Türkiye'nin en önemli kuş alanlarından birisi olduğunu kolaylıkla söyleyebilirim. Durum bu iken 'Karma Endüstri Bölgesi' ilan edilen bölgeye yapılması planlanan liman ve sanayi tesisleri beni çok endişelendiriyor. Özellikle liman projesi ile kuşların barındığı çok özel alanların korumasını birlikte yürütemezsek, bu çok önemli kuş alanını sonsuza kadar kaybedeceğiz. Bölgede kuşlar için Sefercik Köyü ile deniz arasında kalan ve batı sınırını da Filyos nehrinin oluşturduğu sulak alanı kuşlara bırakmak ve korumak zorundayız. Liman tesislerini ve sanayi tesislerini bu alanın dışına planlamak zorundayız."

Kuş türü sayısının çok olmasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sözen, "Bu zenginliğimizi kaçak avlanmalar ve başka faktörlerle heba etmemeliyiz. Bu zenginliğin farkına varmalı ve bunun tanıtımını yapmalıyız. Bu sağlandığı taktirde Zonguldak önemli bir kuş gözlem merkezi haline gelebilir" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim