• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 22 °C

Fethiye'de kruvaziyer limanı neden yok?

Fethiye'de kruvaziyer limanı neden yok?
Kurvaziyer limanı bulunmayan Muğla'nın Fethiye ilçesi her yıl 100 bin zengin turist ve 14 milyon TL'lik geliri kaçırıyor.
Kurvaziyer limanı bulunmayan Muğla'nın Fethiye ilçesi her yıl 100 bin zengin turist ve 14 milyon TL'lik geliri kaçırıyor.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde kurvaziyer gemi limanı bulunmadığı için ilçeye büyük yolcu gemileri uğrayamıyor. Şehri sadece uzaktan seyredebilen gemideki müşteriler, yolcuların istemesi halinde filikalarla körfeze taşınıyor. İmkanları bulunmasına rağmen Fethiye'de kurvaziyer limanı olmaması her kesimden tepki çekiyor. Turizmin 12 aya yayılması ve ilçenin turizmden hak ettiği geliri elde edebilmesi için gerekli kurvaziyer limanı için Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) farklı bir yaklaşım ortaya koydu. Kruvaziyer turizminin yüksek gelir grubundaki turistlere hitap eden bir turizm türü olduğunu söyleyen FTSO Başkanı Akif Arıcan, Fethiye'nin yıllık kaybını rakamlarla açıkladı.

Kurvaziyer turizminin dünya pazarındaki yerinin yüzde 11 olduğunu belirten Arıcan, Fethiye'nin de bir Akdeniz kenti olarak Avrupa kurvaziyer turizminden pay almasının gerekliliğine dikkat çekti. Kurvaziyer turizmininin yüksek gelir grubundaki turistlere hitap ettiğini ifade eden Arıcan, "2011 yılında elde edilen verilere göre kurvaziyer turistleri uğrak limanlarda kişi başına ortalama 61 Euro harcama yapmaktadır. Yılda 100 bin kurvaziyer turistinin Fethiye'de ağırlanması halinde 6 milyon 100 bin Euro yani 14 milyon 270 bin TL Fethiye ticaretine katkı yapabileceği hesaplanmıştır. Bunların dışında bölgemiz büyük gemiler için tedarik noktası, bakım merkezi gibi çeşitli ek işlevler üstlenerek gelirini artırabilir. Dahası turizm yaz ayları dışına taşarak ticari gelirleri yıl bazına yayma olanağı doğar" diye konuştu.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010 yılında TBMM Genel Kurulu'nda Fethiye kurvaziyer limanı ile ilgili verilen bir önergeye cevabında Fethiye'nin uğrak liman olarak önerildiğini açıklamıştı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada; ana kurvaziyer limanı olarak İstanbul, İzmir ve Antalya gösteriliyor. Açıklamada, Kuşadası, Alanya, Marmaris, Sinop, Trabzon gibi limanlarla aynı kategoride gösterilen Fethiye ise uğrak liman olarak öngörülüyor.

Kurvaziyer turizminin gelişmesi için ortak stratejiler belirlemek için İzmir Ticaret Odası'nın girişimleri ile kurulan Türkiye Kurvaziyer Platformu'nda Fethiye'nin de yer aldığı öğrenildi. Platformun yaptığı Türkiye kurvaziyer liman ve iskeleleri envanterinde Fethiye limanı da yer alıyor.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim