• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 8 °C

Faroe Adaları'nda yüzlerce yunus bıçaklanarak öldürüldü

Faroe Adaları'nda yüzlerce yunus bıçaklanarak öldürüldü
Danimarka'ya bağlı Faroe Adaları'nda rekor olarak ifade edilen bin 400'den fazla yunusun avlanarak öldürülmesi tepki topladı.

Olay, Atlas Okyanusu'nun kuzeyindeki adalar topluluğunun en büyük fiyordunda yaşandı. Botlarla karaya sürülen yunus sürüsü, sahilde bıçaklanacak öldürüldü. Skalabotnur sahili akan kan nedeniyle kıpkırmızı oldu.

Öldürülen Yunuslar karaya çekilerek, tüketim için burada bekleyenlere dağıtıldı. 18 adadan oluşan Faroe ilk kez balina ya da yunus avıyla anılmıyor. Ancak rekor olduğu ifade edilen av, ada toplumu içinde dahi tepki toplamış durumda.

Faroe Balina Avcıları Örgütü Başkanı Olavur Sjurdarberg de aşırı bir öldürme yapıldığını kabul etti.

BBC'ye konuşan Sjurdarberg, yaşananların büyük bir hata olduğunu söyleyerek "Sürü tespit edildiğinde içinde 200 yunus olduğu tahmin ediliyordu" dedi.

Olavur Sjurdarberg, insanların oluşan görüntü nedeniyle şoke olduğunu da kaydetti.

BU TÜR AVLAR FAROE'DE YASAL

Buna karşın, katliam olarak değerlendirilen av nedeniyle bir soruşturma açılmayacak. Yerel yetkililer bir hukuksuzluk yaşanmadığını açıklıyor. Faroe Adaları'nda bu tip avlara izin veriliyor ve çoğu zaman bir sürünün tespit edilmesi üzerine plansız olarak harekete geçiliyor. Bu deniz memelilerini avlayabilmek ve öldürebilmek için eğitim almış olmak gerekiyor.

Danimarka parlamentosunun Faroe Adaları'nı temsil eden üyesi Sjurdur Skaale, "beyaz yanlı yunus öldürmenin yasal olduğunu ama popüler olmadığını" söyledi.

1400'den fazla yunusun öldürüldüğü sahile gelen Sjurdur Skaale, ada halkından bir kısmının da çok öfkeli olduğunu kaydetti ancak "daha insani" yapılabileceğini söyleyerek avcılığı savundu.

Av yanlısı vekil, yunusların omurilikten mızraklanarak "yarım saniyede" öldürebileceğini söyledi ve bu tür avcılığın inekleri veya domuzları kafeslerde tutmaktan daha insani olduğunu öne sürdü.

'KÜLTÜREL KİMLİĞİN BİR PARÇASI'

Sea Shepherd isimli örgüt, pilot balinaların ve yunusların, Faroe hükümetinin öne sürdüğü gibi hızlı öldürüldüğü vakaların çok nadir olduğunu açıkladı.

Örgüt, Grindadrap ismi verilen bu av türünün "düzensiz katliamlar" olarak tanımladı. Ada'da, rekor ölüm sonrası yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın çoğunluğunun balina ve yunus avına karşı olduğunu ortaya koydu. Ancak farklı bir araştırma yüzde 80 oranında destek olduğunu gösteriyor. Av yanlıları, bunun kültürel kimliğin bir parçası olduğunu savunuyor.

Faroe hükümetinin açıkladığı resmi verilere göre, senede ortalama 600 pilot balina yakalanıyor. 2020 yılında 35, 2019'da 10 beyaz yanlı Atlantik yunusu avlandı. Ülkede daha önceki en büyük yunus avı, 1200 yunusla 1940 yılında kaydedildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim