• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 12 °C

Dünya Denizcilik Günü, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde kutlandı

Dünya Denizcilik Günü, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde kutlandı
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, “Gemileri, Limanları ve İnsanları Buluşturalım” temasını içeren Dünya Denizcilik Günü’nü düzenlediği bir etkinlikle kutladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Dünya Denizcilik Günü’nü Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün bu yıl için belirlediği “Gemileri, Limanları ve İnsanları Buluşturalım” temasıyla 28 Eylül 2017 saat 13.00’te Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda düzenlediği etkinlikle kutladı. Etkinliğe sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, törende açılış konuşmasını Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. D. Ali Deveci gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Deveci konuşmasının başında, Preveze Deniz Zaferimizin yıldönümü ile Dünya Denizcilik Günü’nün aynı hafta içerisine denk geldiğine değinerek, Fakülte’de her yıl geleneksel olarak her iki günü birlikte kutladıklarını, bu vesile ile öncelikle Preveze Deniz Zaferi'nin 479 yıl dönümü dolayısıyla tüm şehitlerimize ve gazilerimize duyduğu şükran ve minneti dile getirdi.

Denizciliğin sadece ekonomik ve ticari hayatımızda değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel yaşantımızdaki yeri ve insanlığın gelişimindeki önemli rolü dolayısıyla Dünya Denizcilik Günü’nü kutlamanın Dokuz Eylül Denizcilik Fakültesi için anlam ve önemini vurguladı. Türkiye’de denizcilik okulları arasında bu günü kutlama etkinliği düzenleyen ilk kurum olduklarını, bu kutlamaların ilkini Prof. Dr. Ömer Baybars TEK’in başlattığını ve hiç aksatılmadan her yıl kutlanarak geleneksel hale getirildiğini belirtti. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün Dünya Denizcilik Günü için her sene çok önemli ve farklı bir temayı işleyen mesaj yayınladığını ve bu seneki temanın da “Gemileri Limanları ve İnsanları Buluşturalım” olduğunu dile getiren Prof. Dr. Deveci, bu tema ve mesaj ile emniyetli, güvenli, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir denizcilik için limanlar ile gemiler arasında, hatta deniz ulaştırma zinciri içerisinde yer alan tüm aktörler arasındaki etkin bir işbirliğini değerlendirme ve düşünmenin gerekliliğine işaret edilmiştir dedi. Bu işbirliği yoluyla geliştirilecek olan sürdürülebilir deniz taşımacılığının, nihai olarak küresel istikrar ve sürdürülebilir kalkınmaya, dolayısıyla da insanlığını refahını destekleyeceğini ifade etti. DEÜ Denizcilik Fakültesi’nin deniz ulaştırma zinciri içerisinde eğitim halkası içerisinde çok saygın bir konumda bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deveci, Fakülte olarak kuruluşlarının ilk gününden beri denizcilik alanında tüm paydaşlar ile yakın bir işbirliği içerisinde olduklarını, bundan sonra da bu işbirliklerini sürekli geliştirmeye devam edeceklerini belirterek konuşmasını sürdürdü. 

Ardından törene katılamayan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Gemi Makineleri İşleteme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Feramuz Aşkın’ın ise mesajları okundu.

Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Zeynel Koç, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Kitack Lim’in “Gemileri Limanları ve İnsanları Buluşturalım” temalı 2017 Dünya Denizcilik Günü mesajını okuyarak dinleyiciler ile paylaştı.

Dokuz Eylül Denizcilik Fakültesi’nin Dünya Denizcilik Günü kutlama etkinliğinde konuşmacılar arasında yer alan Yang Ming Anadolu Gemi Acenteciliği A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Didem Ünlü, sözlerine tüm katılımcıları selamlayarak ve böylesine özel ve anlamlı bir günde mezunu olduğu DEÜ Denizcilik Fakültesi’nin çatısı altında konuşma fırsatı bulduğu için duyduğu mutluluğu belirterek konuşmasına başladı. Denizciliğin temel itici gücünün küreselleşme olduğunu belirten Ünlü, aynı zamanda denizciliğin ülkeleri, insanları, kültürleri buluşturan en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti. Ülkemizde faaliyet gösteren tüm gemi acentelerinin uzun yıllar boyunca bölgedeki denizciliğin gelişmesi için işbirliği içerisinde bulunduğunu belirten Ünlü, bu işbirliğinde bulunan tüm aktörlerin yeniliklere açık olmasının ve çağın gereklerine ayak uydurmasının en önemli unsur olduğunu dile getirdi. DEÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarının sektörde yer almalarından kendisinin de büyük bir gurur duyduğunu dile getiren Ünlü, öğrencilere meslek hayatlarına dair tavsiyeler vererek sözlerini sonlandırdı.

Etkinliğin en son konuşmacısı olan Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) İzmir Şubesi Yönetim Kutulu Başkanı ve DEÜ Denizcilik Fakültesi Arkas Uygulama Merkezi Teknik Sorumlusu Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Bora Kayacan sözlerine tüm konuşmacıları selamlayarak başladı.

Denizcilik sektörüne giriş serüveninin İTÜ Denizcilik Fakültesi ile başladığını vurgulayan Kayacan, Polonya’nın o dönemde ülkemize olan borçları karşılığında Türkiye’ye 3 gemi teslim ettiğini ve bu gemilerden 2 tanesinin şu anda staj gemisi olarak kullanıldığını dile getirdi. Ülkemizdeki denizcilik faaliyetlerinin geçmişinden söz eden Kayacan, denizciliğin hem kara hem de deniz ayağında gün geçtikçe artan insan kaynakları ihtiyacının ülkemiz için oluşturduğu istihdam fırsatlarının altını çizdi. Ülkemizin bu konuda hala tam olarak potansiyeline ulaşamadığının ve denizcilikteki gelişimlerimizin süreceğini belirten Kayacan, denizciliğin yeni insanlar, yeni kültürler ve yeni birikimler elde etmek için en büyük fırsatlardan biri olduğun belirterek insanlarımızın bu fırsattan mutlaka yararlanması gerektiğini vurguladı.

Bora Kayacan, insanlık tarihi boyunca denizcilikte ileri olan ülkelerin daima dünyanın gidişatına yön verdiklerini hatırlatarak, gemi-liman-insan üçlüsünün dünyadaki gelişmelerde adeta birer sacayağı olduğunu dile getirdi.

Son olarak tüm dinleyicilere teşekkürlerini ileten Kayacan, sözlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün “En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirme kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu en kısa zamanda başarmalıyız” sözleriyle sonlandırdı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nin düzenlediği “Gemileri Limanları ve İnsanları Buluşturalım” temalı Dünya Denizcilik Günü etkinliği konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve anı fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.

deu1-019.jpgdeu2-021.jpgdeu4-017.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim