• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 11 °C

Dünya basını BTC'yi konuşuyor

Dünya basını BTC'yi konuşuyor
Dünya basını, BTC Boru Hattı'nı konuşuyor. Çıkan haberlerde, proje ile Türkiye’nin öneminin oldukça arttığı ve Amerika’nın da hedefine ulaştığı yorumları ağır basıyor.
DÜNYA BASINI BTC'Yİ KONUŞUYORDünya basını, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi’ni konuşuyor. Çıkan haberlerde, proje ile Türkiye’nin öneminin oldukça arttığı ve Amerika’nın da hedefine ulaştığı yorumları ağır basıyor.
     
      WASHINGTON POST: "GÜNDE BİR MİLYON VARİL GEÇECEK"
      Washington Post gazetesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı Projesi kapsamında günde bir milyon varilin Hazar Denizi’nden Ceyhan’a ulaşacağı bildirildi. ABD’nin projeyi desteklediği belirtilen haberde, bunun sebebinin ise projenin İran ve Rusya’ya alternatif olması gösterildi.
     
      WASHINGTON TIMES: "TARİHİ OLAY"
      BTC projesinden "tarihi bir olay" olarak bahseden Washington Times gazetesi, projenin enerji zengini Hazar Denizi’ni Akdeniz’e bağlamak için yürütülen ABD dış politikasının bir sonucu olduğu yorumu yapıldı. BTC’nin jeo-stratejik öneme sahip bir proje olarak görülmesinin gerektiği belirtilen haberde, proje ile ABD’nin müttefiki üç ülkenin birbirine bağlandığı, Rusya ve İran’ın etkisinin de azaltıldığı ifade edildi.
     
      VOA: "BTC TÜRKİYE’NİN ROLÜNÜ GÜÇLENDİRDİ"
      Voice of America (Amerika’nın Sesi) radyosunun internet sitesinde yayınlanan haberde ise BTC projesi ile NATO müttefiki Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında önemli bir enerji geçişi olma konusunda öneminin arttığı yorumu yapıldı. Haberde analistlerin projeyi "ABD dış politikasının bölgedeki nadir zaferlerinden biri" olarak değerlendirdiği kaydedildi. Haberde bu proje ile Rusya’nın eski Sovyet ülkelerinden enerji transferi konusundaki “boğucu hakimiyetininö zayıflayacağı belirtildi.
     
      TELEGRAPH: "BTC BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI"
      İngiliz Daily Telegraph gazetesi de BTC projesinden "21’nci yüzyılın ilk mühendislik harikası" olarak bahsedildi. Projede 150 bin borunun kullanıldığı ve hattın gerek sabotaj gerekse hırsızlıktan korunmak için yer altından geçirildiği kaydedildi. BTC’nin sadece ticari bir proje olmadığı belirtilen haberde, petrolün Rusya üzerinden Batlık Denizi’ne ya da İran üzerinden Körfez’e ulaştırılması daha kolay olmasına rağmen bu iki yolun da ABD tarafından kabul edilmediği ve boru hattının Türkiye’den geçtiği ifade edildi.
     
      EL CEZİRE: "TÜRKİYE HEDEFİNE ULAŞMA YOLUNDA"
      El Cezire kanalının internet sitesinde yayınlanan haberde ise BTC projesi ile Türkiye’nin küresel enerji pazarında anahtar bir rol oynama hedefine yaklaştığı değerlendirmesi yapıldı.
     
      LE MONDE: "TÜRKİYE CEYHAN’I ROTTERDAM HALİNE GETİRMEK İSTİYOR"
      Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise boru hattının ticari değerinin yanı sıra jeostratejik bir önemi olduğunu belirtirken, Washington’un baştan beri bu projenin gerçekleşmesinde rol aldığına dikkat çekti. Projenin, sadece Rusya değil, aynı zamanda da İran’ın dışlanmasına olanak verdiğini kaydeden gazete, projenin ABD’nin Ortadoğu petrolüne olan bağımlılığını da azalttığını yazdı. Gazete, Türkiye’nin de BTC ile Ceyhan’ı bir “Rotterdamö haline getirmeyi hedefledikleri yorumunu da yaptı.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim