• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 20 °C

DTO’nun Cumhuriyet’in 100’üncü yılı programı belli oldu

DTO’nun Cumhuriyet’in 100’üncü yılı programı belli oldu
İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın Ekim 2023 Meclis Toplantısı yapıldı.

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Ekim ayı Meclis Toplantısı, 5 Ekim 2023 Perşembe günü, Oda’nı Meclis Salonu’nda yapıldı.

Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündemdeki maddeler görüşüldü.

33-047.jpg

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da konuşmasına, Ankara’da geçen Pazar günü İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik terör saldırısını kınayarak başladı. Saldırıda yaralanan güvenlik görevlilerine ve İçişleri Bakanlığına geçmiş olsun dileklerini ileten, teröristlerin, saldırı öncesi Kayseri’de şehit ettiği veteriner sağlık teknikerine de Allah’tan rahmet dileyen Tamer Kıran, Türkiye’nin 40 yıldır ağır bedellere neden olan bölücü terör sorununa karşı çok büyük mesafe kat ettiğine dikkat çekerek, güvenlik güçlerimizin bundan sonra da teröre karşı azim ve kararlılıkla mücadeleye devam edeceklerine ve ülkemize yönelik hain planları boşa çıkaracaklarına yürekten inandığını söyledi.

Ekonomi konularında değerlendirmede bulunan Tamer Kıran, Eylül ayında küresel ekonomide risk iştahının azalmaya başladığının görüldüğünü, bir taraftan küresel ekonomi yavaşlamasını sürdürürken diğer taraftan enflasyonun düşüşünün istenilen hızda olmaması nedeniyle başta Amerikan Merkez Bankası Fed olmak üzere merkez bankalarının sıkı para politikasında kararlılıklarının devam etmesinin bu düşüşün temel nedenleri olarak göründüğünü kaydetti.

44-023.jpg

Tamer Kıran, son üç ayda %30’dan fazla artış gösteren petrol fiyatları ile %20’ye yakın artış gösteren doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki süreçte enflasyonla ilgili kaygıları tekrar arttırmaya başladığına dikkat çekti. Özellikle petrol fiyatlarının büyük üretici devletlerin arz kesintileri nedeniyle ve nispeten güçlü büyüyen ABD ekonomisinin petrol stoklarını beklenenden fazla eritmesi ile yukarı yönlü hareketini sürdürdüğünü belirten Tamer Kıran, küresel yavaşlama ve Çin’deki sorunların petrolün artış hızını frenleme potansiyeli de taşıdığını belirtti.

Türkiye ekonomisine bakıldığında, iç talepte belli bir güç korunurken, dış talepte henüz güçlü bir toparlanma gözlenmediğine dikkat çeken Tamer Kıran, “Merkez Bankasının son iki aylık faiz arttırımları gerek kredi gerek mevduat faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükselterek, tüketim eğilimini azaltmaya başladı. Makroekonomik dengelerimiz açısından bu sürecin devamını beklememiz gerekiyor. Büyüme ve istihdam dinamiklerini korumak için ihracatı destekleyen politikaların önemi çok daha artmış durumda bulunuyor.” diye konuştu.

Yaşanan yüksek enflasyon ortamının nominal değerler ile ciro ve karlılıkta önemli artışlar gösterse de enflasyondan arındırılmış reel değerler ciro ve karlılık büyümesinin çok daha sınırlı olduğunu gösterdiğini kaydeden Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Dünya genelini olduğu gibi ülkemizi de etkileyen zor bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Böylesine kritik bir süreçte, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) çok kıymetli buluyoruz. Her şeyden önce iş dünyası ile yakın istişare ile hazırlanan programın, dünya finans çevreleri tarafından da pozitif yorumlandığını gözlemliyoruz. Nitekim birtakım uluslararası kuruluşlar da yukarı yönlü olarak Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini güncellediklerini açıklıyorlar. Programın başarıyla uygulanması neticesinde başarı sağlanacağına olan inancımı bir kez daha tekrarlamak istiyorum.”

11-119.jpg

“Sayın Bakanlarımıza Denizcilik Sektörüne Gösterdikleri İlgiden Ötürü Teşekkür Ediyorum”

Eylül ayının son günlerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Genel Müdürler ve Bakanlık bürokratlarıyla İstanbul’da bir toplantı yaptıklarını belirten Tamer Kıran, toplantıda ele aldıkları konuları 11 madde halinde sıraladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve çalışma arkadaşlarından oluşan bir heyetle de Tuzla tersaneler bölgesinde inceleme gezisine katıldıklarını anlatan Tamer Kıran, ardından GİSBİR’de bir toplantı yaparak, sektörün çalışma hayatına ilişkin konularını Bakana arz ettiklerini söyledi.

Tamer Kıran, her iki Bakana da denizcilik sektörüne gösterdiği yakın ilgiden ötürü teşekkürlerini sundu.

Mayıs ayında yaptıkları Meclis toplantısında kabul edilen Gemi Acentelik Hizmetleri Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğin, 19 Eylül’de Resmi Gazete’de yayım tarihinden 1 ay sora yürürlüğe girmek üzere yayımlandığını kaydeden Tamer Kıran, üyelerden gelen talepler doğrultusunda İngilizce tercümesini de yaptırarak sirküle ettikleri yeni tarifenin sektör için hayırlı olmasını temenni etti.

Piri Reis Üniversitesi’nin, bu yıl da öğrencilerden büyük ilgi gördüğünü belirten Tamer Kıran, yeni akademik yılda toplam 1583 öğrencinin kaydolduğunu, bugün itibariyle öğrenci sayısının 6771’e ulaştığını bildirdi.

Ekim ayında Odamızın “Exposhipping” isim hakkı ile destek verdiği tek denizcilik ve gemi inşa fuarı olan Expomaritt Exposhipping İstanbul’un, Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM), 11-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirileceğini hatırlatan Tamer Kıran, tüm üyeleri etkinliklere katılmaya ve fuarı ziyaret etmeye davet etti.

“Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yıldönümünü Coşkuyla Kutlamaya Hazırlanıyoruz”

Ekim ayı itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıldönümünün kutlanacağını hatırlatan Tamer Kıran, Oda olarak Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlandıklarını söyledi.

55-008.jpg

Bu kapsamda 1 Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve 3 Yönetim Kurulu Üyesinden teşkil eden bir komite oluşturduklarını belirten Tamer Kıran, 29 Ekim 2023 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle gerçekleştirilecek kutlama faaliyetlerini şöyle sıraladı:

“İlk olarak 29 Ekim tarihinde İstanbul Valiliğimiz koordinasyonunda gerçekleştirilecek resmi kutlama programına katılım sağlayacağız. Bu çerçevede Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı gemilerin önderliğinde gerçekleştirilecek İstanbul Boğaz Geçişi kortejinde Odamız üyelerinin tekne ve deniz araçları da yer alacak.

29 Ekim’den sonraki bir tarihte Odamızca verilecek 100. Yıl Resepsiyonu için hazırlık çalışmalarımız halen sürmektedir.

Ardından Odamızın müteakip Meclis toplantılarından birisinin Ankara’da yapılması ve tüm Meclis üyelerimizle birlikte Anıtkabir’in ziyaret edilmesi planlanmaktadır.

Önümüzdeki 1 yıl içerisinde 100. Yıl teması ile denizcilik liselerinin katılımıyla kompozisyon, resim ve fotoğraf yarışmaları yapılacak, Piri Reis Üniversitemiz ile ortak konferans ve etkinlikler düzenlenecektir. 1 Temmuz 2024 Kabotaj Bayramımız 100. Yıl teması ile kutlanacaktır.”

Tamer Kıran, “Bu vesileyle Cumhuriyetimizi ilan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, Cumhuriyetimizi kuranlara ve O’nu yüceltenlere minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Toplantıda, Piri Reis Üniversitesi (PRÜ) Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, “PRÜ Değerlendirme Sunumu” yaptı.

22-081.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim