• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 4 °C

Didimliler, deniz patlıcanı avcılığının yasaklanmasını istiyorlar

Didimliler, deniz patlıcanı avcılığının yasaklanmasını istiyorlar
Didim Sivil Gelişim Platformu üyeleri, ilçe açıklarında serbest bırakılan deniz patlıcanı avcılığının yasaklanması adına hazırladıkları dilekçeleri Didim Kaymakamlığı’na göndermek üzere PTT Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Yapılan basın açıklamasında ise deniz patlıcanlarının avlanmasının tamamen yasaklanması istendi.

Didim’de aralarında siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların yer aldığı Didim Sivil Gelişim Platformu üyeleri, Didim PTT merkez binası önünde bir araya geldi. Didim Kaymakamlığı’na gönderilmek üzere hazırlanan deniz patlıcanı avcılığının yasaklanmasına dair dilekçe gönderilmeden önce platform üyeleri basın açıklamasında bulundu.

"DENİZLERİMİZİN CAN DAMARLARINDANDIR"

Platform adına basın açıklamasını DAHOT Üyesi ve Platform Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Özkan okudu. Özkan tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Deniz Patlıcanları, derisidikenliler familyasından omurgasız bir deniz canlısıdır. Deniz Hıyarı diye de adlandırılır. Ege Denizi’nde özellikle de Çeşme-Datça arasındaki bölgede yoğun olarak yaşarlar. Dünyada 200 türünün olduğu tahmin ediliyor. Bir deniz patlıcanı yılda ortalama 150-200 ton arası deniz kumunu temizleyebiliyor. Bu nedenle denizlerin eko sistemi için son derece önemli bir yer tutuyorlar. Kozmetikte, ilaç sektöründe kullanılıyor ve afrodizyak olarak tüketiliyor. Ağırlıklı olarak uzak doğu ülkeleri tarafından talep ediyor. Deniz Patlıcanlarının avlanma yasağı 31 Ekim 2020 tarihi itibariyle sona eriyor. 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren acımasız bir şekilde ve doğayı yok edercesine Deniz Patlıcanlarının avlanması tekrar başlayacak. İzmir, Karaabdullah Burnu, Muğla İli Datça Yarımadası, Çeşme, İskandil Burnu arasında kalan karasularında bu acımasız avcılık serbest bırakılacak. Ve bu alanlarda yüzlerce (Sadece ilçemiz Didim’e gelecek olan 400 adet tekne) tekneyle bu vahşi avlanma başlayacaktır. Bu avlanma yasal izne bağlı olarak yapılıyor. Ancak Deniz Patlıcanı avcılığının deniz yaşamının korunması için tamamen yasaklanması zorunludur.

Deniz Patlıcanlarının avlanması sonucu yok edilmesi bir doğa felaketi olacaktır. Deniz eko sistemini tehlikeye sokacak, geri dönülmez şekilde denizlerimizde kirlenmeye neden olacaktır. Çünkü bir Deniz Patlıcanı bir yılda ortalama 150-200 ton arasındaki deniz kumunu filtrelemekte, temizlemektedir. Bu canlılar bir nevi denizlerimizin can damarlarındandır.”

“DOĞANIN YOK EDİLMESİ ENGELLENMELİ”

Açıklamanın devamında, “Deniz Patlıcanlarının vahşice avlanmasını ve doğanın yok edilmesini önlemek için başlangıçta atılması gereken adımlar şunlar olmalıdır. 1. Deniz Patlıcanları, 1380 sayılı kanunda nesli koruma altına alınan (avlanması yasak türler) canlılar arasına alınması zorunludur. 2. Bu konunun önemi ve hassasiyeti konusunda tüm halkımız bilgilendirilmeli, uyarılmalıdır. 3. Yasal düzenlemeler için parlamentoda olan tüm milletvekilleriyle görüşülmeli, bilgilendirilmeli ve kanun değişikliğinin yapılması sağlanmalıdır. 4. Tüm partiler, STK’lar, ilgili kurum ve kuruluşlarla eş güdümlü çalışma yapıp güç birliği oluşturulmalıdır. 5. Aynı konuda mücadele eden diğer bölgelerdeki STK, platform ve kişilerle güç birliği yapılmalıdır. 6. Deniz Patlıcanları konusunda ulusal ve uluslararası boyutta akademik çalışma yapmış ve çalışmalarına devam eden üniversitelerle iş birliği kurulmalıdır. Deniz Patlıcanlarının avlanmasının tamamen yasaklanması için Didim Sivil Gelişim Platformu olarak tüm Türkiye’deki bu konuda mücadele eden tüm STK, kurum, kuruluş ve kişileri ortak mücadeleye davet ediyoruz. Biz Didim Sivil Gelişim Platformu olarak bu mücadelemize sağlanacak tüm katkı ve desteklere açık olduğumuzu aynı zamanda her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerine yer verdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim