• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

Didim'de STK'lar balık çiftliğine karşı

Didim'de STK'lar balık çiftliğine karşı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izni ile Aydın'ın Didim İlçesi'nde Taşburun açıklarına konuşlandırılacak balık çiftlikleri sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izni ile Aydın'ın Didim İlçesi'nde Taşburun açıklarına konuşlandırılacak balık çiftlikleri sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Didim Derneği Başkanı Mehmet Soysalan, "Son derece önemli ve hassas olan alanın, balık çiftliklerinin getireceği kirlilik nedeniyle doğal yapısının bozulacağı, sualtı ekosisteminin etkileneceği ve bölgede yapılan geleneksel balıkçılığa zarar vereceği çok açık bir gerçektir. Masa başında hazırlanan ÇED uygunluk raporları bu sorunu çözecek bir nitelik taşımamaktadır" dedi.

Didim'de kurulmak istenen balık çiftlikleri konusu sivil toplum kuruluşlarının gündemine oturdu. Didim Akbük Kültür ve Çevre Derneği, Didim Derneği, Diş Hekimleri Odası Didim Temsilciliği, Engelliler Derneği, Didim Rotary Derneği, Tema Didim Temsilciliği ve Turizm Derneği'nin de aralarında bulunduğu Didim Çevre Platformu (DİÇEP) ortak basın açıklamasında bulundu. Platform adına konuşan Didim Derneği Başkanı Mehmet Soysalan, Akköy sahili açıklarında çok sayıda balık üretme çiftliği kurulması yönündeki çalışmaların hız kazandığını ve teşebbüslerin ÇED Raporu oluşturma süreci içinde olduğunu söyledi. Bu konuda ilgili bakanlığa yasal süresi içinde toplu olarak görüşlerini ilettiklerini kaydeden Soysalan, "Söz konusu girişimin çevrede yaratacağı zararlı etkileri ayrıntılarıyla bildirdik" dedi.

'MENDERES DELTASI KIYI BALIKÇIĞILI İÇİN ÖNEMLİ'

Balık üretme çiftlikleri için seçilen bölgenin, Türkiye'nin en önemli 10 sulak alanından biri olduğunu kaydeden Soysalan, "Bilindiği üzere Büyük Menderes Deltası yaklaşık 256 kuş türünün üreme, barınma ve beslenme gibi nedenlerle kullandıkları doğal bir alandır. Büyük Menderes Deltası levrek ve çipura balıklarının üreme amacıyla kullandığı iki alandan biri olması nedeniyle, ülkemizdeki ender ekosistem ve rezerv alanlarından bir tanesidir. Söz konusu alanda bol miktarda ahtapot, subye, kalamar, levrek, papaz, ısparoz, sarpa, çipura, mırmır, karagöz, barbun, eşkina, kömürcü, sinarit, Gümüş, hani, kefal, melanur gibi balıklar, kırmızı denizyıldızı, pina, denizhıyarı, triton, salyangoz, karavida, böcek, ıstakoz gibi sualtı canlıları yaşamaktadır. Bu doğal oluşum bölgedeki kıyı balıkçığı için de çok önemlidir. Dilek Yarımadası'nın güney kıyıları da nesli tehlike altında bulunan orfoz balıklarının en yoğun olduğu bir alanı oluşturmaktadır" diye konuştu.

'DOĞAL DÖNGÜYÜ DEĞİŞTİRECEK'

Soysalan, balık üretme çiftliklerinin bu alanın içinde kurulmasının, binlerce yıl kendi ekolojik dengesi içinde devam eden bir doğal döngüyü değiştireceğini, tahrip edeceğini, zaman içinde de yok edeceğini söyledi. Soysalan, "Son derece önemli ve hassas olan alanın, balık çiftliklerinin getireceği kirlilik nedeniyle doğal yapısının bozulacağı, sualtı ekosisteminin etkileneceği ve bölgede yapılan geleneksel balıkçılığa zarar vereceği çok açık bir gerçektir. Masa başında hazırlanan ÇED uygunluk raporları bu sorunu çözecek bir nitelik taşımamaktadır" dedi.

'KARŞIYIZ'

Didim'in, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Turizm Kenti' ilan edildiğini ve turizm potansiyelleri ve yatırımları açısından öncelikli ilçeler içinde yer aldığını da hatırlatan Mehmet Soysalan, "Didim her yıl kıyı şeridi boyunca çok sayıda koyu ve plajı ile Mavi Bayrak ödülüne layık görülmektedir. Ancak balık üretme çiftliklerinin denizde ve giderek çevrede yaratacağı kirlilik ve Didim'de, Mavişehir doğal limanı başta olmak üzere, bölgenin tüm kıyılarını olumsuz yönde etkileyecek ve dönüşü olmayan olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Biz Didim'de yaşayan ve ortaya çıkacak tüm olumsuz ekonomik, çevresel sorunların bizzat muhatabı olan vatandaşlar olarak, Taşburun Akköy açıklarında kurulacak balık üretim tesislerine karşıyız" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim