• BIST 9524.59
  • Altın 2490.463
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.7015
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 16 °C

Denizin altı gaz deposu olacak

Denizin altı gaz deposu olacak
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Güler, İstanbul için 'pik günlerde' devreye girecek, denizin altındaki dogalgaz depolama alanı ile ilgili ilginç açıklamalar yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nin pik günlerde İstanbul'un ihtiyacının yarısını karşılayacak durumda olduğunu kaydetti.

Güler, incelemelerde bulunduğu tesiste gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu tesisin özellikle doğalgaz arz güvenliği açısından Türkiye'nin sıkıntı çekmemesi için önemli olduğunu vurguladı.

Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye girecek Rus doğalgazının denizin altında 6x4 kilometrelik doğalgazı alınmış bir boşlukta depolanacağını belirten Güler, bu gazın herhangi bir sıkıntı anında veya miktar azaldığında ilave depo olarak kullanılacağını söyledi.

Bakan Güler, yüzeyden denize doğru 6 adet eğik kuyu bulunduğunu, denizin 700 metre altındaki bu deponun 1.6 milyar metreküplük bir hacme sahip olduğunu ifade ederek, ''Şu anda 1.6 milyar metreküplük hacmi bulunan depolama tesisinin 3 milyar metreküpe çıkacak kadar kapasitesi var'' dedi.

Doğalgaz deposunun günlük 15 milyon metreküplük çekim miktarı bulunduğuna işaret eden Güler, şöyle devam etti:

''Bu, 130 milyon dolarlık bir proje. Bunu gece-gündüz takip ediyoruz ki kışın herhangi bir problem olmadan devreye sokabilelim. Kapasitesi 3 milyar metreküpe çıktığında günlük çekim miktarı da 15 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe çıkacak. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisleri pik günlerde İstanbul'un ihtiyacının yarısını karşılayacak durumda. Herhangi bir sorun olduğunda ya da batıdan gaz gelemediğinde geri kalan kısım ise Nijerya, Cezayir, İran ve Mavi Akımdan gelen gazla karşılanacak. Yani bu depoyla birlikte, oluşabilecek herhangi bir sıkıntı büyük ölçüde halledilebilecek. Ama diğer projelerin de tamamlanması gerekir.'' Hilmi Güler, Tuz Gölü altında da bir depo ihalesine çıktıklarını hatırlatarak, burada birer milyar metreküplük 5 adet kuyu olacağını, şu anda mühendislik projelerinin yapıldığını anlattı.

Bakan Güler, proje kapsamında yüzeyin 700 metre altında su ile eritilecek tuzun göle aktarılacağını ve gazın, erimiş tuzun oluşturduğu boşluğa depolanacağını ifade etti.

Hilmi Güler, gazetecilerin, Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarına ilişkin soruları üzerine de ''Bu tip çalışmalarda matkabın ucunun oraya ulaşıp delmesi lazım. Delene kadar herhangi kesin bir ifade kullanmıyoruz'' dedi.

Yabancı firmaların ortaklık kurmak üzere petrol arama çalışmalarına yoğun ilgi gösterdiğine dikkati çeken Güler, Brezilyalı petrol firması Petrobras ile mukavele imzaladıklarını anımsatarak, ''Bundan sonra diğer firmalar da sırada. Petrobras'ın aynı zamanda Mitsubishi ile mutabakat zaptı var. Onlar da kendi aralarında görüşüyorlar. Biz Petrobras ile anlaştık, aynı zamanda Mitsubishi de bu projeye girmek istiyor'' şeklinde konuştu.

Çalışmalarda 2 ve 3 boyutlu sismik ölçümler ve petrografik incelemeler yapıldığını anlatan Güler, firmaların da ortak dataları etüt ettiklerini, 2 yıl içinde bunların daha da kesinlik kazanacağını vurguladı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Osman Saim Dinç de ''Şu anda biz orada 3 boyutlu tomografi yapıyoruz. Uydu görüntüleri, idrar ve kan tahlili bir hasta için ne kadar bilgi verirse ancak o kadar bilgi verir'' dedi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim