• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Denizcilerin Kılavuz Kaptanı...

Denizcilerin Kılavuz Kaptanı...
Denizci ağabeyleri onun peşinden gidiyor. Özellikle de özelleştirme ihalelerinde. DTO Başkanı Metin Kalkavan, "Denizciler artık karaya çıktı" diyor.
DENİZCİLERİN KILAVUZ KAPTANIDenizci ağabeyleri onun peşinden gidiyor. Özelliklede özelleştirme ihalelerinde. Armatörler, onun oluşturduğu modelle Ataköy Turizm'i aldı. Şimdi sırada Erdemir var. DTO Başkanı Metin Kalkavan, "Denizciler artık karaya çıktı" diyor.
 
Güç birliğinin serüveniDENİZCİLER ilk güç birliğini, Erdemir'in yüklerini taşımaya talip olarak başlattı. Geçen yıl ağustos ayında Ereğli Denizcilik, 350 DTO üyesinin ortaklığıyla kuruldu. Şirket, Türkiye'nin en büyük dökme yük gemisini (175 bin DWT'lik) satın alarak çalışmalarına başladı.İKİNCİ adım, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait Samsun ve Ankara feribotları alınarak atıldı. İki feribot 5.3 milyon dolara alındı. Şimdi bu iki gemiye 15 milyon dolarlık yenileme yatırımı yapılıyor. 2006 şubat-mart ayından itibaren İstan bul-İzmir arasında feribot seferlerine başlanması planlanıyor.DENİZCİLER üçüncü adım olarak, Galleria Alışveriş Merkezi, Ataköy Marina ve Holiday Inn otelinin de bulunduğu tesislerin işletmesini 120 milyon dolara devraldı. Yasa Denizcilik'in sahibi Yalçın Sabancı, MNG Holdingin sahibi Mehmet Nazif Günal ve Şadan Kalkavan'ın da aralarında bulunduğu 45 ünlü isim bu güç birliğine katıldı...

2.5 yıldır DTO başkanlığını yürüten Kaikavan, kendi oluşturduğu bir modelle denizcilerin, özellikle Özelleştirme ihalelerinde güç birliği yapmasını sağladı. Son olarak Ataköy Turizm Tesisleri'ni alan denizcilerin şimdilerde gözü Erdemir'de...
 Denizcilik sektörü 'altın' yılını yaşıyor. Bu altın yılda da denizci ağabeylerinin 'altın çocuk' dediği bir isim öne çıkıyor. Denizle doğmuş, denizle büyümüş bir isim. 'Kalkavan'soyadını taşıyor. DTO (Deniz Ticaret Odası) Başkanı Metin Kalkavan'dan söz ediyoruz...Metin Kalkavan, 1959 Rize doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi'nde işletme okumuş. Ardından da İngiltere'de, Playmouth Üniversitesi'nde denizcilik mastırıyapmış. Yani okumuş armatör.
Erdemir'e talip olacaklarını ilk kez Yeni Para'ya açıklayan Metin Kalkavan'la, denizcilerin yükselişini konuştuk.
- Erdemir'e talip misiniz?
- İnşallah. Hele bir şartları ortaya çıksın.
- Denizcilerin güç birliği bundan sonra kendisini Erdemir'de mi gösterecek?
- Olabilir. Aramızda hem demircilik hem denizcilik yapanlar var. Örneğin İçdaş, Diler gibi...
- Denizcilerin son dönemde özelleştirmelerde yaptığı güç birlikleri dikkat çekiyor. Bu güç birliklerinin mimarı siz misiniz?
- Konseptin mutfakta çalışan kişisi benim. Bu Türkiye için çok iyi bir model olabilir. Biz bunu üç projede başarıyla uyguladık. Geçen yıl Ereğli Denizcilikle başladı. Sonra Denizciler Turizm, Ankara ve Samsun Feribotu ile devam etti. En son da Ataköy Turizm'i aldık.
- Bu modelin incelikleri neler?
- Bir kere çok şeffaf. Herkese tamamen eşit hak verildi. Yüzde l'lerden başladık, en fazla yüzde 10'lara çıktık. Bunu ben kurdum ve geliştirdim. Herkes koyduğu para kadar hisse aldı. Bir grubun bu şirketleri ele geçirmeyeceği garantisini  verdik. Bunu ana tüzüğümüzde de belirledik. Burada ilk defa şunu dedik: "Paranızı verecek ortak olacaksınız. Ama verdim diye ille de yönetimde söz sahibi olamayacaksınız. Bunu kabul ediyorsanız gelin." işte bu sistem çalıştı.
- Kasa siz misiniz?
- Kasa, DTO'nun açmış olduğu hesaplar. Ama altında başta benim olmak üzere, 3-4 büyüğümüzün imzası var. Biz 6 ay gibi kısa bir zamanda 160 milyon dolar nakit topladık.
- Ataköy Turizm'i aldıktan bu yana neler yaptınız?
- Ataköy'ü şubat sonunda devraldık. Ataköy'de şu anda seri bir şekilde operasyonel düzeltmeler devam ediyor. Yatırımlarla ilgili ciddi planlamalar yapıyoruz. 2005 planlama yılı. Ataköy'ün gerçekten çehresini değiştirebilecek yatırımlar yapacağız.
- Siz aldıktan sonra birileri, örneğin yabancılar gelip "ortak olalım" ya da "bize satın" dedi mi?
- Evet, dediler. Aldıktan bir hafta sonra, daha yüksek rakam teklif ettiler. Halen de geliyorlar. İsraillilerden Amerikalılara kadar birçok şirket var. Ama parasal ihtiyacımız olmadığı için sıcak bakmıyoruz.
MEWTIN KALKAVAN- Bir proje hazırlamak üzere MNG'ye yetki vermişsiniz.
- Doğru. Hem inşaatçı hem turizmci olduğu için kendilerinden büyük destek alıyoruz. Oluşturulacak yeni konseptinçalışmasını onlar yapıyor.
- Alışveriş merkezinin yıkılıp, sıfırdan yenisinin yapılacağım duyduk. Bu doğru mu?
- Ortada bir tane proje yok. Değişik projeler geliyor. Yeni konseptin oluşturulması biraz zaman alacak.
Holiday Inn otelimizi yeniliyoruz. Regatta'da henüz konseptimiz belirlenmedi. Bar ağırlıklı bir yere dönmüştü. Orayı ailelerin rahat gelip gideceği bir yere dönüştüreceğiz. Bir kruvaziyer limanımız olacak.
 Göcek'e 100 milyon dolarlık projeMETİN Kalkavan'ın aile şirketi Türkon Holding'de bin kişi çalışıyor. Geçen yıl 180 milyon dolar ciro yaptı. Türkon, denizcilikle büyüdü ama geçen yıl turizme girdi. Yapı Kredi'ye bağlı Enternasyonel Grubu'ndan Marmaris'teki Robinson Clup Select Maris'i 24.5 milyon euro'ya satın aldı.KALKAVAN, "Orası cennetten bir köşe. Müşteri olarak oraya gidiyorduk. O kadar sevdik ki satışa çıktığında, gönül bağımız olan bu yeri aldık. Şu anda 7-8 milyon euro'luk yenileme yatırımı yapıyoruz" diyor.TÜRKON Holding'in Göcek'te de iddialı bir projesi var. Bu projenin ayrıntılarını Kalkavan şöyle anlatıyor:"GOCEK aşağı yukarı 100 milyon dolarlık bir proje. Göcek'te marinanın yanında 130 tane villa yapacağız. Orada kendi tapulu arazimizde, 600 yatak kapasiteli güzel bir tatil köyü yapılacak. Kasım ayında inşaatların yapımına başlayacağız.""Ataköy Regatta'yı ailelerin rahat gelip gideceği bir yere dönüştüreceğiz."- Holiday Inn'le anlaşmanız ne zaman bitiyor?
- Normalde temmuzda bitiyor. Ama görüşmemiz devam ediyor. Önümüzdeki iki ayda grupla devam edip etmeyeceğimize karar vereceğiz.
- Ak Parti hükümeti sizi, siz de Ak Parti hükümetini çok sevdiniz deniyor...
- Esasında ben Ak Parti'ye oy vermedim. Hükümetler hangi parti olursa olsun desteklenmelidir. Biz övgümüzü açıkta, yergimizi tenhada yapıyoruz. Biz kapalı kapılar ardında saatlerce mücadele ediyoruz.
- Bu pek normal değil, "îş dünyası hükümete karşı konuşmaktan çekiniyor" diye yorumlanıyor.
- Bu doğru değil. Onlar da biliyor ki, biz şov yapmıyoruz.
- İşleriniz iyi gidiyor, moraliniz yerinde. $artlar farklı olsaydı böyle konuşur muydunuz?
- Doğru, iyi bir döneme geldik. Ama şartlar farklı olsaydı da böyle konuşurduk.
- Türkon Holding'in denizcilikte ne tür yeni yatırımları olacak?
- Türkiye'nin en büyük özel sektör tersanesinin, Sedef Tersanesi'nin sahibiyiz.
Şu anda dünyada en uzun süreli dolu olan tersanelerden biri bizimki. 20 tane siparişimiz var. Bu yatırım kararının değeri 700-750 milyon dolar. Bu yaklaşık 4 yıllık bir proje.
Aynca bizim tersanemiz bize çalışıyor. En büyük denizaşırı (Amerika) konteynır hattının da sahibi biziz. îkinci el 4 konteynır gemisi sattık. Bunlardan 72.5 milyon dolar aldık. Bu yıl 5 yeni gemiyi daha tamamlamayı planlıyoruz. Bunlardan 3'ü konteynır, 2'si tanker. 2'si dışarıya satıldı.
(Kaynak: YENİ PARA DERGİSİ ; Röportaj: Rahime Baş UÇAR)
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim