• BIST 8715.56
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.1052
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Danıştay kararı Güzelçamlı Yat limanı ÇED raporunun iptalini kesinleştirdi

Danıştay kararı Güzelçamlı Yat limanı ÇED raporunun iptalini kesinleştirdi
​​​​​​​Danıştay, Kuşadası Güzelçamlı yat limanı projesi ÇED raporunun iptali kararına itirazı reddetti. Avukat Dr. Bülent Tokuçoğlu bu kararla proje ile ilgili hukuki sürecin tamamlandığını söyledi.

Aydın Kuşadası ilçesinin Güzelçamlı Mahallesinde bulunan Yat Limanı, Feribot Yanaşma Yerleri ile Balıkçı Barınağı Kapasite Projesi’ne verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptaline yönelik itiraz Danıştay Altıncı Dairesi tarafından reddedildi. İkinci kez önüne gelen dosya da bu sefer yerel mahkemenin kararını onayan Danıştay ayrıca karar düzeltme yolunu da kapattı. Davanın avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu bu kararla proje ile ilgili hukuki sürecin tamamlandığını söyledi.

Milli Parkın Sınırında

"Güzelçamlı Yat Limanı, Feribot Yanaşma Yerleri Yapımı İle Balıkçı Barınağı Kapasite Projesi"ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Nisan 2019 tarihinde verilen ÇED olumlu kararına karşı bir grup yurttaş tarafından açılan davada, projeye 2008 yılında ÇED Olumlu kararı verilmesine rağmen yedi yıl içerisinde faaliyete başlanılmadığı gerekçesi ile bu ÇED kararının hükümsüz kaldığı ileri sürülüyordu. Davada ayrıca projenin alanda bulunan balıkçı barınaklarını da içerecek şekilde genişletme olacağı, alanda yapılacak inşai faaliyet sırasında yeterince önlem alınmasına ilişkin taahhüt bulunmadı için çevrenin kirletileceği, projenin önemli doğa alanlarından biri olan milli park sınırlarının çok yakınında olacağı gibi gerekçeler de sıralanmıştı.

Danıştay Yeni Bir Bilirkişyi İncelemesi Yapılsın Demişti

Dava sonucunda Aydın 2. İdare Mahkemesi projenin ÇED olumlu kararını iptal etmiş, bu karar Bakanlık ve davaya müdahil olan Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Danıştay'a temyiz için götürülmüştü. Danıştay yaptığı temyiz incelemesi sonucunda çeşitli uzmanlık alanlarından yeni bir bilirkişi oluşturularak rapor hazırlanması ve yeniden karar verilmesi gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Oluşturulan yeni heyetle yapılan bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan raporda bir kez daha projenin uygun olmadığı yönünde görüş belirtilmişti.

Yerel Mahkeme İkinci Kez Çed’i İptal Etti

Bilirkişi raporunda ÇED raporunda proje alanında yaşayan koruma altındaki Akdeniz Fokundan bahsedilmesine rağmen aynı raporda bölgede koruma altında tür yok denilerek kendi içinde çeliştiğine dikkat çekilmiş, ayrıca Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda Alageyik ve Karakulak gibi çok önemli ve nesli tehlike altında memeli canlılar yaşadığının altı çizilerek raporun sağlıklı hazırlanmadığı belirtilmişti. Aydın 2. İdare Mahkemesi bilirkişi raporunu dayanak alarak ikinci kez verdiği ÇED Olumlu Karanının iptalini bakanlık ve Aydın Büyükşehir Belediyesi yeniden temyiz etti. Temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 6. Dairesi oybirliği ile aldığı 20.12.2022 tarihli kararıyla yerel mahkeme kararını onadı. Mahkeme ayrıca karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına karar verdi. (Evrensel)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim