• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

Dalış tutkunlarının vazgeçilmezi: Kızıldeniz

Dalış tutkunlarının vazgeçilmezi: Kızıldeniz
Kızıldeniz profesyonel ve amatör dalgıçlar ile su altı dünyası hayranları için dünyanın muhteşem zenginliklerini barındırıyor.

Kızıldeniz profesyonel ve amatör dalgıçlar ile su altı dünyası hayranları için dünyanın muhteşem zenginliklerini barındırıyor. Cidde'nin 60 kilometre açığında, deniz yüzeyinin sadece bir metre altında bulunan mercan adalarının binlerce çeşit balık ve rengarenk kayalıklarıyla taçlanan muhteşem güzelliği ziyaretçileri büyülüyor.

Önce Cidde açıklarına gidebilmek için oturum izinleri ile birlikte sahil güvenliğe müracaat ediliyor. Oturum izinleri sahil güvenliğe bırakıldıktan sonra tekne ile 60 km açıklarındaki mercan adalarına ulaşabilmek için bir saatlik yol katediliyor.

-Mercan adaları 1 metre suyun altında-

Bir mercan adasının hemen kıyısına demir attıktan sonra, denize girmek isteyenler, büyük bir heyecanla hazırlıklarına başlıyor. Sadece mercan adalarının ve içindeki balıkların güzelliklerini izlemek isteyen amatör dalgıçlar deniz gözlükleri ve şnorkellerini, mercan kayalıklarında herhangi bir yerlerini kesmemeleri için de dalgıç elbiselerini giyerek suya dalıyor.

Profesyonel dalgıçlar ise önce sadece şnorkel, daha sonra da tüpler ile mercan kayalıklarının derin sularına dalış yapıyorlar.

-Kızıldeniz'de zıpkınla avlanmak yasak-

Kızıldeniz'in muhteşem mercan kayalıklarındaki binlerce balığı koruma altına alan Suudi Arabistan hükümeti, tekne turları sırasında zıpkınla avlanmak yasaklamış. Bu yasağın delinmemesi için de tekneler, Cidde sahillerinden denize açılırken sahil güvenlik tarafından sıkıca kontrol ediliyor.
Mercan resifleri, büyük sürü balıkları, balon balıkları, rengarenk melek balıkları, kelebek balıkları, denizyıldızları, süngerler, kaplumbağalar, yunuslar, köpek balıkları gibi daha bir çok balıklar insanlar yüzerken hemen yanlarından geçiyor.

Kızıldeniz'de kışın bile su sıcaklığı 20 derecenin altına düşmezken dünyanın her yerinden dalmak isteyenler Kızıldeniz sahillerindeki ülkelere akın ediyor.
Bilim adamlarına göre biyolojik zenginliğin fazla olmasındaki diğer bir etken de su sıcaklığı. Su altında birçok canlı üremek için yumurtaların açılabileceği, sıcaklığın yüksek olduğu mevsimleri seçiyor.

Kızıldeniz'deyse 20 derecenin altına düşmeyen su sıcaklığı da su altı canlılarının üreme zamanlarının uzun bir döneme yayılmasını, dolayısıyla daha rahat üremelerini sağlıyor. Havanın neredeyse yıl boyu açık olması, bitkilerde fotosentez için gerekli olan bol miktarda gün ışığı anlamına geliyor.

-Mercan kayalıklarında tehlikeler-

Tüm bu güzelliklerin korunması için Suudi Arabistan hükümeti bazı yasak ve kısıtlamalar getiriyor. Dalıcıların dalış eldiveni ve bıçak kullanmaları yasak. Çünkü eldivenli dalıcı, kolaylıkla mercanlara dokunup onlara zarar verebiliyor. Ayrıca dalgıçlar, su altında hiçbir canlıya dokunulmaması konusunda özellikle uyarılıyorlar. Bu, hem dalgıcın hem de su altı hayatının zarar görmemesi için. Çünkü hiç fark edilmeyen zehirli bir kaya balığı ya da zehirli ateş mercanına dokunmak, istenmeyen yaralanmalara neden olabiliyor. Tüm bunlar, dalıştan önce kısa bir toplantıyla dalış rehberleri tarafından açıklanıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim