• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Dalış turizmi için Dikili'de gemi batırdılar

Dalış turizmi için Dikili'de gemi batırdılar
İzmir Dikili’de yeni dalış turizmi alanı oluşturmak, sahilinde yaşayan canlı sayısını artırmak ve yeni dalış noktası oluşturmak için denizin dibine gemi indirildi.

Geminin batırılması operasyonunu dalış eğitmeni Tayfun Karataş, Dikili Belediyesi'nden Murat Duran ve Hüseyin Güngör'ün liderliğinde Yaban TV dalış ekibi yaptı. Operasyon Dikili Kaymakamlığı, Dikili Belediyesi, Sahil Güvenlik, Dikili Emniyet Müdürlüğü ve Dikili Liman Başkanlığı'nın koordinasyonuyla yürütüldü.

Gemi kaybolan canlı türlerine barınak haline gelerek bölgedeki canlı popülasyonunu artıracak. Böylece bir kaç yıl içinde bölge yeniden eski canlı türlerine kavuşmuş olacak. Canlı popülasyonu artınca da Dikili dalış turizmi için önemli bir merkez haline gelecek.

Yeni resif oluşturmak için batırılan gemi, Deniz Kuvvetleri'nden alındı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hurdaya çıkan gemisini proje için bağışladı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bir süredir, hurdaya çıkan gemilerini su altı canlı yaşamının korunması, tanıtılması ve su altı turizminin gelişmesi için bağışlıyor.

Dalış ekibinin lideri Hüseyin Güngör operasyonu şöyle anlattı: “Örnek bir çalışma yaptık. Son bir kaç yıldır su altı canlı yaşamının geliştirilmesi, kaybolan türlerin yeniden çoğalmasını sağlamak amacıyla çok işe yarayan bir yöntem. Benzer çalışmalar Kaş, Bodrum ve Saroz'da da sürüyor. Deniz Kuvvetleri'nin yaşlanmış gemileri bağışlaması çok önemli. Bu gemilerdeki denize zarar verebilecek herşey sökülüyor, temizleniyor ve gemileri o şekilde batırıyoruz. Bu batıklar çok hızlı biçimde, 1-2 yılda canlıların yeni bir yaşam alanı oluyor. Hem balık türleri, hem de mercan türleri hızla artıyor. Bu sayede bölge de hızla bir su altı turizmi alanına dönüşüyor. Hem ekolojik sisteme hem de bölge halkının ekonomik refahına büyük katkı sağlıyor. Bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz. Öte yandan araştırmalarımıza göre bölgede çok eski batık bir limanın olduğuna dair bazı bulgulara rastladık. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şayet bunu ortaya çıkarabilirsek, Dikili gerçekten su altı turizmi için çok önemli bir cazibe merkezine dönüşecek.”

Gemi batırma operasyonundan önce yoğun bir araştırma yapılıyor. Su altının habitatına zarar vermeyecek bölge tespit ediliyor. Derinlik limitleri sportif amaçlı dalışa uygun biçimde seçiliyor. Dalgadan en az seviyede etkilenecek bir bölge tespit ediliyor. Bilimsel tüm süreçler tamamlanıp uygunluk raporları alındıktan sonra batırma operasyonu yapılıyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim