• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

COP27’de Temiz Enerji Denizcilik Merkezleri Girişimi’ne yeni ülkeler katıldı

COP27’de Temiz Enerji Denizcilik Merkezleri Girişimi’ne yeni ülkeler katıldı
Uruguay, Panama ve Norveç’in Bakanları Mısır’da Temiz Enerji Deniz Merkezleri Girişimi’ne (Clean Energy Marine Hubs/CEM-Hubs) üye oldu.

Bahse konu ülkeler, Şarm El-Şeyh’te (Mısır) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı ve Norveç Başbakanı tarafından yönetilen etkinlikte, Girişimin mevcut üyeleri Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) iştirak etmiştir.

Girişim, küresel ölçekte dekarbonizasyonu desteklemek için enerji tedarik zinciri genelinde hükümetler ve CEO düzeyinde bir çalışma komitesi tarafından ortaklaşa yönetilmektedir.

Üç ülkenin daha yeşil yakıt arzını hızlandırmak ve küresel enerji geçişini desteklemek için dünya çapında bir sektörler arası girişimi onayladığı, Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı 27’nci Oturumu’nda (Climate Change Conference of the Parties-COP27) duyurulmuştur.

Panama, Uruguay ve Norveç, merkezler kurmak için küresel enerji-denizcilik değer zincirinden bir grup temsilci olan Temiz Enerji Deniz Merkezi Girişimi’ne katılmıştır. CEO’lardan oluşan bir çalışma komitesi tarafından ortaklaşa yürütülen girişim, dünya çapında düşük karbonlu yakıtların üretimini, ihracatını ve ithalatını hızlandırmayı amaçlayan sektörler arası bir kamu-özel girişimidir.

Bu yılın başlarında Pittsburgh’daki (ABD) Temiz Enerji Bakanları toplantısında CEMHubs girişimine ilk üye olan BAE ve Kanada’ya söz konusu üç hükümet katılmıştır. Girişim, politikalar, programlar ve dekarbonizasyon projeleri hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımın kolaylaştırmak için tüm üyelerle işbirliği yapacaktır. Böylece, sıfır ve düşük emisyonlu yakıtları üreticiden tüketiciye taşımak için gereken deniz altyapısına yapılan yatırımların hızlanacağı öngörülmektedir.

CEM-Hubs, Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping-ICS), Uluslararası Limanlar ve İskeleler Birliği (International Association of Ports and HarborsIAPH) ve Temiz Enerji Bakanlığı’nın (Clean Energy Ministerial-CEM) desteğiyle koordine edilmektedir. Girişimi destekleyenler, girişimin yatırım riskini azaltma ve mevcut durumda fosil yakıtlardan iki-üç kat daha pahalı olan alternatif yakıtların ticari ölçekte dağıtımını ve nakliyesini hızlandırma potansiyeline sahip olduğuna inanmaktadır.

Duyuru, dünya liderinin COP27 zirvesindeki “Green Shipping Challenge” lansman etkinliğinin bir parçası olarak yapılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve Norveç tarafından yönetilen “Green Shipping Challenge”, sektör için dekarbonizasyon çözümleri bulmak üzere hükümetleri, limanları, deniz taşımacılığı yapanları, armatörleri ve yük sahiplerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Norveç hükümeti sözcüsü; “Küresel dekarbonizasyon sorununun boyutu çok büyük ve denizcilik sektörünün yeşil yakıt ve teknolojilerin kullanımını hızlandırması gerekiyor. Bizimle birlikte COP’de yer alan diğer hükümetler, limanlarla, armatörlerle, enerji sağlayıcılarla ve aslında tüm denizcilik değer zinciriyle çalışma şansını yakalayarak, başkalarına bugün sunulan sözler yerine eylem fırsatları olduğunu açıkça belirtiyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

2050 yılına kadar denizcilik sektörünün, ticareti yapılan tüm sıfır karbonlu yakıtların en az %50’sini taşıması beklenmektedir. Ancak mevcut durumda bunu pratik olarak gösteren hemen hemen hiçbir aktif proje bulunmamaktadır. Örneğin, küresel filodaki sadece bir gemi sıvılaştırılmış hidrojen taşıyabilmektedir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (International Maritime Organization-IMO) ICS tarafından yapılan bir teklif, daha temiz ve çevreci yakıtlar üreten ve kullanan “ilk kullanıcılar” için fon oluşturmak amacıyla bir Fon ve Ödül (Fund and Reward-F&R) planı çağrısında bulunulmuştur. Böylece çeşitli hükümetlerin önerileri arasındaki farkın ortadan kaldırılması ve daha temiz enerji üretiminin hızlandırılmasının başlatılması amaçlanmaktadır. Duyurudan sonra Şarm El-Şeyh’te konuşan ICS Başkanı Sayın Emanuele GRIMALDI; “COP26’dan bir yıl sonra, hidrojen ve diğer düşük karbonlu yakıtların üretimi hakkında hala çok şey konuşuluyor, ancak bunun gerçekte nasıl yapılacağına dair çok az şey var. Bu nedenle bu girişim çok önemlidir, çünkü net sıfır emisyonlu yakıtların üretilmesini, taşınmasını ve kullanılmasını sağlamak için tüm enerji değer zincirini bir araya getirecektir.” açıklamasında bulunmuştur.

Deniz taşımacılığının ve tüm dünyanın dekarbonizasyonu aynı madalyonun iki yüzüdür. Glasgow’daki “Deniz Taşımacılığının Geleceğini Şekillendirme” konferansımız, dünyanın enerji alanındaki tüm paydaşların dekarbonizasyon için birlikte çalışması gerektiğini gösterdi ve bugün Mısır’da yapılan duyurunun bu durumu yansıttığını görmek beni çok mutlu etti.” açıklamasında bulunmuştur.

Panama Ulusal Enerji Bakanı Dr. Jorge Rivera STAFF; “CEM-Hub’lar, daha sürdürülebilir bir gelecek için hazırlanmış merkezlerle yeşil bir ticari tedarik zincirinin yolunu hazırlarken, denizcilik sektörü ve kümelerinde gerçek ve somut bir enerji geçişini hızlandıracak. Gelecek beklenmez, inşa edilir; hadi birlikte inşa edelim.” ifadelerini kullanmıştır.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim