• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Çinliler de artık Türk balığı yiyecek

Çinliler de artık Türk balığı yiyecek
Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), yılda 8 milyar dolarlık su ürünleri ithal eden Çin"de düzenlenen "Çin Balıkçılık ve Su Ürünleri Fuarı"na katıldı.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), yılda 8 milyar dolarlık su ürünleri ithal eden Çin"de düzenlenen "Çin Balıkçılık ve Su Ürünleri Fuarı"na katıldı.

Türkiye'nin su ürünleri ihracatını arttırmak için Çin pazarına yoğunlaşan STG, Uzakdoğu'nun en büyük su ürünleri fuarı olan "Çin Balıkçılık ve Su Ürünleri Fuarı"na bu yıl ikinci kez katıldı. Çin Balıkçılık ve Su Ürünleri Fuarı'nın geçen yıl Çin'in Qingdao şehrinde düzenlendiğini, o fuara da katıldıklarını hatırlatan STG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, 2011 yılında 8 milyar dolar su ürünleri ithalatı yapan Çin'e Türkiye'nin su ürünleri ihracatını arttırmak için yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

Bu yıl Dalian şehrinde 17. kez 45 bin metrekarelik alanda düzenlenen "China Fıshery&Seafood Exposition"a gelen katılımcıların yüzde 40'ının yabancı ülkelerden olduğunu kaydeden Merzeci, "44 ülkeden 900 katılımcı firma var. Kanada, Şili, Ekvator, Estonya, İzlanda, Hindistan, İrlanda, İtalya, Malezya, Norveç, Pakistan, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Güney Kore, İspanya, Tayland, Hollanda, İngiltere ve ABD firmaları da fuarda yer aldı. Ziyaretçiler ise 80 ülkeden ve ziyaretçi sayısı 20 binin üzerinde. 2011 yılı için Çin'in su ürünleri ticaret hacmi 26 milyar dolar, bir önceki yıla göre yüzde 30 artış göstermiş durumda. Çin, su ürünleri açısından dünyanın hem en büyük ihracatçısı hem de en büyük ithalatçısı. Balıklar yanında diğer su ürünlerini, kabuklu ve yumuşakçaları çok tüketen bir toplum. Ülkemizden de deniz salyangozu ve deniz patlıcanı ihracatı yapılıyor, talep yine var. Amacımız talebi daha da arttırmak" diye konuştu.

Çin'in su ürünleri ithalatının 2011 yılında yüzde 25 artışla 8 milyar dolara ulaştığını anlatan Merzeci, şöyle devam etti:

"Çin mutfağında deniz ürünleri çok önemli, favori yemekler deniz ürünleriyle hazırlanıyor. Türk su ürünleri sektörünün gelişim gösterebileceği bir pazar. STG olarak Çin pazarına yönelik tanıtım çalışmalarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecek."

190 MİLYON ZENGİN ÇİNLİ VAR

Çin'in kıyı bölgelerinde yaşayan yüksek gelir düzeyine sahip yaklaşık 190 milyon Çinli bulunduğunu belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tuncay Sagun ise, "Bu sayı Almanya, Fransa, İngiltere nüfusunun toplamı kadar. Ancak Çin'de ülkemizin yeterli ölçüde tanıtımı bugüne kadar yapılmamış. Çin, Türk özel sektörü açısından ucuz, kar marjı yüksek bir ithalat kaynağı olarak görülüyor. Oysa Çin aynı zamanda çok önemli ve büyük bir pazar. Ülkemizin daha iyi tanıtılması ile birlikte bu pazarda Türk ihraç ürünleri için de önemli bir imkanın ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz. Çin'e su ürünleri ihracatımız 2011 yılında 2 milyon 81 bin dolara ulaştı. Bu rakamı çok daha yukarılara taşıyabileceğimizi bu fuarda gördük" diye konuştu.

Çin Su Ürünleri Fuarı'nda Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nu STG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, STG Yönetim Kurulu Üyesi A. Tuncay Sagun ve Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap Ünal'dan oluşan heyet temsil etti. Türkiye'den STG dışında fuara Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyesi olan Silo Tarım Ürünleri Ltd. Şti. firması katıldı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim