• BIST 9728.1
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Çinli firmalar, Türk şirketlerini ham madde temini yoluyla dolandırdı

Çinli firmalar, Türk şirketlerini ham madde temini yoluyla dolandırdı
Bazı Çinli firmaların ham madde ve ara mamulleri piyasa ortalamasının oldukça altında bir fiyatla temini konusunda peşin ödeme veya büyük miktarlarda avans ödemesi yoluyla çok sayıda Türk firmasını dolandırdıkları iddia edildi. Türk yetkililer, Çin ile ticaret yapacak firmaları dolandırıcılık konusunda uyardı.

Son günlerde bazı Çinli firmalar, dolandırıcılıkla anılıyor. Çinli firmaların ham madde arayışında olan çok sayıda Türk şirketini, piyasa ortalamasının altında bir fiyatla ürün taahhüdü ve peşin ödeme ya da büyük miktarlarda avans ödemesi yoluyla dolandırdıkları ileri sürüldü.

Çin ile ticaret yapacak Türk firmalarının kendilerine ulaşan emtia satış talepleri konusunda öncelikle Çin’deki Türk temsilcileri ile irtibata geçmeleri istendi.

Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürü Mehmet Tan tarafından yapılan açıklamada, Çin'deki dolandırıcılık vakalarına dikkat çekildi.

Açıklamada, “Özellikle son bir yıllık dönemde hammadde/ ara mamul fiyatları tüm dünyada aşırı ölçüde artmış bulunmaktadır. Diğer taraftan Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) çinko, bakır, demir gibi hammadde ve ara mamullerin dünyadaki en büyük tüketicisidir ve ülkedeki piyasa ve ihracat fiyatları dünya piyasası ile uyumlu bir seyretmektedir” denildi.

Türkiye’nin Pekin Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıda dolandırıcılık olaylarına dikkat çekilen açıklamada, “Son zamanlarda bazı Çinli firmaların, pek çok firmamızı, hammadde ve ara mamulleri piyasa ortalamasının oldukça altında bir fiyatla temini taahhüdü ve peşin ödeme veya büyük miktarlarda avans ödemesi yoluyla dolandırmış oldukları ifade edilmekte, konuya ilişkin olarak firmalarımızın, gerek Müşavirliğimizce gerekse Müşavirliğimiz aracılığı ile Bakanlığımızca birçok kez uyarılmış olmasına karşın söz konusu vakaların devam ettiğinin gözlemlendiği belirtilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Konunun Çinli kurumlar tarafından takip edildiğine vurgu yapılan açıklamada, “Müşavirliğimizce, yazının devamında, son olarak Çinli bir firma tarafından yine bir firmamızın dolandırılmış olduğundan bahisle konunu takibinin ilgili Çin kurumları nezdinde gerçekleştirilmekte olduğu ifade edilmiştir. Yazıda ayrıca, geçtiğimiz hafta Müşavirliğimizle irtibata geçen diğer iki firmamızın da, bir Çinli firmadan bakır almak istemeleri ve muhatap firma hakkında istihbarat talep etmeleri sonucu firmalarımıza e- posta ve telefon yoluyla acilen ulaşıldığı ve kendilerine gerekli uyarı ve bilgilendirmenin yapıldığı belirtilmektedir. Konunun önemine binaen, Çin ile ticaret yapacak diğer firmalarımızın, kendilerine ulaşan emtia satış talepleri konusunda öncelikle bu ülkedeki temsilcilerimizle irtibata geçmeleri konusunda bilgilendirilmesinde yarar görülmektedir.” denildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim