• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

Casusluk davasında ilk duruşma yarın

Casusluk davasında ilk duruşma yarın
İzmir'deki 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu, toplam 357 sanığın yargılandığı "gizli belgi ve belge bulundurma" davasının ilk duruşması yarın yapılacak.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen, 49 muvazzaf asker olan 79'u tutuklu toplam 357 sanığın yargılanacağı, kadınları kullanarak tehdit ve şantajla askerî bilgi ve belgeleri ele geçirme davasının ilk duruşması, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonuna dönüştürülen İzmir Adliye Sarayı Sosyal Tesisleri'nde yarın başlayacak.

Bir ay boyunca yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan duruşma salonunda 400 koltuk bulunuyor. Duruşmayı, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla birinci derecede akrabaları dışında 10 basın mensubunun izleyebileceği, yer kalması halinde milletvekilleri ve diğer vatandaşların da alınacağı belirtildi.

Terörle Mücadele Kanunu (TMK)'nun 10. maddesiyle görevli Savcı Zafer Kılınç'ın hazırladığı iddianamede, 357 sanık hakkında 2 yıldan başlayıp müebbete varan hapis cezaları talebiyle İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin, suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edildi. Çetenin elebaşı olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile üniversite öğrencisi Narin Korkmaz hakkında, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, şahsi verilerin kaydedilmesi ve devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek suçlarından ömür boyu ve 9'ar yıl hapis isteniyor. Davada yargılanan en üst rütbeli muvazzaf subay olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak ve yasaklanan bilgileri temin etmek suçlamasıyla 2 ile 6 yıl arası hapis cezası talep ediliyor.

Soruşturma sonucunda iddianame hazırlanmasından sonra Adalet Bakanlığı müfettişleri, başsavcı, başsavcı vekilleri ve jandarma Şakran Cezaevi içindeki kampüs alanı, 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonu ve sosyal tesisleri dolaşıp davanın nerede görüleceği konusunda birlikte hareket etti. Heyet, iki ay önce davanın, güvenlikli yer olarak gördükleri İzmir Adliyesi Sosyal Tesisler Konferans Salonu'nda yapılmasına karar verdi. Buca ve Foça yarıaçık cezaevlerinde bulunan 30 hükümlü, haftanın yedi günü çalışıp söz konusu yeri duruşma salonuna dönüştürdü. Çalışmalar kapsamında salonun bodrum katındaki otoparka nezarethaneler inşa edildi. Salonda bulunan sahne kısmı mahkeme heyeti için kürsüye dönüştürülürken cezaevinden duruşmalara getirilecek tutuklu sanıkların, güvenlik açısından kimsenin göremeyeceği şekilde içeriye alınması için gerekli düzenlemeler de yapıldı. Konferans salonu, adeta Silivri'deki gibi bir duruşma salonu haline getirildi. Duruşmalar, kameralarla kaydedilecek.

GÜVENLİK İÇİN BİN 500 POLİS MEMURU GÖREV YAPACAK

Davanın yerinin kararlaştırılması ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, başsavcı vekilleri ve emniyet güçleriyle birlikte, en küçük aksaklığa bile meydan vermemek için toplantı üstüne toplantı yaptı. Başsavcılık, adliye içinde yaptığı anons ve dışarıya astığı bilgilendirme yazılarıyla duruşmanın görüleceği adliyenin etrafında bulunan Ozan Abay ve İslam Kerimov caddelerine araba park edilmeyeceğini duyurdu. Sosyal tesislerin dışında bulunan ve başsavcılık tarafından işletilen açık kafeteryanın da kapatılacağı, tesislerin içindeki otel, restoran, kadın ve erkek kuaförüne girişlerde kimlik kontrol yapılacağı belirtildi. Güvenlik önlemleri, yarından itibaren uygulanmaya başlayacak. Davanın görüleceği salon ve etrafına güvenlik kameraları yerleştirilirken sanıkların ifadesinin de kamera karşısında alınacağı belirtildi. Bin 500 polis memurunun görev yapacağı İzmir Adliye Sarayı'nın çevresinde kuş uçurulmayacağı bildirildi. Yaklaşık 1,5 ay sürmesi beklenen ve dosyaları 315 klasörden oluşan davanın ilk beş gününde sanıkların kimlik tespitinin yapılacağı, ardından 2 bin sayfayı bulan iddianamenin TRT spikerleri tarafından okunacağı ifade edildi.

-Operasyon ve dava süreci-

 Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. Maddesi ile görevli Savcı Zafer Kılınç'ın hazırladığı iddianamede, 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu, toplam 357 sanık hakkında dava açılmıştı.

 İddianamede adı geçen aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu 196 müşteki ve 831 mağdurdan bir çoğunun suç örgütü tarafından fişlendiği ileri sürülüyor.

 Sanıklardan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Kişisel verilerin kaydedilmesi", "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl hapis cezası isteniyor.

 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "Yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

www.Denizhaber.com.tr 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim