• BIST 10275.58
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 25 °C

Burhaniye ve Gömeç’in turizm potansiyelinin artırılması planlanıyor

Burhaniye ve Gömeç’in turizm potansiyelinin artırılması planlanıyor
Burhaniye ve Gömeç’in turizm süresini 12 aya çıkarmak için alternatif turizm olanaklarını geliştirmek amacıyla çalışmalar sürüyor.

Burhaniye Ticaret Odası’nca faaliyet alanı içerisinde bulunan Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde turizm süresini 12 aya çıkarmak için alternatif turizm olanaklarını geliştirmek, Burhaniye’nin ve Gömeç’in turizm yatırım alanı olmasını sağlamak amacıyla bir dizi eylemler planlandı.

Biyolojik çeşitliliği artırmak, habitat kaybını azaltmak, deniz canlılarının barınak olarak kullanacakları yeni alanlar oluşturmak, dalış turizmini geliştirmek ve sportif balıkçılığı desteklemek amacıyla Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde yapay resif alanlarının artırılması hedefleniyor.

Bu potansiyeli ortaya çıkarma noktasında bir fizibilite çalışması yapılmasına ihtiyaç duyulurken bu ihtiyacı giderebilmek amacı ile bölgenin destek ofisi Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2018 yılı Fizibilite Desteği kapsamında Ege üniversitesi Balıkçılık ve Su Ürünleri Fakültesi Araştırma ekibinin Prof. Dr. Altan Lok önderliğinde hazırlanan Burhaniye - Gömeç Dalış Turizmi Fizibilite Çalışması Raporu ile yapay resif alanları, uygun konumlar ve derinlikler tespit edildi.

Burhaniye Ticaret Odası’nca Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne Burhaniye-Gömeç arasında yapay resif alanları oluşturmak suretiyle biyolojik çeşitliliği artırmak, habitat kaybını azaltmak, deniz canlılarının barınak olarak kullanacakları yeni alanlar oluşturmak, dalış turizmini geliştirmek ve sportif balıkçılığı desteklemek amacıyla izin için müracaatta bulunuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından bu talep uygun görülerek projeye izin verildi.

Burhaniye Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Projenin hayata geçirilmesi amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Burhaniye Belediyesi, Gömeç Belediyesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile paydaş grubu oluşturduk. Paydaşlarımız ile bir araya gelerek  iş planları hazırladık ve görevlendirmeler yaptık. Bu iş planlarını  protokoller ile imza  altına aldık. Paydaşlarımızın  katkılarıyla devam eden yapay resif projesinin birinci aşamasında Bandırma Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mustafa Sarı liderliğindeki ekip yapay resif atılmadan önce ön bilimsel tespitleri yapmak üzere su altına indi. Yapılan çalışma ile yapay resif atılacak alanlar net bir şekilde belirlendi. Belirleme çalışmalarının ardından resif atılacak alandaki gündüz ve gece biyolojik çeşitlilik tespiti gerçekleştirildi. Yapay Resif Projesi Ön İnceleme Raporu hazırlandı. Rapor sonrası projenin diğer bir etabına geçerek beton blokların imalatını tamamladık.  Yapay resif bloklarının SZR Denizcilik tarafından su altına yerleştirilmesi işlemi öncesinde Burhaniye İskele Yat Limanında geleceğimiz olan çocuklarımızla birlikte “Resif Küplerini Boyama Etkinliği” düzenledik. Sivil Toplum Kuruluşları da bu etkinliğimize ilgi göstererek katkıda bulundular.  Doğanın Yıldızları, çocuklarımız; balıkları, gemileri, dalgaları, kuşları hayal ederek etkinliğe destek veren resim sanatçılarımız, Yasin Ürüçoğlu ve Banu Küpeli Ürüçoğlu eşliğinde hayallerini onlar için özel olarak getirilmiş resif küplerinin üzerine aktardılar. Etkinlikle geleceğimiz olan çocuklarımıza doğanın değerli olduğunu hissettirerek, doğaya saygıyı, doğayla olan ilişkilerinin gelişmesini ve  çevre bilincini güçlendirme yolunda farkındalık yarattığımıza inanıyoruz. Emeği geçen herkese güzel ülkemiz ve geleceğimiz adına yürekten teşekkür ediyoruz. Proje, hava şartlarına bağlı olarak resif bloklarının su altına yerleştirme işlemiyle devam etmektedir.  Denize yerleştirildikten sonra projenin ikinci safhası olan izleme süreci başlayacaktır. İzleme sonucunda elde edilen veriler uygun bulunduğu takdirde Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’müze projenin diğer etabı için müracatta bunacağız. Bakanlığımızca uygun görüldüğü takdirde projenin sürdürülmesine karar verilecektir. Diğer bir ifadeyle ilk safha olan yapay resiflerin denize yerleştirilmesi, projenin sonu değil aslında başlangıç safhasıdır. Bu yüzden mevcut ortaklık yapısı güçlendirilerek, proje sonuçlarının etkin şekilde izlenmesi, daha geniş kitlelere yayılması ve böylece sürdürülebilirliğin garantiye alınması faydalı olacaktır. Anılan gerekçelere binaen projenin bundan sonraki safhalarında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ müzün projeye katılarak destek vermesi başarı oranını arttırarak bizlere güç katacaktır. Bu noktadan hareketle Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüze destek talebinde bulunduk.”

gomec_.jpggomec_1.jpggomec_2.jpggomec_3.jpggomec_4.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim