• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Bu yat engellilerin hizmetinde olacak

Bu yat engellilerin hizmetinde olacak
Ankaralı engelli bir iş adamının yaptırdığı 2 milyon avro değerindeki lüks yat, hiç denizi görme ve denize girme imkanı bulamamış engellilerin kullanımına ücretsiz tahsis edilecek.

Ankaralı engelli bir iş adamının yaptırdığı 2 milyon avro değerindeki lüks yat, hiç denizi görme ve denize girme imkanı bulamamış engellilerin kullanımına ücretsiz tahsis edilecek.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Ankaralı engelli bir iş adamının yaptırdığı 2 milyon avro değerindeki lüks yat, hiç denizi görme ve denize girme imkanı bulamamış engellilerin de kullanımına ücretsiz tahsis edilecek.

Yattaki hidrolik platform sayesinde tekerlekli sandalyeyle su seviyesine inebilecek engelliler, isterlerse deniz suyuyla çalışan jakuzide de serinleyebilecek.

Yatın proje koordinatörü Mehmet Hacı Hekim, üniversite yıllarında harçlığını çıkarmak için şoförlük yaptığı sırada geçirdiği kazada felç olan Ankaralı iş adamı Tunç Tonger'in isteği doğrultusunda, Ereğli'deki tersaneler bölgesinde 1 yıl önce yatın yapımına başladıklarını söyledi.
Projeyi hazırlarken dünyada engellilere özgü inşa edilmiş bir yatın örneğine rastlamadıklarını anlatan Hekim, şöyle konuştu:
"Tonger, bana 'engelli insanların denizde de var olmasını' istediğini, gerekli altyapılara ve donanımlara sahip yat yaptırmak istediğini aktardı. Yatın dünyada örneğinin olmaması tasarımdan üretim sürecine çok zorlu bir yol olduğunu bize gösterdi. Üniversitelerden destek aldık. Projenin sosyal sorumluluk boyutu bizim için öne çıktı. İnanılmaz bir çalışma performansı sergilendi.

Bu yatın en büyük özeliği, toplu taşıma araçlarında bile engeli vatandaşlara yönelik altyapı yetersizken sosyal yaşamda kopuk yaşayan engellilerin, denizde var olmalarını sağlamasıdır. Yatın arka kısmında 2 ton ağırlığında platform var. Bu sayede tekerlekli sandalyeyle iskeleden rahatlıkla taşıtımıza engelli girebiliyor. Ayrıca güverteden engelliyi alarak deniz seviyesinin 1 metre altına kadar indirebiliyor. Böylece denizi hayal bile edemeyen bir engelli suyla bulaşabiliyor."

Hekim, engellilerin tekerlekli sandalyeyle teknenin her noktasına ulaşabildiğine işaret ederek, "Kapı genişliklerimiz 90 santimetredir. Kapılar, elektrikli panjur sistemli. Engelliler, kimseye ihtiyaç duymadan rahatlıkla hareket edebiliyor. Yatta 1 VIP, iki misafir kabini var. Önemli bir otomasyon sistemimiz mevcut. Engelli insana verdiğimiz bir dokunmatik ekran sayesinde, televizyondan aydınlatmaya kadar tek tuşla cihazlar çalıştırılabiliyor. Yatı, elektronik kumandalı sistem sayesinde engelliler rahatlıkla kullanabiliyor. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji sistemleri de var" dedi.

-"Gökyüzüne hasret engelli denizle buluşacak"-

İş adamı Tonger'in yattan kendisinin dışında diğer engellilerin faydalanmasına yönelik bir hayali olduğunu ifade eden Hekim, şöyle konuştu:

"Yatın kullanılacağı sezonu Tonger 3'e böldü. İlk kendisi faydalanacak. Ardından maddi durumu iyi ancak bu tarz bir yattan faydalanamayan engellilere hizmet verecek. Diğer bölümde de Anadolu'da gökyüzünü bile görme imkanı olmayan engellileri yata getirip seyahat ettireceğiz. Projenin sosyal sorumluluk boyutu da burada başlıyor. Tonger, doğuştan engelli bir insan değil. 22 yaşında geçirdiği trafik kazasında engelli oluyor ama hayata küsmüyor. Üniversiteden mezun olarak iş yaşamında büyük başarılar elde ediyor. Ailesine, kendisine moral kaynağı oluyor. İş adamı her yıl belirli süreyle Anadolu'nun en uzak köşesinde yaşayan engellileri bile denizle bulaştırmayı istiyor. Çünkü engelliyseniz imkanınız da yoksa denizde var olmanız çok zor. Suyun ciddi bir rehabilitasyon noktası var. Yattaki can yelekleri bile engellilere yöneliktir."

Yatın yapıldığı tersanenin ortaklarından Kamil Ustaoğlu da deniz aracının piyasa değerinin 2 milyon avro olduğunu vurgulayarak, "Yatımızın uzunluğu 21,5 metre, eni de 5,5 metredir. Bu bir sosyal sorumluluk projesi olduğundan herkes katkı verdi. Yaptığımız masraf 500-600 avroyu buldu. Herkes maliyetine mal verdi. Ancak böyle bir teknenin piyasa koşullarında yapımı 2 milyon avroyu bulur. Yat önümüzdeki günlerde iş adamına teslim edilecek" dedi.

engelli_yat.jpg

engelli_yat1.jpg

engelli_yat2.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
tolga turgut
30 Ağustos 2012 Perşembe 10:14
zafer bayramımız
30 ağustos zafer bayramımız kutlu olsun
88.246.225.189
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim