• BIST 9747.45
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

BTC'yi, 1.2 milyon varile ulaştıracak

BTC'yi, 1.2 milyon varile ulaştıracak
Tekfen inşa ettiği 18 bin 500 tonluk dev deniz platformunun aktif hale gelmesiyle 200 bin varil petrol üretip BTC üzerinden dünyaya pazarlayacak.

Tekfen inşa ettiği 18 bin 500 tonluk dev deniz platformunun aktif hale gelmesiyle 200 bin varil petrol üretip BTC üzerinden dünyaya pazarlayacak. Ayrıca üretilecek dogalgaz ile Bakü-Tiflis-Erzurum hattı beslenecek. BTC'nin kapasitesi 1.2 milyon varile çıkacak

"Hazar Denizi petrolünün dünyaya pazarlanmasında Azerbaycan için hayati önemi olan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın (BTC) günlük taşıma kapasitesini bir milyon varilden, 1 milyon 200 bin varile çıkaracak platform denize indirilmek için gün sayıyor. Türkiye'de off shore platform yapan ilk şirket olan Tekfen İnşaat tarafından, Bakü'deki Bayıl Sahası'nda inşaatı gerçekleştirilen ilk defa tamamı Azerbaycan'da yapılan 3. dev petrol arama platformu, 2013'ün ikinci çeyreğinde denize indirilecek. BP'nin işletmecisi olduğu Azeri-Çırak-Güneşli Petrol Sahası için üçüncüsü inşa edilen, 18 bin 500 ton ağırlığındaki dev deniz platformunun aktif hale gelmesiyle ilave 200 bin varil petrol üretilip, BTC üzerinden dünyaya pazarlanacak. Aynı zamanda bu platform doğalgaz da üretip Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) Boru Hattı'nı besleyecek.

DAHA ÖNCE İKİSİNİ YAPMIŞTI

Hazar'da şu an faaliyette olan diğer iki platformun inşasında imzası olan Tekfen'in yaptığı üçüncü platform, içinde yaşam alanları  bulunan en komplike olanı. 48 farklı noktada sondaj yapacak, denizde petrol arayacak, üretecek ve sevk edecek. 3 milyar dolara mal olacak platformun inşası yaklaşık olarak 300 milyon dolara tamamlanacak. Ancak petrolün varilinin 100 doların üzerinde seyrettiği günümüzde, bu platformun günde 200 bin varil üreteceği dikkate alınırsa, 'Kısa sürede maliyetini çıkaracaktır' denebilir. Bu platformun göreve başlamasının ardından Bayıl Sahası'nda Şah Deniz II. için doğalgaz platformunun inşasına hazırlanacak.

HAZAR'DA PETROL PLATFORMU YÜZDÜRMEK!

Platformun inşası deniz kıyısında bitirildikten sonra, denizdeki taşıma sistemlerine yüklenerek, Hazar'ın güneydoğusuna 120 km uzaklıktaki sahaya yüzdürülüp, derinliği 170 metre olan denizin tabanında 250-300 metreye çakılan kazıkların üzerine oturtulacak. Bu taşıma ve adaptasoyn işinin her adımı ayrı bir mühendislik ve tecrübe istiyor. Çünkü küçücük bir hata asgari 2 yılda yapılan ve 3 milyar dolara mal olan petrol platformunun sonu olabilir.

Azerbaycan'da bugüne kadar toplam 1.4 milyar dolarlık projeyi tamamlayan Tekfen İnşaat, aynı zamanda Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) bir çok teknolojik yeniliğe sahip olacak yeni merkez binasının inşaatına da devam ediyor. Ayrıca Tekfen, Şah Deniz Faz-2 Projesi, SOCAR'ın yeni petrokimya tesis yatırımları ile gübre fabrikaları, yüksek yapılı kamu binaları, olimpiyat stadı ve altyapı projelerinde de aktif rol almayı hedefliyor.
 
10 ÜLKEDE, 20 PROJE 2.3 MİLYAR $’LIK İŞ

Hazar Havzası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın Tekfen İnşaat’ın daha önce kendini kanıtladığı en önemli pazarlar olduğunu belirten Tekfen İnşaat Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Osman Birgili, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Irak, Katar, BAE, Suudi Arabistan, Libya ve Fas olmak üzere toplam 10 farklı ülkede 20 projeden oluşan toplam 2.3 milyar dolarlık aktif iş portföyüne sahip olduklarını söyledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim