• BIST 8892.54
  • Altın 2241.078
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.126
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

Brezilya, petrol sızıntısını temizlemek için 5 bin asker daha görevlendirecek

Brezilya, petrol sızıntısını temizlemek için 5 bin asker daha görevlendirecek
Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı Hamilton Mourao, ülkenin kuzeydoğu kıyılarında bir ayı aşkın süredir devam eden ve sahil şeridini vuran petrol sızıntısını temizleme çalışmaları için mevcut bin 500'e ilave 5 bin askerin gönderileceğini açıkladı.

Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı Hamilton Mourao, ülkenin kuzeydoğu kıyılarında Eylül ayından bu yana devam eden ve turistik bölgelere ulaşan petrol sızıntısını temizleme çalışmaları için mevcut bin 500'e ilave 5 bin askerin görevlendirileceğini duyurdu.

Devlet Başkan Yardımcısı Mourao, gazetecilere verdiği demeçte petrol sızıntısının kaynağının bilinmediğini ifade ederek eylülden bu yana 600 ton ham petrolün toplandığını açıkladı.

Gerek kamuoyundan gerek yetkili makamlardan gelen baskı neticesinde petrol sızıntısının temizlenmesi için ilave 5 bin askerin gönderileceğini duyuran Mourao, "Bugün yapabileceğimiz en iyi şey sahillerimize ulaşan bu petrolü halkımızı eğiterek toplamaktır." ifadelerini kullandı.

Petrol sızıntısını temizleme çalışmaları için bin 500 asker çeşitli bölgelerde görevlendirilmişti. Çevreci gruplar ise bin 300 mil uzunluğundaki (yaklaşık 2 bin 100 kilometre) sahil şeridini göz önüne alarak bu sayının yetersiz olduğunu ileri sürüyor.

Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü (IBAMA), sızıntının ülkenin 9 eyaletinde en az 200 sahilinde etkili olduğunu belirtiyor.

HÜKÜMET, ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMIŞTI

Brezilya hükümeti, 2013'te gelecekteki muhtemel petrol sızıntılarının zararlarını azaltmak ve halk sağlığını tehdit etmesinin önüne geçmek amacıyla bir acil durum planı hazırlamıştı.

Planda, sızıntıya müdahalenin kapsamını genişletmek için birleşik bir komuta merkezi kurulması çağrısı da yer alıyordu.

HALK, SAHİLE VURAN PETROL TORTULARINI KÜREKLE VE TIRMIKLA TEMİZLİYOR

Eylülün ilk günlerinde 2 bin 90 kilometre kıyı şeridi boyunca görülmeye başlayan sızıntı, ülkenin turistik sahillerinden Alagoas eyaletine bağlı Maragogi kasabasına ulaşmıştı.

Yetkililerin yanı sıra sızıntıların görüldüğü kıyılarda yaşayan halk, sahile vuran petrol tortularını kürekle ve tırmıkla temizlemeye çalışıyor.

Brezilya'da Kamu Savcıları Ofisi'nden geçen hafta yapılan açıklamada, yönetimin ülkenin kuzeydoğu kıyılarında eylülden bu yana devam eden ve turistik bölgelere ulaşan petrol sızıntısıyla ilgili harekete geçmesi talep edilmişti.

Çevre Koruma Ajansı da tespit edilen miktarın sızıntının küçük bir kısmı olduğundan endişe duyulduğunu, sızıntının su altında olması sebebiyle uçakla tespit edilemediğini ifade etmişti.

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, geçen hafta, sızıntının hükümetin petrol sahalarını özelleştirme çabalarına balta vurmaya yönelik kasıtlı bir eylemle bağlantılı olabileceği açıklamasını yapmıştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim