Kamu kurumlarından alacaklarını tahsil edemediği için nakit sıkıntısına düşen
BOTAŞ Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı, Hazine, DPT ve EPDK'ya gönderdiği 'batıyoruz' yazısının ardından daha da sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Bu yazılar, BOTAŞ'ın alacak sorununu çözmediği gibi borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden oldu.
BOTAŞ'ın battığı yönünde çıkan haberler üzerine bankalar, şirketin kredi taleplerini geri çevirmeye başladı. Başta Elektrik Üretim A.Ş. olmak üzere belediye ve diğer kamu kurumlarından yaklaşık 5.6 milyar dolarlık alacağı bulunan BOTAŞ Genel Müdürlüğü, bir süredir nakit sıkıntısı yaşıyor.
5.6 MİLYAR DOLAR ALACAK
Şirket, gaz bedeli ödemelerinin bir kısmı ile personel maaşlarını, bankalardan aldığı yüksek faizli kredilerle karşılıyor. Şirketin, bankalara 1.7 milyar YTL'lik kredi borcu bulunuyor.
BOTAŞ, içinde bulunduğu nakit sıkıntısını ve önümüzdeki günlerde Rusya ve İran gibi ülkelere gaz bedelinin ödenmesi konusunda ortaya çıkacak sorunları dile getirmek için başta Enerji Bakanlığı olmak üzere Hazine, DPT ve EPDK'ya yazı gönderdi. BOTAŞ yönetimi, bu yazıyla, kamu kurumlarından olan 5.6 milyar dolarlık alacağıyla ilgili çözüm bulunmasını bekliyor.
Ancak BOTAŞ'ın uyarı yazılarıyla alacaklarını tahsil etme planı tutmadı. BOTAŞ'ın nakit sıkıntısı içinde olduğuna ilişkin uyarı yazılarının basına yansımasının ardından, şirketin borçlanma maliyeti yükseldi. Şirkete, yerli ve yabancı bankalardan, çok sayıda telefon gelirken, bu telefonlarda, 'Şirketin gerçekten zor durumda olup olmadığı' soruldu.
KREDİ MALİYETİ ARTTI
Aylık giderlerini bankalardan aldığı kredilerle karşılayan BOTAŞ, yeni krediler için tekrar bankalara başvuruda bulunurken, bankalar, şirkete
kredi vermeye yanaşmadı. Bazı bankalar ise şirkete kullandırılan kredilerin faizlerini 2-3 puan yukarı çekti. Şirket, önceki aylarda yüzde 20 faizle kredi kullanıyordu.
Öte yandan BOTAŞ'ın 1 Kasım tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaza yaptığı yüzde 5.8'lik zam ile sanayide kullanılan gaz bedellerine yaptığı yüzde 5.4'lük zam da şirketin finansman ihtiyacını gidermeye yetmedi. BOTAŞ, bu zamlar sayesinde aylık olarak konutlardan 19 milyon YTL, sanayi kesiminden de 13 milyon YTL ek kaynak sağlayacak. Böylece, BOTAŞ'ın kasasına, toplam 32 milyon YTL ilave kaynak girecek.DenizHaber.Com
BOTAŞ'ı soğuk günler bekliyor!

BOTAŞ'ın Enerji Bakanlığı ve EPDK'ya gönderdiği 'batıyoruz' yazısının ardından sıkıntılı günler başladı. Bankalar BOTAŞ'ın kredi taleplerini geri çevirdi.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler





ÇOK OKUNANLAR
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisince 3. Uluslararası Güvenlik Kongresi düzenlendi
Almanya ve İtalya dışişleri bakanları Berlin’de düzensiz göç konusunu görüştü
Sıcaklıkla birleşen faktörler Marmara Denizi'nde tombik balığı sayısını artırıyor
Arkas; Denizcilik, Lojistik ve Liman Hizmetleri Zinciri ile Logistech’te
DÜN|BU HAFTA|BU AY
“Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim