• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 4 °C

Batan ‘Bilal Bal’ isimli gemiye ilişkin davada bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı

Batan ‘Bilal Bal’ isimli gemiye ilişkin davada bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı
İstanbul Şile açıklarında batan ve 7 kişinin yaşamını yitirmesine 2 kişinin de kaybolmasına neden olan "Bilal Bal" isimli gemiye ilişkin 8 kişinin "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan yargılandığı davada bilirkişi raporu geldi.

Gemiye gereğinden fazla yükleme yapıldığı bilgisine yer verilen raporda, "Gemiye fazladan yükleme yapılmıştır. Batacak olması kaçınılmazdı. Gemi, yaşı ve kondüsyon açısından hilesiz, doğru işlemlerden geçmiş olsaydı ani batma ve ölümlere neden olmazdı. 7 kişilik listeyle kalkan gemide 9 kişinin olduğu tespit edildi" denildi.

'O GÜNE KADAR BATMAMIŞ OLMASI MUCİZEDİR'

Davaya bakan İstanbul Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından talep edilmesi üzerine hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Üç kişilik heyet tarafından hazırlanarak mahkemeye gönderilen raporda, "Oldukça fazla olan hatanın bir araya gelmesiyle geminin o güne kadar batmamış olması mucizedir" denildi.

'BATACAK OLMASI KAÇINILMAZDI'

Gemiye gereğinden fazla yükleme yapıldığı bilgisine yer verilen raporda, "Gemiye fazladan yükleme yapılmıştır. Batacak olması kaçınılmazdı. Gemi, yaşı ve kondüsyon açısından hilesiz, doğru işlemlerden geçmiş olsaydı ani batma ve ölümlere neden olmazdı. 7 kişilik listeyle kalkan gemide 9 kişinin olduğu tespit edildi" ifadeleri yer aldı.

TECRÜBELİ PERSONEL OLMAYINCA..

Gemide kaptan ve tecrübeli denizcinin olmadığı belirtilen raporda, "Tecrübeli denizciler olmuş olsaydı filikayla karadan sadece 7 mil uzaklıkta olan gemiden kurtulmaya teşebbüs edebilirlerdi. Ancak yetkin kimsenin olmaması, geminin kaptansız olması, 02.00-03.00 sıralarında herkesin derin uykuda olması dolayısı ile teşebbüs dahi edilememiştir. İş işten geçmişti. Gemi işletmecisini yanı sıra liman iradeleri de olan biteni görmedi veya görmek istemedi. 7 ölü 2 canın kaybın oluşmasına çanak tuttu" denildi.

'HER TARAFIYLA HATALARLA DOLU OLAYLAR YAŞANMIŞ'

Raporda, "Kaptan 29 seferde de görevinin başında yoktu. Hukuk dışı ehliyet kullanma, kiralama işine göz yummanın faydası olmadığı gibi benzer kaza ve ölümlerin önüne de bir an önce geçilmelidir. Açık seçik görev ihmali vardır. M/V Bilal Bal gemisinin 4 aylık Türkiye limanları arasında yapmış olduğu seferlerdeki Overload yükleme, eksik personel, yük konusundaki dikkatsizlik ve gemi her ne kadar eski, bakımsız olsa da eğer kontrol mekanizması iyi çalıştırılsaydı 7 ölü 2 kayıplı müessif kazanın meydana gelmesi kolayca olmaz, elim kaza sonrası bir çok aile geçim derdi, babasız evlat yetişmesine maruz kalmazdı. Bu durumda her tarafıyla hatalarla dolu olaylar yaşamamış ve ülke insanın ölmesine sebep olunmazdı. Hataların merkez noktası para hırsından kaynaklanıyor. Söz konusu batma hadisesinin kök müsebbibi, parasız, sermayesiz, zor bir iş olan gemi işletme işini üstlenen Cevat Çavuşoğlu'dur" denildi.

Raporda, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ehliyetleri iptal edilen Kaptan Refik Telci, çarkçıbaşı Ali Doğan ve yağcı Sabri Yıldırım kazanın ve sistemin işleyişi sebebiyle hiç beis görmeksizin gemide çalışmadan ehliyetlerini kullandırmışlar, neticesinde idari yaptırım olarak ehliyetleri geçersiz hale gelmiştir" denildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim