• BIST 9530.47
  • Altın 2484.461
  • Dolar 32.5066
  • Euro 34.8549
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Barış Yerge: Evyapport yatırımlarına ara vermeksizin devam edecek

Barış Yerge: Evyapport yatırımlarına ara vermeksizin devam edecek
Evyapport Satış Pazarlama ve İş Geliştirme Grup Müdürü Barış Yerge, şirket olarak geleceğe yönelik hedeflerini anlattı. Yerge, "Evyapport yatırımlarına ara vermeksizin devam edecek" dedi.

Evyapport’un konumunu Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında değerlendiren Barış Yerge, Türkiye’nin 2023 hedefleri maratonunda sahip oldukları stratejik önemin gereklerini yerine getirmek için yatırımlara ara vermeksizin devam edeceklerini belirtti. Mevcut siyasi durumun şu ana kadar kendilerine bir yansıması olmadığını ifade eden Yerge, “Fakat siyasi istikrarsızlık, daha önceleri olduğu gibi günümüzde de ülkemiz ekonomisini etkilemekte. Bu durumun etkilerini az da olsa son çeyrekte görebiliriz” diye konuştu.

Türkiye 7 Haziran Genel Seçimleri sonrasındaki siyasi istikrarsızlığın da etkisiyle ekonomik anlamda durgun bir döneme girdi. Bu sıkıntıların size olan yansıması ne oldu, sizi de etkiledi mi?

Konteyner terminali olarak hizmet verdiğimiz endüstriyel sektörlerin başında otomotiv ve otomotiv yan sanayii gelmektedir. Diğer endüstriyel sektörler de dikkate alındığında, Marmara bölgesi sanayisinin merkezinde yer aldığımız görülmektedir. 2016 yılında ekonomimiz için yapılan büyüme tahminleri %3 iken, biz hinterlandımızda %5,5-6 aralığında büyüme öngörüyoruz. Marmara bölgesinin GDP içerisinde yüksek oranda bir paya sahip olması da bu öngörülerimizi destekliyor. Bu veriler ışığında, günümüze kadar ülkemizdeki mevcut siyasi durumun bize bir yansıması olmadı. Fakat siyasi istikrarsızlık, daha önceleri olduğu gibi günümüzde de ülkemiz ekonomisini etkilemekte. Bu durumun etkilerini az da olsa son çeyrekte görebiliriz.

2015 yılı hedefleri açısından baktığınızda şu an geldiğimiz noktada öngördüğünüz yerde misiniz?

Evyapport 2013 yılında 457.000 TEU, 2014 yılında da yaklaşık 523.000 TEU konteyner elleçlemesi gerçekleştirdi. 2005 yılında bu rakam 15.000 TEU olarak gerçekleşmişti. Geçen sürede yaşanan önemli artış, hem limanımızın hem de hinterlandımızdaki sanayinin büyümesini özetlemektedir. 2014 yılı başında 750.000 TEU olan elleçleme kapasitemiz, yaptığımız yatırımlar sonucu 2015 yılı ilk yarısı itibari ile 855.000 TEU olmuştur. Bu veriler, geçmişten günümüze hedeflerimizin sebep-sonuç ilişkisi içerisinde gelişimini özetliyor. Genel tabloya baktığımızda, hinterlandımızı en iyi şekilde analiz edip büyüme planlaması bağlamında yatırımlarımızı gerçekleştirdiğimizi görebiliriz.

2023 ihracat hedefleri açısından değerlendirirsek geleceğe dönük hedefleriniz nelerdir? Şüphesiz ki limanlar bu işin çok önemli bir ayağını oluşturuyor. Siz kendinizi nerede görüyorsunuz bu anlamda?

Global değerlendirme kuruluşları son yıllarda hızlı büyüme gösteren ekonomimizin azalan bir ivmeyle büyümeye devam edeceğini tahmin etmekte. 2023 hedefleri ise, ülke ekonomimizin kazanması gereken büyüme trendi için tetikleyici bir özelliğe sahip. Mevcut üretim kapasitelerimiz dikkate alındığında, büyüme hızımızın tekrar yükselişe geçmesi için üretim sektöründe yeni yatırımlar yapılarak kapasite artışı sağlanmalıdır. Limanlar, bu gibi kapasite artışı süreçlerinin öncesi ve sonrasında önemli bir pozisyona sahiptir. Bitmiş ürünler için gereken ara ürün ithalatı ve üretim sonrası oluşan bitmiş ürünlerin ihracatının önemli bir kısmı limanlar üzerinden yapılmakta. Biz de, günümüzde lojistik maliyetlerin minimize edilmesine odaklanan rekabet koşulları içerisinde müşterilerimize hızlı ve güvenilir hizmet verebilmek için yoğun çaba harcıyoruz.

Son olarak gelecek yıl için şirket olarak beklentileriniz nelerdir?

Bölgemizdeki konteyner terminali hizmet sağlayıcılarındaki arz artışı, sektördeki talep artışı ile aynı ivmede olmadığı için büyümemizde bir yavaşlama öngörmekteyiz. Bu yavaşlama, 2016-2018 yılları arasında arz-talep dengesinin sağlanması sürecinde devam edecektir. Ülkemizin 2023 hedefleri maratonunda sahip olduğumuz stratejik önemin gereklerini yerine getirmek için yatırımlarımıza ara vermeksizin devam edeceğimizi belirtmek isterim.

Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hüseyin sami Çelebi
16 Kasım 2015 Pazartesi 10:32
10:32
Sevgili Erhan kardeşim.,

Girişiminin hayırlı olmasını temenni ederim.Liberya bayrağın neden tercih edilmesi gerektiği ve ekonomik avantajının anlaşılması ile daha bir tercih nedeni olacaktır.Zaman kazandırabilmesi ayrı bir avantaj,tabii bunun şirket içi işleticiler tarafından iyi algılanıp pna göre planlı hareket etmeleri çok önem arz ediyor.Eğitimli ve bilgili personelle bunu sağlıyabilirler.Sizlerle koordinasyonun çok iyi olması gerekli.Tekrar başarılar dilerim.Allah kolaylık versin.
elamlar, Kapt.H.Sami Celebi
78.189.184.149
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim