• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Balıklara "Elektronik Barkod" takılacak

Balıklara "Elektronik Barkod" takılacak
KSÜ Ceyhan Nehri havzasında yapılacak çalışmayla endemik balık türlerinin göç yolları radyo vericileriyle takip edilecek.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nce (KSÜ) Ceyhan Nehri havzasında yapılacak çalışmayla endemik balık türlerinin göç yolları radyo vericileriyle takip edilecek.

Hazırladığı proje TÜBİTAK tarafından desteklenen KSÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alp, yapılacak çalışmayla Ceyhan havzasındaki balık göçü ve hidroelektrik santrallerindeki (HES) balık geçitlerinin etkinliğinin araştırılacağını belirtti.

Proje kapsamında bin 500 balığa elektronik çip yerleştirileceğini aktaran Alp, şunları kaydetti:

"Öncelikle Ceyhan havzasında yer alan Tekir, Fırnız, Zeytin, Bertiz ve Körsulu çaylarında ve bunların döküldüğü baraj göllerinde bulunan balıkları takip edeceğiz. Proje çerçevesinde 4 balık türü belirledik. Bunlara elektronik marka takacağız. Bu bir nevi çip. Böylece bunların hangi tarihte nerelere göç ettiklerini izlemeye çalışacağız. Bu, Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir çalışmadır. Biz daha çok bunları belgesellerde izlerdik. Bu yöntemi iç sularda ilk kez uygulayacağız."

Alp, çalışma kapsamında radyo vericilerini kullanarak balıkların göç yollarını araştıracaklarını ifade etti. Balıklara bir cerrahi işlemle fasulye büyüklüğünde "tak" dedikleri bir marka yerleştireceklerini söyleyen Alp, "Bu markalar içerisindeki batarya sayesinde 3-5 saniye aralıklarla sinyal alabileceğiz. Bu sinyalleri de dere ve akarsu kenarlarında yapacağımız izleme çalışmaları ve antenler kullanarak tespit edeceğiz" diye konuştu.

Alp, sarı balık, çapar balık, sivri sazan ve kırmızı benekli alabalık gibi türlerin göç yollarının radyo vericileriyle takip edileceğini aktardı.

-"Elektronik barkod"-

Projenin ikinci safhasında balıklara "elektronik barkod" takılacağını ifade eden Alp, bu sistemin alışveriş merkezlerinde kullanılan barkodla aynı mantıkla çalışacağını ve her balığın farklı barkodla takip edileceğini vurguladı.

Barkod sistemiyle HES'lerdeki balık geçitlerinin etkinliğinin de belirleneceğini aktaran Alp, "Ülkemizde balık geçitlerinin etkinliğiyle ilgili bazı sorunlar var. Bilindiği üzere HES'lerde balık geçidi zorunluluğu var. Çoğunda bu var, fakat balıkların bunları kullanıp kullanmadığı konusunda bilgi eksikliği bulunuyor. Biz de balık geçidinin içerisine yerleştireceğimiz anten sayesinde geçitten geçen balıkları kaydetmiş olacağız. Dolayısıyla bir yıl içerisinde HES'lerdeki balık geçidinden ne kadar balık geçmiş, bunu tespit edeceğiz" dedi.

Projenin, endemik balık türlerinin korunması açısından önemli olduğunu belirten Alp, şöyle devam etti:

"Bölgemizde çok önemli balık türleri var. Bu balıkların bir çoğu üremek için nehirlerin çok üst kısımlarına çıkarak göç ederler. Onun için balık geçitleri önemli hale geliyor. Benzer çalışmanın önümüzdeki yıllarda farklı akarsularda yapılacağını düşünüyorum."

Alp, ekim ayında başlayan projenin, 2015 yılı nisan ayında sona ereceğini sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim