• BIST 9725.1
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 19 °C

Balıklar yeni dünyaya, dolarlar Türkiye'ye

Balıklar yeni dünyaya, dolarlar Türkiye'ye
Su Ürünleri Tanıtım Grubu, ABD'ye Türk su ürünleri ihracatının 2012 yılının Ocak - Ağustos döneminde, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 88 arttığını bildirdi.

Dünya'nın en büyük gıda ithalatçısı ülkeleri arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri'ni "Hedef Pazar" olarak belirleyen Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Boston Su Ürünleri Fuarı'ndan sonra bu kez 24-25 Eylül tarihlerinde Miami'de düzenlenen 16 Dünya'nın en büyük gıda ithalatçısı ülkeleri arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri'ni "Hedef Pazar" olarak belirleyen Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Boston Su Ürünleri Fuarı'ndan sonra bu kez 24-25 Eylül tarihlerinde Miami'de düzenlenen 16. Amerika Gıda ve İçecek Fuarı'na çıkartma yaptı.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri'nin 250 milyonu aşkın nüfusuyla, dünyanın en büyük gıda ithalatçılarından olduğuna dikkat çeken Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Amerikalıların deniz ürünlerini çok sevdiğini, özellikle hazır gıda tüketiminin çok fazla olduğunu bildirdi. Türk su ürünleri sektörü açısından hedef pazar niteliği taşıyan Amerika Birleşik Devletleri'nde yılbaşında sektörel anlamda dünyanın ikinci önemli fuarı olan Boston Su Ürünleri Fuarı'na katıldıklarını söyleyen Kızıltan, "Şimdi ise Miami'de gerçekleşen bu fuara katılarak başta Amerika'dan olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçilere Türk su ürünlerini tanıttık, balıklarımızdan tattırdık. Miami'de 16'ncısı düzenlenen Amerika Gıda ve İçecek Fuarı'nda yer alarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki pazar payımızın artacağını umuyoruz" dedi.

ABD'YE İHRACAT YÜZDE 88 ARTTI

Sinan Kızıltan yeni pazarların ve fuarların ihracat rakamlarına etkisinin büyük olduğunu belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Amerika Birleşik Devletleri'ne Türkiye genelinden yapılan 2011 ilk sekiz aylık ihracat rakamlarına baktığımızda 409 bin 773 kilogram su ürünleri ihracatı ile 2 milyon 972 bin dolar rakamına ulaşıldığını, 2012'nin aynı dönemine baktığımızda ise 563 bin 542 kg su ürünleri ihracatıyla ve yüzde 88'lik artışla beraber ihracatımızın 5 milyon 585 bin dolar seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Yoğun olarak sudak balığı ve deniz levreği ihraç edildi. Yeni pazarlar ve STG olarak katıldığımız fuarlar ile bu rakamların artacağından şüphemiz yok."

ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR

Başta levrek, çipura, orkinos gibi taze işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin ABD ve Kanada pazarı için önemli bir yeri bulunduğu bilgisi veren Kızıltan, "Orta ve uzun vadede su ürünleri sektörü açısından hem talep hem de tüketim alışkanlıkları bakımından ABD ve Kanada'nın çok büyük bir potansiyele sahip olduğunun farkındayız. Sektörde düşünülen bazı koşulların oluşmasıyla bu pazarda daha güçlü bir konum elde edeceğimizi düşünüyoruz. Amerika ve Kanada pazarında tüketimi diğer deniz ürünleri kadar olmasa da başta levrek, çipura ve orkinos gibi taze işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin pazarda önemli bir yeri bulunuyor" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Amerika Gıda ve İçecek Fuarı'nda STG'yi Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, STG Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vehbi Merzeci, STG Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Kopuz ile Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap Ünal'dan oluşan heyet temsil etti

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim