• BIST 9717.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Balıkçılar artık hamsiden ümidini kesti

Balıkçılar artık hamsiden ümidini kesti
1 Eylül'de sona eren av yasağının ardından 5 ayı geride bırakan Karadenizli balıkçılar hamsiden artık ümidini kesti.

1 Eylül'de sona eren av yasağının ardından 5 ayı geride bırakan Karadenizli balıkçılar hamsiden artık ümidini kesti.

Gülyalı Balıkçı Kooperatifleri Başkanı İnan Sağlam,  "Karadenizli balıkçılar olarak bu sezon umduğumuzu bulamadığımız hamsiden artık ümidimizi kestik" dedi.

Hamsiden yana bu sezon balıkçıların yüzünün gülmediğini ifade eden Sağlam,"Geçen sezon yaklaşık 40 bin ton hamsi tutulan Karadeniz'de bu yıl sadece 5 bin ton hamsi tutuldu" diye konuştu.Rakamların her şeyi anlattığını ifade eden Sağlam, şöyle devam etti:

"Karadenizli balıkçılar olarak bu sezon umduğumuzu bulamadığımız hamsiden artık ümidimizi kestik. Son bir ay içerisinde havaların soğumasıyla birlikte hamsinin biraz daha fazla tutulacağını düşünmüştük. Ancak bu düşüncemizde de yanıldık. Denize açılan balıkçılarımız limanlara elleri boş dönüyor. Geride bıraktığımız 5 ay içerisinde en çok palamuttan yana yüzümüz güldü. Hamsi bir türlü beklentilerimizi karşılamadı. Durum böyle olunca da tezgahlardaki hamsi fiyatı 7 liradan aşağı düşmedi. Şu anda bir çok balıkçımız bu tablo karşısında maddi anlamda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Sezon başında bankalardan kredi çeken arkadaşlar hamsiden umduğunu bulamayınca kredilerini de geri ödeyemiyor. Bizler bundan sonraki süreçte hamsinin bollaşacağına da inanmıyoruz. Çünkü hamsinin geri dönüşleri başladı."

-"Hamsinin boyu çok küçüldü"-

Öte yandan Kumbaşı Balıkçı Kooperatifleri Başkanı Mehmet Çalış ise, bir ay sonra hamsi sezonunun kapanacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şu anda denize açılan balıkçılarımız hamsiyi gelişi güzel yakalıyor. Zaten bu yıl tutulan hamsinin boyu çok küçük. İlk defa böylesine küçük hamsiyi denizlerimizde görüyoruz. Hamsi bir türlü büyümedi. Hep ince ve küçük kaldı. Hal böyle olunca zaten fiyatları yüksek olan hamsiye tezgahlarda da kimse ilgi göstermedi. Artık hamsi avcılığının da son dönemine girdik. Bundan sonra hamsinin bollaşacağını kimse beklemesin. Sezon bu şekilde kapanır. Bundan sonraki tek umudumuz gelecek sezon. İnşallah önümüzdeki sezon her şey istediğimiz gibi gider."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
avni akpınar
01 Şubat 2013 Cuma 23:12
İSTAVRİT, VE MEZGİT HAVYARI
Dün gazetelerde istavritin 150grama çıktığını okudum. Doğrusu hiç şaşırmadım. Kırk yaşın üstündeki sahil çocukları bilirki, çocukluğumuzda bir istavrit balığı 3 ile 5 kilo arasında gelirdi. Evet yazıylada üç ve beş kilo aralığındaydı. Şimdi bunu duyan sizler palavra diyebilirsiniz, bundan 30 yıl sonrada bu denizlerde balık vardı, hamsi,kalkan,lüfer,mezgit,tekir vardı hatta mezgitlerin her birinden şimdiki mezgit boyu kadar havyar çıkardı, diyeceklere o günkü jenerasyonuda palavra diyeceklerdir. Durmak yok bildiğiniz yoldan devam.
78.176.151.52
çinakop
01 Şubat 2013 Cuma 17:43
neden acaba ????
hamsi daha yavrulamadan boğazdan çıkar çıkmaz niçin avladınız ? NİÇİN ?...yavruladığında tutup bebelerimizi büyümeye fırsat vermeden niçin avladınız ? NİÇİN ?.... balıçı gemilerinizdeki güçlü motorlarla çıktığınızda denize ne gürültü verdiğiniz bilyormusunuz ?.....kaçak olarak avladığınız yavru balıkları nereye verdiniz ?...yazık değilmi bebelerimize ?...devlet yasa çıkaracak,fakat sizin kontrol ekipleri koltuklarında sıcaklık gitmesin aman aman,,otursunlar koltuklarında...yok efendim şikayet yok etsinler....şikayet eden yo niçin kalksınlar koltuklarında doğruu...hala anlayamadınızmı eyy yaratanın en yüksek beyni insanlara veren kulları...yıtınız darmaduman ettiniz yerlerimizi,yuvalarımızı,oksijensiz bıraktınız bizleri...yazıklar olsun,dedeleriniz sizlere böylemi miras bıraktılar...
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim