• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Balığı sadece belli dönemlerde yiyoruz

Balığı sadece belli dönemlerde yiyoruz
ODÜ Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık, ''Halkımız sadece yılın belli bir dönemlerinde değil, 12 ay boyunca sağlıklı bir şekilde balık tüketmelidir'' dedi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık, ''Halkımız sadece yılın belli bir dönemlerinde değil, 12 ay boyunca sağlıklı bir şekilde balık tüketmelidir'' dedi.

Prof. Dr. Balık, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de tüketimi az olan balığın sadece avlanma mevsimlerinde değil, düzenli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi.

İnsan sağlığı açısından balık tüketiminin önemli olduğunu anlatan Balık, şöyle devam etti:

''Birçok bilimsel araştırma sonucunda balık tüketimi insanların sağlıklı beslenmesi için çok önemli bir besin olduğu görülüyor. Özellikle çocuklarda zihinsel gelişim için, yetişkin bireylerde ise kalp ve damar hastalıklarından korunmada çok önemli bir gıda. Ancak ülkemizdeki yıllık tüketime baktığımızda maalesef üç tarafımız denizlerle çevrili olmasına rağmen üretim miktarına göre kişi başı tüketim oldukça düşük. Bu durum dünyada ve Avrupa'da tam tersi.''

Balık, sağlıklı bir toplum yaratabilmek için daha çok balık üretiminin ve tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirerek, ''Özellikle çocukları balık tüketimine teşvik etmeliyiz. Onların tüketebileceği şekilde pişirmeli ve bu alışkanlığı onlara kazandırmalıyız. Çünkü bu teşvik yoluyla daha sağlıklı toplum oluşturabiliriz'' diye konuştu.

Türkiye'nin balık tüketimi

Türk halkında çok fazla balık tüketimi alışkanlığının olmadığını ifade eden Prof. Dr. Balık, ''Balık tüketimi daha çok denize kıyısı olan bölgelerde var. Bunun yanında göllerin ya da baraj göllerinin yoğun olduğu bölgelerde balık tüketiminin yüksek olduğunu görüyoruz. Özellikle Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri'nde balık tüketiminin son derece düşük'' ifadelerini kullandı.

''Maalesef bizde taze tüketim alışkanlığı var'' diyen Balık, şunları kaydetti:

''Balık denizden çıkacak ve biz aynı gün tüketeceğiz. Batı ülkelerine bakıldığında bu durum tam tersi. Tüketilen balıkların yüzde 80'i işlenmiş gıdadır. Denizden avlanılan balığı işleyerek tüketim şekli geliştirilirse vatandaş tüketim alışkanlığı kazanabilir. Balık işlendiğinde ürünü 12 ay boyunca tüketme şansımız var.''

''12 ay boyunca sağlıklı bir şekilde balık tüketmelidir''

Balık, Türkiye'de balığın daha çok avlanma mevsimlerinde tüketildiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Örneğin hamsi ne zaman avlanırsa o zaman tüketiyoruz. Bunun dışındaki dönemlerde maalesef hamsiyi tüketmek istesek bile bulamayız. Tüketim alışkanlığını kazanmış olursak işlenmiş balık miktarı artacaktır. Halkımız sadece yılın belli bir döneminde değil, 12 ay boyunca sağlıklı bir şekilde balık tüketmelidir.''

Su ürünlerinin değişik işleme yöntemlerinin olduğunu aktaran Balık, bu yöntemlerden birininde salamura olduğunu ve değişik yöntemlerle işlenen balıkların tüketilmesi insan sağlığı açısından hiç bir sorun yaratmayan gıdalar olduğunu kaydetti.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim