• BIST 9548.09
  • Altın 2495.504
  • Dolar 32.4973
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 24 °C

Ayvalık’ta denizden altın çıkarma projesi ‘Büyükşehir’ engeline takıldı

Ayvalık’ta denizden altın çıkarma projesi ‘Büyükşehir’ engeline takıldı
Ayvalık Belediyesi, Altınova’da bir firmanın denizden altın madeni çıkarılması konusunu Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisine taşıdı. Büyükşehir de 'madene hayır' dedi.

Ayvalık Belediyesi, Altınova denizinde altın çıkarılması konusunu Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşıdı. Büyükşehir de 'madene hayır' dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Altınova denizinde altın çıkarılması projesini reddetti. Karar oy birliği ile alındı.

YERELDEKİ MÜCADELE BALIKESİR'E TAŞINDI

Ayvalık Altınova'da Orhan Kandemir DENSAN Madencilik tarafından denizin içerisinde yapılmak istenen altın madenciliğine karşı yöre halkının mücadelesine Balıkesir Büyükşehir Meclisi’nden de destek geldi. Ekim ayında, Altınova Sahilinde Madene Karşı Güç Birliği Platformu bileşenleri ve siyasi parti temsilcileri ile Balıkesir’e giderek konuyu Büyükşehir Belediyesi Meclis oturumuna taşıyan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Meclis Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun oy birliği ile maden çalışmasını uygun bulmadığını açıkladı.

MECLİS OY BİRLİĞİ İLE 'HAYIR' DEDİ

Çevre ve Sağlık Komisyonuna ‘sağduyulu davranışları’ için teşekkür eden Başkan Gençer, “Altınova'da bu çalışma yapıldığı takdirde doğal dengenin bozulacağına yönelik elimizde onlarca rapor var. Kıyıda yaklaşık 100 bin kişinin tatil yaptığı bir bölge, Sarımsaklı plajlarımıza kadar uzanan bölgede demir madeni arayacaklar. Denizde bundan sonra bir hayat kalmayacağını hepimiz tahmin edebiliriz. Tüm çevre örgütleri, tüm siyasi partiler ve Ayvalık’taki vatandaşlar olarak Altınova’da denizde maden aranmasına karşıyız. Büyükşehir Belediye Meclisimizde bu durumu ifade ettik. Gerek Çevre ve Sağlık Komisyonu gerekse Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerimiz, Balıkesir’e yakışan çevreye, denize ve yaşama duyarlılığı gösteren bir karara oy birliği ile imza attı. Balıkesir adına örnek bir davranış gösterildi. Ayvalık halkı adına komisyon ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

ALTINOVA'NIN ÜZERİNE TİTREMEMİZ LAZIM

Evrensel’in haberine göre, Altınova’nın sadece verimli ovası ile tanınsa da, deniz ve kıyı seviyesi aynı olduğu için dünyada ender rastlanan bir coğrafyaya sahip olan özel bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Gencer, "8 km uzunluğunda ve yer yer genişlik olarak 30 metreye varan kumsalı ile harika bir yöremiz. Aynı zamanda nadir görünen bir Kum Adası‘na sahip. Tüm bu güzellikleri barındıran Altınova’mızın üzerine titrememiz gerekirken, Madra çayının milyonlarca yılda getirdiği alüvyon ile deniz içinde oluşan ve koruma altında olan Altınova kıyı kumulunda bir maden şirketi deniz kumunu vakumlayıp metalik maden aramak istiyor. Sahildeki yazlık evlere 300 metre uzaklıkta yapılmak istenen madencilik bu bölgede yaşayan vatandaşları doğrudan etkileyecek" dedi.

"ŞİRKET DEMİR DEĞİL ALTIN ÇIKARACAK"

Tamamı yazlık konutlarla dolu olan sahilde yıllardan beri kıyı erozyonunu önlemek için milyonlarca liralık yatırım yapıldığını aktaran Gencer, "denizde hem halk sağlığı hem ekolojik denge hem de turizm bölgesi olarak dikkat çeken kentimizin doğal güzellikleri göz ardı edilerek sözde demir madeni çıkartılmak isteniyor. İlgili firmanın ‘Nitelikli maden türevlerinin çıkartılacağı’ yönündeki açıklamasından asıl hedefin demir olmadığı bellidir. Ekolojik bir felakete yol açacak bu girişimi durdurmak için başta Ayvalık Belediyesi olarak biz, ilçemizde faaliyet gösteren çevre örgütleri, akademisyenler ve yöre halkımızla birlikte ‘Madene hayır’ diyoruz. Altınova’mızı ve Ayvalık’ımızı korumak için mücadelemiz sürecek” dedi.

TÜM İTİRAZLARA RAĞMEN ÇED SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI

Orhan Kandemir Densan Madencilik adlı bir şirkete 1608 hektarlık deniz ruhsat alanı içerisinde 23.66 hektarında demir madeni arama ve çıkarma ruhsatı verilmiş durumda. Yöre halkının tüm itirazlarına rağmen madenle ilgili ÇED süreci başlatılırken, projeye göre; Ayvalık'ın 10, Altınova'nın 3 kilometre kuzeybatısında yer alan bölgede, denizin 22 metre dibinde olan alandan günde 300 ton, yılda ise 90.000 ton kum denizden çekilerek içindeki demir alınacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim