• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 20 °C

Arif Ertik: Sigorta adı altında on milyonlarca lira yurt dışına harcanacak

Arif Ertik: Sigorta adı altında on milyonlarca lira yurt dışına harcanacak
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Arif Ertik, İMEAK DTO Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; tüm denizcilik sektörünü etkileyecek bir yönetmelik değişikliği taslağından bahsetti.

İMEAK DTO Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Meclis Üyesi Arif Ertik; tüm denizcilik sektörünü etkileyecek bir yönetmelik değişikliği planının DTO’ya geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; 'Denizcilik sektörümüzün tamamını; marinalardan, özel yatlara, balıkçılığa, tersanelere ve liman tesislerine kadar etkileyecek bir yönetmelik değişikliği taslağı planı odamıza geldi. Bir hafta daha süre aldık. Konu şu; yedekli seyir çeki işlemlerinde takip edilecek esaslara ilişkin uygulama talimatı.'  

‘Sigorta adı altında on milyonlarca lira yurt dışına harcanacak’

Gelen yönetmelik değişikliği taslağı mevzuatı hakkında bilgi veren Ertik; 'Başlangıç muafiyetlerle başlıyor. Muafiyetlerin içinde kültür balıkçıları bu mevzuatın dışında ama normal deniz balıkçıları bu mevzuatın içinde. Sigorta adı altında on milyonlarca lira yurt dışına harcayacağız yani.' dedi.

Ertik konuşmasını şöyle sürdürdü; 'Muafiyetlerin içinde normal bir ölçü yok. Kılavuz kaptan ve römorkör firması düzeni olan yerlerde bu mevzuatın dışına çıkılıyor. Türkiye'deki kılavuz kaptanlar ve römorkaj firmaları zaten Büyük Britanya anlaşmasına göre hizmet veriyor, hiçbir şekilde sorumluluğu yok. Siz sorumluluğu olmayan bir müesseseye başvurup da bu mevzuatın dışına çıkıyorsanız pes!’ dedi. Ben 300 tane vasıta ile tüm Türkiye'de offshore'um. Dalgıçlar ve liman inşaatları bana bağlı. 300 tane vasıta ile her gün 30-40 tane seferim var. Her seferimde bir para ödemem gerekiyor.' dedi.

‘Donatan-işleten birbirine karıştırılmış’

Mevzuatın içinde; donatan-işleten ayrımının olmadığını ve haksız rekabetin oluştuğunu vurgulayan Ertik; 2Bu mevzuatta çeken denilen bir olay var. Mevzuatta destek gemileri de ‘çeken’ olarak sınıflandırılmış. Gururlandığımız 2-3 tane römorkör inşa firması var, dünya çapında römorkörler yapıyorlar. Onları koruyan bir 500 DWT ve 6 römorkör ithal yasağı vardı. Gelen römorkörler ise  Türkiye'ye, vessel, offshore destek gemisi olarak sokuyorlardı fakat çeki yapamıyorlardı. Şimdi bu destek gemisi ile ve çeki izni verdiğimiz zaman kimse römorkör sahibi olmak istemeyecek. Burada haksız rekabete giriyor. Mevzuatın içinde donatan-işleten birbirine karıştırılmış vaziyette.' dedi. 

Arif Ertik, mevzuatta P&I için ağır yükümlülükler olduğunu vurguladı. Ertik; ’ Eğer bu faydalı bir şey ise devletin de bunun içinde olması lazım, eğer bu zararlı bir şey ise sizlere hizmet veren biz altyapı şirketlerinin de muaf tarafa geçmesi gerekir. Bu konuyla ilgili bir hafta süremiz var. Bize yardımcı olun, bu taslağı geçirmememiz lazım.’ şeklinde konuşmasını noktaladı.

Azize ÖZÇELİK / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim