• BIST 9693.46
  • Altın 2508.517
  • Dolar 32.5733
  • Euro 34.7678
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Amerika okyanusta tsunami çıkartmış!

Amerika okyanusta tsunami çıkartmış!
ABD'nin İkinci Dünya Harbi'nden bu yana tsunami denilen okyanus dalgaları çıkartacak güçte bomba etkisine sahip son derece düşük seviye frekanslı ses silahına sahip olduğu iddiası ortaya atıldı.

ABD'nin İkinci Dünya Harbi'nden bu yana tsunami denilen okyanus dalgaları çıkartacak güçte bomba etkisine sahip son-derece düşük seviye frekanslı ses silahına sahip olduğu iddiası ortaya atıldı.

ABD’nin, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yeni Zelanda ile birlikte “tsunami bombası” projesi üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Yeni Zelanda’nın gizlilik şerhi kaldırılan devlet arşivlerinde araştırma yapan televizyoncu Ray Waru, uç uca eklense 100 kilometreyi bulacak evrakları incelerken “Project Seal” (Fok Balığı Projesi) adlı dosyaya ulaştı. Dosyaya göre ABD ve Yeni Zelanda, atom bombasına alternatif olacak bir “tsunami bombası” geliştirmek için 1944 haziranında Yeni Zelanda’nın en büyük kenti Auckland açıklarında denemeler yaptı.

Buna göre askeri yetkililer, mercan kayalıkları yakınlarında gerçekleştirilen 10 büyük patlamanın ardından, 10 metreye ulaşan bir tsunami   dalgasının insan eliyle oluşturulabileceğine kanaat getirdiler. Ancak bu başarılı testlere rağmen proje, savaşın sona yaklaştığının anlaşılmasıyla 1945 yılında rafa kaldırıldı. 

Projenin geçmişi

Auckland Üniversitesi profesörlerinden Thomas Leech 1944 ve 1945 yılları arasında Whangaparoa bölgesinde sualtı patlamaları sonucu oluşan mini tsunami dalgalariyla ilgili çalısmalarda bulundu.

Leech'in bu çalışmalarıABD için çok büyük bir önem taşimaktaydı.Dönemin ABD savunma görevlileri konuyla ilgili olarak bu çalısmaların 2.Dünya Savaşı'ndan önce bitmesi halinde yaratılacak dalgaların savaşta atom bombasıi kadar rol oynayabileceğini belirttiler.

"Project Seal" olarak isimlendirilen tsunami bombalarıyla ilgili dökümanlar Yeni Zellanda Dıs İlişkiler ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı.Üzerinde "top secret" damgası olan belgelere göre ABD ve İngiltere 2.Dünya Savası sonrasında da tsunami dalgalarıyla ilgili çalışmalarda bulundular.Hatta profesor Leech'i ABD'nin nükleer denemelerini izlemesi ve kendi çalısmalarında kullanması için Bikini Atoll'e de göndermeyi düşündüler. ABD'nin atom bombaları denemeleriyle ilgili kurulda yeralmasına
rağmen Prof Leec Bikini Atoll'e gitmedi ve yerine Dr Karl Compton gönderildi.

Dr Compton' , 1946'da Washington'dan Wellington'a gönderilen bir mektupta Profesör Leech'in çalısmalarından etkilendiğini ve konuyla ilgili araştırmaların derinleştirilmesi için teknik dataların Profesör Leech tarafından Yeni Zellanda hükümetine bildirilebileceğini söyledi.

Leech ülkesi Avustralya'da 1973 yılında hayatını kaybetti. Bu konuyla ilgili haberler o donem dünya basınında çok büyük spekülasyonlar yarattı.Yüksek rütbeli Yeni Zellanda'lı ve Amerikalı askeri görevlilerin araştırmaları desteklemelerine rağmen çalışmaların sürmesi sebebiyle herhangi bir detay kamuoyuna aktarılmadı.

Leech'in mestektaslarından Neil Kirton New Zealand Herald gazetesine yaptığı açıklamada bu calışmaların tsunamiler yaratacak su altı patlamalarını da kapsadığını söyledi.

Ordunun gözetiminde o dönem bir dizi küçük ölçekli su altı patlamaları Pasifik'te ve Whangaparao'da yapıldı. Kirton'a göre halkın bu durumu fark edebileceği endişesiyle geniş ölçekli bombaların sualtında test edilmesinden çekinildi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim