• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 15 °C

Altan Köseoğlu: Pilotaj ve römorkaj rekabete açılamaz

Altan Köseoğlu: Pilotaj ve römorkaj rekabete açılamaz
İzmit ve Nemrut Körfezi’ndeki terminaller her sabah yeni bir sorunu tartışırken, İstanbul’un merkezinde 7 terminalden oluşan Ambarlı Limanı, sadece limancılık faaliyetlerine odaklandığı için sürekli gelişiyor.

Ambarlı’yı kurarken başından itibaren doğru planladıklarının altını çizen Altaş Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu,  “Keşke İzmit’te de, Nemrut’ta da böyle yapılabilseydi. Ambarlı’da 7 terminal var. Başından beri prensibi konulmuş, düzeni sağlanmıştır. Planlamaları ve limandaki tüm altyapı faaliyetleri kurulan tek bir şirket üzerinden yürütülür. Böylece terminaller, asıl işleri olan elleçleme faaliyetlerine yönelir. Bu, kurumsal bir yapıdır. Ambarlı’nın büyümesi de, kaliteli bir hizmet ve doğru servis sunulması nedeniyledir. Haydarpaşa’da hala doğru düzgün bir servis verilemiyor. Gemiler de daha iyi servis aldığı yerlere gider. Daha makul bir paraya, daha kaliteli bir ceket alacaksanız onu tercih etmez misiniz?” diye konuştu.

RÖMORKAJ VE PİLOTAJ REKABETE AÇILAMAZ

Dönem dönem gündeme gelen ve özellikle Nemrut Körfezi’nde yeniden alevlenen kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerine de değinen Köseoğlu, bu konuda da şunları söyledi: “Pilotaj ve römorkaj hizmetleri, liman hizmetlerinin bir cüzüdür. Limanları dışlayarak, bu hizmeti vermeye çalışırsanız sıkıntı doğar. Bu iş rekabete açılamaz. Rekabete açılamayan bir işte düzenleme yapmanız lazım. Oradaki iskelelere ayda 1-2 gemi gelir. (Zaten burada liman yok, yüzde 90’ı iskeledir. Liman, Türkiye’de iki elin parmakları kadardır.) Limanlar, aldığı hizmet kalitesinden memnun. Memnun olmayan kim, ona bir türlü anlam veremiyorum. Bu şekilde bir hizmet yürüyor, kavga niyedir? Bu işin yüzde 90’ını zaten limanlar yapıyor. İzmit ve Nemrut’ta özel sektör yapıyor, tekel olmasın diyorlar. Peki nasıl olacak? Ambarlı’da ne? Tekel. Mersin’de ne? Tekel. Antalya’da ne? Tekel. Bu senin özelleştirme sisteminden doğru böyle geldi. İzmit’te tekeli vardı da birisinin, o mu alınmıştır ellerinden? Derince’nin tekeli var, kendine gelecek gemiler için rantabl ise verimli bir şekilde çalıştırsın. Limanların devre dışı bırakılmasından rahatsızlık duyuluyor deniyor. Limanlarda öyle bir rahatsızlık da olduğunu düşünmüyorum. Anlaşılmaz bir kavgadır gidiyor. Bu işin kurucusu, 1993-94’te planlayan benim.  Çanakkale’de, Bartın’da, Gemlik’te özelleştirilmişti. Limanlarda ihtiyari kılavuzluk vardı. İhtiyari olan bir yerde, kaptan isterse kılavuz alır, isterse almaz. On kere girip çıktıysa niye alsın? Şimdi ne oldu da, geminin bu kadar rahat yanaşacağı yerde pilotaj-römorkaj mecburiyeti getirildi. Boyuna oynadılar, yok römorkör güçleri şöyle olsun, yok tonajı şu olsun. Bunlar doğru şeyler değil. Römorkör güçlerinin ne olacağını hizmeti veren hesap etmez mi? Kaptan, kendisine gönderilen römorkörün kakalak olduğunu görürse reddeder.” 

KAVGA, RANTIN PAYLAŞIMINDA ÇIKIYOR

Kılavuz ve römorkajın Türkiye’de son derece kaliteli verilen bir hizmet haline geldiğini kaydeden Köseoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden bu hizmetlerin doğru düzgün verildiği söylenemez. Güçsüz römorkörlerle iş görmeye çalışıyorduk. Daha evvel özel pilotaj hizmetleri vardı, 93-94’te bu daha da geliştirildi. Hizmet kalitesi, birçok ülkeden daha önde fakat, belki yapısal yanlışlıklar yapılmıştır. 1998’deki yönetmelikte, İzmit ve İzmir’de özel sektörün limanlardan bağımsız bir düzenlemesi oldu. İlk tepkiler geldi. Yapılan operasyonlar ne kadar kaliteli olursa olsun, limanların devreden çıkartıldığı limanlara verilen servisi, özel sektör, yine devletin de denetlediği bir fiyatla yapmasına karşın, sıkıntı oldu. Tabi İzmit’te bir ara konsorsiyum olarak çalışan iki grup da, İdare’nin de hatasıyla ayrıldıktan sonra, anormal fiyat indirimleri yapıldı. Ve ciddi zararlar veren vahşi bir rekabet yapısı ortaya çıktı. Daha sonra konsorsiyum tekrar kendi içinde düzenlendi. Şimdi ise bana göre doğru düzgün hizmet verilen bir yerde, ‘kim bunu nasıl paylaşacak’ diye bir kavga var. İdare de bu konuda ciddi bir tedbir alamadı. Türkiye, en yüksek kalitede römorkör imal edip, dünyanın her yerine ihraç eden bir hüviyete kavuştu.  Böylece bir sanayi de oluştu. Devletin ön gördüğü bazı düzenlemeler sonucu bu gelişmeler oldu. Şimdi ise, kurallar kanunlar nasıl karıştırılır ona uğraşıyorlar. Sistem her yerde düzgün. Nerede düzgün değil İzmit’te, orada da mesele değerin nasıl paylaşılacağı meselesidir.” 

U.N RO-RO’NUN AMBARLI KARARI DOĞRU

U.N Ro-Ro’nun Pendik’ten yaptığı seferlere Ambarlı’yı da ekleme kararını olumlu bulan Altan Köseoğlu, “U.N Ro-Ro Ambarlı’yı kapadıktan sonra epey bir sıkıntı yaşadı. Çünkü, Pendik’teki terminal ne kadar iyi olursa olsun Anadolu Yakası’na gitmek için bir köprü geçişi yapmanız gerekiyor. Ambarlı’yı besleyen konteyner operasyonu bu bölgeye konuşlanan firmalarca gerçekleştiriliyordu. Hem arsa değerlenmeleri, hem de bu sanayinin batıya kaymasıyla Yenibosna’da birkaç firma kaldı. En önemlisi de, nakliyede büyük sorun yaşanıyordu, çünkü belge problemi nakliyecinin belini büküyordu. Araçları Ro-Ro’ya bindirmek bizim için çok ciddi bir maliyetti. Ro-Ro’ya gelince yapmamız gerekiyordu yaptık. Belki yüksek maliyetli oldu ama dengeler oluştu, nakliyeciler son derece sağlıklı bir girişimde bulundu. Bugün Ro-Ro tamamen kendi ticari yapısında gayet düzgün çalışıyor. Batıya giden yükler için doğuda terminal kurarsanız, sevkte güçlük çekersiniz. Ambarlı’da da bir Ro-Ro terminali ihtiyacı vardı, U.N Ro-Ro da bunu yaptı” açıklamasında bulundu.

İDO HATTININ İŞLEMESİ SIKINTILI OLABİLİR

Yine Ambarlı terminaller bölgesinden Ro-Ro hattı kurma çalışmaları yapan İDO’yu da değerlendiren Köseoğlu,  “İDO Kumport’tan Topçular’a Ro-Ro çalıştıracak, işler mi işlemez mi? Bana sorarsanız yola paralel bir hattın bu ülkede işlemesi zor. Biz Deniz Nakliyat döneminde Tekirdağ’dan Bandırma’ya geçirmeyi denedik olmadı. Ama doğal olarak buradaki hareketin de belli bir bölümü Bandırma’ya da kayacaktır. Köprüden karşıya, ya da gemiyle Anadolu yakasına geçip oradan uluslararası hatlar aracılığıyla yurtdışına giden TIR var ise onlar artık o servisi kullanmayabilir. Sonuç olarak İDO’nun bugünkü şartlarda elindeki gemiler yaşlandı. Buradaki terminal ne zaman kurulacak? En az 3-4 yıl alır. Böyle bir hattın küçük bir gemiyle bir model olarak işletilmesinde yarar var” diye konuştu. 

DOZVOLA, TÜRKİYE’YE TEPKİ OLARAK DOĞDU

Türkiye’nin en büyük hatasını ‘Vaktiyle sınırlarından her geçen kamyondan tekerlek basmasına göre para alma hesapları yapması’ olarak açıklayan Altaş Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu, “Belgeye bağlanıyoruz, onlar geçince ona göre de para alacağız diyorlardı. Biz belgeleri hazırladık, daha baskıdayken, sisteme sokamadan Bulgarlar, belgeyi yaptı ve parayı da ceplerine koydu. Böylece Avrupa ve Türkiye de, dozvola ile tanışmış oldu. Tabi siz bir hareket yaparsanız, karşılığını da görürsünüz” ifadelerini kullandı.

ambarli-1.jpg

ambarli-2.jpg

ambarli-3.jpg

Kaynak: Selçuk ONUR / Lojiport

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
KAPTAN DÜNDAR
12 Ocak 2016 Salı 10:48
10:48
Yaklaşık 15 yıldır bu sektörün içerisinde olan birisi olarak ÜZÜM YEMEK İSTEYEN BÜROKRATLARA söylüyorum….
Zamanında bu kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin nasıl verildiğini ve kimlerin nasıl planlar yaptığını bilen birisi olarak söylüyorum…

20-25 yıllık periyotta TEK KAYBEDEN NE YAZIKKİ YİNE DEVLETİMİZ !!
Elindeki bu lokomotiv limanlardan elde edebileceği büyük miktarda para varken, kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri gelirleinden çok cüzi/komik bir rakam aldı…. burada hata kimdeydi derseniz ? tek cümleyle “ ÜZÜM YEMEK İSTEMEYEN, HEP BAGCIYI DÖVMEK İSTEYEN BUROKRATLARIN OLDUĞUNU “ söyleyebilirim. Çevre ülkelerde aldığımız birkaç örnekle birlikte, sen devlet olarak kurallarını belirledikten sonra istediğin gibi düzenleme yapabilirsin.. KILIÇ SENİN ELİNDE, HADİ BİR YANLIŞ YAPIN diye göz dağı ver, bak bakalım o zaman 2004-2006 yıllarındaki, bazı kılavuzların, idarecilerin, patronların yanlış/art niyetli hareketlerini bir daha görüyormusun!!

Size lokomitiv limanlardan bahsedeyim…
Son yıllarda dolar atışı ile birlikte yaklaşık yıllık 200.000.000 TL cirosu olan bir liman ile 50.000.000 TL olan bir bölgede, devlet bu cirolardan % 6,5 unu yani, sadece 13.000.0000 TL ve 3.250.000 TL alıyor.. mesela 50.000.000 TL kılavuzluk ve römorkaj cirosu olan bölgenin, bu hizmetleri verebilmek için maliyeti ise ( devlete verdiği 3.250.000 TL dahil ) 21.500.000 TL dir. Yani elde edilen net kar 28.500.000 TL .. soruyorum size siz olsanız bu işi bırakmak istermisiniz..?? devlet neden bu kadar az para aldı ve neden devletin daha çok paralar kazanabileceği bir sistem/ yönetmelik çıkartmadı derseniz bunu ltfen idarecilere sorun?? Herhalde haklı bir nedenleri vardır !! hadi diyekim devletin PARAYA İHTİYACI YOK, bunları geçtik bu elde edilen karlar ile bu bölgelerde birkaç tane daha firmanın hizmetlerini vermesini sağlayabilir daha çok İSTIHDAM sağlayabilirdi… .
RÖMORKÖRLERİN YENİLENMİŞ OLMASI veya UYGUN RÖMORKÖRLERİN HİZMETE SOKULMASI YÖNÜNDEKİ

BİLGİLERE, ÖZELLEŞTİRMEDEN SONRA KILAVUZLUK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİĞİNE KESİNLİKLE KATILMIYORUM… DİKKATLİ İNCELERLERSE.. İZİNLERİN BİTMESİNE BİR YIL KALA NEDENSE RÖMORKÖRLER YENİLENMEYE VE GÜÇLERİ ARTTIRILMAYA BAŞLANDIĞINI AÇIKÇA GÖRÜRLER.. KİMSE BİZİ KANDIRMASIN.. ASD TIPI RÖMORKÖRLERN 1980 YILINDA ÜRETİME GEÇTİ.. HEP ÖRNEK ALDIĞJNIZ !!! AVRUPA LİMANLARINDA ASD TIPI RÖMORKÖRLERE GEÇİLİRKEN BİZDE BU DURUM GENELDE VE ÖZELLİKLE LOKOMOTIV LİMANLARIN BAZILARINDA 2012 YILLARINDA BAŞLANDIĞINI GÖRECEKSİNİZ… BİZ MİLLET OLARAK HER NEDENSE İŞİMİZE NERDEN GELİYORSA ORDAN BAKIYORUZ…

BU HİZMETLERİN ( ÖZELLİKLE KILAVUZLUK HİZMETİNİN) DİĞER AVRUPA LİMANLARINDA REKABETE AÇIK OLMADIĞINI SÖYLEYEN ZİHNİYET NEDENSE BU KILAVUZLUK HİZMETİNİN DEVLET TARAFINDAN YAPILDIĞINI NEDEN SÖYLEMİYOR VEYA KILAVUZLUK ÜCRETLERİ İLE RÖMORKAJ ÜCRETLERİ ARASINDAKİ DENGESİZLİKTEN NEDEN BAHSETMİYOR.. KILAVUZLUK HİZMETİ VEREN FİRMALAR İLE RÖMORKAJ FİRMALARIN BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ OLDUĞUNU, ARALARINDA HİÇ BİR BAĞIN OLMADIĞINI NEDEN SÖYLEMİYOR ???

HAL BÖYLEYKEN BU SORUN ÇÖZÜLÜRMÜ ….???
88.238.185.51
kaptan
10 Ocak 2016 Pazar 11:51
11:51
Kim ne söylerse söylesin.Dünyanın en organize ve de en kapasiteli limanı SİNGAPUR dur.Alın kılavuzluk ve de romorkaj uygulalarını inceleyin orada göreceksiniz nasıl bir organizasyon var.Romorkaj 3-4 şirket arasında hakkaniyetle gelir dağılımının nasıl yapıldığını görün.Tekelci anlayışla sonuç ortada.selametler
88.247.156.249
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim