• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Aliağa'ya Deniz Ticaret Odası şubesi kuruluyor

Aliağa'ya Deniz Ticaret Odası şubesi kuruluyor
İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda Aliağa'ya DTO şubesi kurulması oy birliği ile kabul edildi.

İMEAK DTO Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Tamer Kıran, meclise sunulan bütçeler hakkında açıklama yaptı. Özellikle de seçim harcamalarına yapılması talep edilen 2 milyon 700 bin liralık aktarım hakkında konuşan Kıran, bu aktarımın detayları hakkında meclise bilgi verdi. 

‘Kanunlar kalemler arası aktarıma izin veriyor’

Tamer Kıran, söz konusu aktarımın bütçenin diğer kalemlerinden aktarılabileceğini belirterek, “Kanunlar fasıllar arası aktarıma izin veriyor. Yıl başında bir önceki meclisin onayladığı öngörüde seçimler için konsolide 650 bin lira harcama öngörülmüş. Fakat çıkan masraflar sonucu harcanan para 3 milyon 622 bin lira olmuş. 650 bin lirayı çıkardığımızda 2 milyon 900 bine yakın bir rakam kalıyor geriye. Diğer fasıllardan yapılan aktarmalar neticesinde biz 2 milyon 700 bin lira gibi bir aktarma talebinde bulunduk.” dedi.

‘Bu aktarımı bu ay yapmamız gerekiyor’

Kıran, talep edilen aktarımın bu ay mutlaka onaylanması gerektiğini söyleyerek, “2 milyon 700 bin liralık bu aktarımı bu ay yapmamız gerekiyor. Seçimler bütçesinde para olmadığı için hala bu seçim döneminden kalan borçlarımız var. Biz bunu gündeme getirelim, meclis onayı verirse ödemeleri yapalım kararını aldık. 2 milyon 700 bin liralık aktarma talebinin açıklaması budur” diye konuştu.

“Bu harcamaların denetimini yaptırıyoruz’

Seçimler için yapılan harcamaların neden bu kadar fazla olduğu konusunda da açıklama yapan Kıran, “Seçimler sırasında neden 3 milyon 622 bin lira harcandığını sorgulamak isteyebilirsiniz. Bununla ilgili geçtiğimiz 15 ayın harcamalarını bir firmaya denetleme yaptırdık. Bu denetlemenin taslak raporu bitmek üzere. Eğer burada bir yanlışlık varsa, yönetim olarak böyle bir şey tespit ettiğimizde önceki yönetime söylemimiz olacaktır. Fakat bu ödemeleri şu anda odanın yükümlülüğü olarak ödemek zorundayız.” dedi.

‘Aktarımı Piri Reis Üniversitesi’nin bütçesinden yapacağız’

Yapılacak ödeme için bütçenin hangi kaleminden tasarruf edileceği konusunda gelen soruyu yanıtlayan Kıran, “Piri Reis Üniversitesi’ne yapılan bağışlardan bu kaleme aktarma yapılmasını planlıyoruz. Kabotaj Bayramı kutlamalarından bir şeyler yapabilirdik ama çok etkili olmayacaktı. Ama bu aktarımı tek kalemde Piri Reis Üniversitesi’ne yapacağımız harcamalardan karşılayacağız. Bu nedenle Piri Reis Üniversitesi’ne bütçelenen 48.5 milyon liralık bütçeden 2 milyon 700 bin lira alınacak.” cevabını verdi.

Seçim için harcanan paraların Deniz Ticaret Odası’nın bütçesinden harcanmasının doğru olup olmadığı, eğer yapıldıysa bu harcamanın kim tarafından yapıldığı sorusuna "Bir kısmı organizasyonla, bir kısmı ise şube üyelerinin ulaşımı ve konaklama masrafıyla ilgili. Bu organizasyonu yapan eski yönetimdi. Seçimden bir gece önce, Hilton Bomonti Oteli’nde yapılan bir yemek vardı. Hilton Bomonti akşam yemeği bedeli 383 bin 367 TL, bu bir seçim yemeği gibi." şeklinde yanıt verdi.

Bir önceki seçimde ne kadar harcama yapıldığı ve herhangi bir fasıldan aktarım yapılıp yapılmadığı konusunda Kıran "Bir önceki seçim DTO binasında yapıldı, dolayısıyla Rumeli gibi bir masraf olmadı. Üyelerin İstanbul'a getirilmesine oda olarak karar verildi. Benim kendi ödediğim borçlarda bulunuyor. Biz kendi cebimizden 280 bin TL harcadık. Helali hoş olsun, işe yaradı." dedi.

İMEAK DTO Marmaris Şubesi Başkanı Halil Bağlı'nın, Marmaris Şubesi'nin toplam bütçesinin yarısının ilk 3 ayda yarısının ise 9 ayda kullanılacağını dile getirdi. Kıran, bu konuya Marmaris Şubesi'nin Denetim Raporu'nun sonuç bölümüne göre değerlendirilerek yapılması gerektiğini aktardı.

Aliağa'ya DTO şubesi kurulması oy birliği ile kabul edildi

Meclis üyeleri Aliağa'da DTO şubesi kurulması için görüştü ve oy birliğiyle şube kabul edildi. Halim Mete kürsüye gelerek Tamer Kıran'ı TOBB'daki görevi için tebrik ettikten sonra Aliağa'da şube kurulmasıyla ilgili "Bu konuda bir prensip kararı almalıyız. Samsun, Trabzon, Aydın yıllardır şube olmayı bekliyor. Şubelerimizi ilçelerde değil illerde kurmalıyız. İzmir güçlü bir şubemiz olsun, neden Aliağa'da şube kuruyoruz?" diye konuştu.

DTO Meclis Üyesi Cengiz Kaptanoğlu ise, Aliağa'da şube sözünü Metin Kalkavan'ın verdiğini belirtti ve "İlçelerde şube kurulmayacaksa o halde Bodrum şubesi neden kuruldu?" diye sordu.

"Metin Kalkavan ve ekibinin şube gezileri, İzmir, Bodrum, Fethiye gezileri dahil seçim ve propaganda gezileridir" diyen Kaptanoğlu bunun bilinmesini istediğini söyledi ve Halim Mete'nin Aliağa'nın şube olmasına geçmiş dönemde "evet" derken şimdi "hayır" demesini eleştirdi.

Daha sonra kürsüye gelen DTO Meclis Üyesi Yılmaz Ulusoy "Bu Meclis'te hangi şartta olursa olsun, itilaf olmamalı. Seçim bitti, artık birlik zamanıdır. Küçük meseleleri büyütmeyelim."

İzmir DTO Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ise "Aliağa'nın şube olmasına karşı durmuyorum ama 55 kilometre arayla iki şube olmasına ne gerek var diyorum. İzmir'i bölemezsiniz. Yılmaz Abi birlik diyor fakat İzmir'le Aliağa'yı bölerek nasıl birlik olabiliriz?" diye sordu.

DTO Başkanı Tamer Kıran da konunun Aliağa'da şube açılmasından çok daha ileriye taşındığını ama bu konulara girmeyeceğini belitti. Aliağa sözünü kendisinin değil Metin Kalkavan'ın verdiğini, kendisinin ise sadece bu sözü takip ettiğine dikkat çeken Kıran, ayrıca her toplantıda ortaya çıkan bu itilaf yükünü taşımak istemediğini de vurguladı.

fotogaleri-009.jpg

Büşra MERİÇ / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
DENİZCİ
06 Temmuz 2018 Cuma 12:04
12:04
İzmir şube değil bağımsız olmalı
188.56.197.116
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim