• BIST 10272.3
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 26 °C

Akdeniz ve Karadeniz'in geleceği araştırılıyor

Akdeniz ve Karadeniz'in geleceği araştırılıyor
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün yürüttüğü PERSEUS bilimsel araştırma projesi kapsamında 10 bilim adamı Mersin'e geldi. Akdeniz ve Karadeniz'i kapsayacak bilimsel araştırma 4 yıl sürecek.

Avrupa  Birliği'nin desteği ile ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün yürüttüğü Güney Avrupa Denizlerinde Politika Yönelimli Denizel Çevre Araştırmaları (PERSEUS) bilimsel araştırma projesi kapsamında 10 bilim adamı Mersin'e geldi. Akdeniz ve Karadeniz'i kapsayacak bilimsel araştırma 4 yıl sürecek.

Erdemli İlçesi'nde bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstütüsü Müdür Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Barış Salihoğlu, projenin amacının Akdeniz ve Karadeniz'in iyi çevresel duruma sahip olabilmesi olduğunu söyledi. Doğa ve sosyal bilimciler ile ekonomistlerin ortak katılımıyla gerçekleşen araştırmalar sonucunda üretilen çözüm önerilerinin, AB ve ülke yöneticilerine aktarılacağını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Salihoğlu, projenin denizlerimizi koruma ve sürdürülebilir bir şekilde kullanabilmeye yönelik çabalara ışık tutacağını belirtti.

Denizlerde ekosistem modelleme yönteminin, Türkiye denizleri de dahil olmak üzere tüm Akdeniz ve Karadeniz'e uyguladığını anlatan Yrd.Doç.Dr. Salihoğlu, "Balık ve balıkçılık modellerinin iklim modelleri ile birleştirilerek kullanıldığı bu ekosistem, modelleme çalışmalarının 2000-2020 yılları arasında doğal ve insan kaynaklı baskıların deniz ekosistemleri üzerindeki etkilerini ortaya koyacak" dedi. Projede enstitüden Ekin Akoğlu ve Ayşe Gazihan'ın da görev aldığını anlatan Yrd.Doç.Dr. Salihoğlu, "Küresel ısınma, aşırı avlanma ve kimyasal atıklar nedeniyle Akdeniz ve Karadeniz'de canlılar hızla yok olmaktadır. AB'nin maddi destek verdiği bilimsel araştırma projesi PERSEUS ile her iki denizdeki doğal ve insansal baskıların gelecek kuşaklar için yaratacağı sorunlar ortaya çıkartılacak. 4 yıl sürmesi planlanan proje için Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne Avrupa Birliği ülkelerinden konunun uzmanı ve deniz ekosistemine yön veren 10 bilim insanı katıldı" diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Salihoğlu, proje kapsamında iki deniz arasında artan benzerlik ve bağlantıların yanı sıra, iklim değişikliği-küresel ısınma, aşırı avcılık, endüstriyel balıkçılık, yabancı ve istilacı türler, kirlilik, sanayi atıkları, deniz ulaşımı, balık çiftlikleri ve sürdürülebilir yaşam gibi konuların araştırılacağını de dile getirdi. Yrd.Doç.Dr. Salihoğlu şu bilgileri verdi:

"Proje ile Akdeniz ve Karadeniz'in sıcaklık değerleri, barındırdıkları canlı türleri, balık avlama miktarları, sanayi atıklarının bırakılması gibi başlıklar altında izlenecek ve hazırlanacak rapor ile gelecek kuşaklar için alınması gereken önlemler belirlenecek."

odtu.jpg

odtu1.jpg

odtu2.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim