• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

"Adrese teslim" ihalede beklenen oldu

"Adrese teslim" ihalede beklenen oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleye çıktığı gemi yapımında şartnamedeki maddelerine göre tek yeterlilik belgesi alan firma Hollandalı Damen Tersanesi oldu.

"Adrese teslim" ihalede beklenen oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkılan ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) onayladığı ve yaklaşık 350 milyon TL bütçe ayrılan 15 katamaran tipi yolcu gemisi ve körfez dışı hizmet gemisi ihalesinde, Türkiye’de hiçbir tersanede alt yapısı olmayan ve şartnamede belirtilen tüm kompozit yapısal inşasında karbon fiber elyafı vinlyester reçineden, vakum infüzyon özelliklere sahip plakalardan yapılması isteniyordu.

Haftalardır tartışılan ve daha ihaleye çıkmadan şartnamesi KİK’lik olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gemi alım ihalesinde beklenen oldu.

Kara&Deniz Gazetesi yazmıştı

Haftalardır tartışılan ve kaç firmanın katılacağı merakla beklenen Büyükşehir Belediyesi Gemi Alım İhalesine 4 firma katıldı. Firmalardan biri ihaleye teşekkür mektubu verdi. 15 gemi ve 28 kalem yedek parça için muhammen bedel 331 milyon 910 bin 562 TL 7 kuruş olarak belirlendi.

Türkiye’de altyapısı olmayan karbon fiber elyaf gemi ihalesinde, tek yeterlilik belgesini Hollandalı Damen Tersanesi aldı. Böylece Kara&Deniz Gazetesi’nin 1 Ağustos 2011 sayısında “İzmir Büyükşehir’den SKANDAL gemi ihalesi” başlığıyla duyurduğu ve ihalenin şartnamesinde yer alan maddelerin Damen Tersanesi’nin ürettiği kompozit karbonfiber elyaf teknesinin özellikleriyle bire bir örtüştüğü haberi doğrulanmış oldu.

İzmir Körfezi’nde sefer başına en fazla 10 mil seyir yapacak olan teknelerin yakıt tanklarının 800 deniz mili kapasitede olması şaşkınlık yaratmıştı. Gemilerin maliyeti düşük çelik ve alüminyum tekne yapımından kaçınarak, iki katı maliyetli kompozit karbon fiber elyaftan ihaleye çıkarılması gemi inşa sanayinde tepkiye neden olmuştu.

Dünyada kompozit yapısal inşasında karbon fiber elyaf gemi inşa eden Hollandalı Damen Tersanesi’nden danışmanlık hizmeti alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 15 adet gemi için adrese teslim ihale şartnamesinin yayınlaması kafalarda soru işareti oluşturmuştu. Ve şimdi Kaflardaki bu soru işaretleri cevabını buldu. Beklenildiği gibi Damen Tersanesi bu ihalede tek yeterlilik belgesini alan firma oldu.

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’nda Destek Hizmetleri Daire Başkanı Aysel Özkan başkanlığında toplanan ihale komisyonu sonucu merakla beklenen ihaleyi bitirdi. İhaleye teklif veren Avusturya firması Autsal Pty Ltd. Şirketi ihale şartnamesinin kendilerine uymadığını ifade ederek ihaleden çekildi. Şirket alüminyum malzemeden gemi ürettiğini şartnamede bulunan kompozit malzemeyi kullanmadıklarını dile getirdi.

İhalede, Hollandalı firma Damen Shipyardds Gorinchem ise 185 milyon 192 bin Euro teklif verdi. Evrakları incelenen firmanın belgeleri geçerli kabul edilirken diğer teklif ise Torlak Denizcilik Sanayi AŞ Firması’ndan geldi. Şirket ihalede 282 milyon 610 bin TL teklif verdi. Yapılan incelemede şirketin teminat mektubu, gemi inşa sertifikası ve banka teklif mektubunun bulunmadığı ortaya çıktı. İhaleye dört teklif veren şirket arasında bulunan İndeks Denizcilik Elektrik Mak. San. Tur. Otomasyon. Mak. San. Tic. AŞ. de sipariş yoğunluğu sebebiyle teklif veremediğini dile getirdi.

İkinci bölüme geçildi

Destek Hizmetleri Daire Başkanı Aysel Özkan başkanlığında oluşturulan ihale komisyonu ikinci bölüm olan tekliflerin teknik boyutunu inceleme kısmına geçti. Verilen teklifler arasında sadece Hollandalı firma Damen Shıpyardds Gorınchem ilk turu geçmişti. Dört firmadan ikisinin teklif vermediği birinin de evrak eksiğinin bulunduğu ihalenin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da onayı alındıktan sonra iptal edilmesi bekleniyor.

Kara&Deniz Gazetesi Ağustos Ayında Gündeme Taşımıştı

43839.jpg

İZMİR BÜYÜKŞEHİR'DEN SKANDAL GEMİ İHALESİ - OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
DAMEN
27 Aralık 2011 Salı 19:13
İDO
2007 senesinde yanlış hatırlamıyorsam DAMEN İdo'ya 5 tane aluminyum katamaran yapıştı 35 milyon dolar karşılığı,günümüz parasıyla daha ucuza malolur denilen aluminyum teknelerin kaç paraya alınabileceğini siz hesap edin,tanesi 7 milyon dolar,sene 2007... Teminat mektubu konusuna katılıyorum,ama şuda bir gerçekki, 330 milyonluk ihaleyi bir firmaya veriyorsanız,o firmanın da belli bir maddi gücü olmak zorunda. Dün gemi mühendisleri odası yine utanmadan sıkılmadan söylediklerimizde haklı çıktık diye açıklama yapmış. Aksine GMO nun tezleri tam anlamıyla çürümüş, söylemlerinin ,savundukları doğruların aslında yanlış olduğu anlaşılmıştır. Zira; gemiler yurtdışına yaptırılmak isteniyor denmiş, ihalede ise endüşük teklifi bir Türk Firması olan TORLAK vermiştir,evrakları eksik olmasaydı bugün ihale kendisinde kalacaktı. İkinci olarak Türk Tershanelerinde üretilmesinin mümkün olmadığı ısrarla dile getirilen karbon kompozit gemilerin üretimi için Damen in alt yüklenicisi olan Sirena ve Torlak ilgili meslek odalarından karbon kompozit gemileri üretebileceklerine dair kapasite raporu almışlardır.Karbon Kompozit geminin aluminyumdan yapılan tekneye göre 2kat pahalı olacağı tezi Torlak ın 280 milyonluk teklifiyle çürümüştür. Daha hala neyi savunuyorlar anlamış değilim, demekki kendilerinin hesapları başka.
92.44.238.27
NAME
27 Aralık 2011 Salı 15:53
DAMEN ve KESKELER
Kim ne derse desin karbon elyaf yapida bir tekne celik veya aluminyum'a gore cok daha ustun teknolojiye sahiptir, ekonomiktir ve cevrecidir.
Damen'in Hollanda'da bu isi yapacak tesisi yok ama idari sartnamedeki kosullari saglayacak finansman gucu var. Isi Turkiye'de yaptiracak, projenin kari yurtdisinda kalacak.
Keske idari sartnamedeki ciro, teminat mektubu vs konularinda esneklik olsa idi; bu sayede bircok Turk tersanesi teklif verebilirdi.
Ve yine keske Izmir BB'ye karsi olusturulan bu kamuoyu, mevcut 2.inci sinif aluminyum teknelere fahis fiyatlar odenirken de olsa idi.
78.172.101.171
kaptan
26 Aralık 2011 Pazartesi 19:36
körler sağırlar birbirini ağırlar
ÇOK MERAK EDİYORUM,DAMEN SHIPYARD BU GEMİLERİ HOLLANDA'DA KENDİ TESİSLERİNDE Mİ ÜRETECEK,YOKSA TÜRKİYE'DEKİ BİR TEMSİLCİSİNE Mİ TAŞERON OLARAK ÜRETTİRECEK.SAYGILARIMLA
178.245.214.125
Denizaltı
26 Aralık 2011 Pazartesi 18:51
Kınama
Öncelikle bu haberi kınıyorum,beklenen oldu derken; beklenen, ihalenin iptali mi yoksa Damen in tek firma olarak kalması mı??Daha ihale sonuçlanmamışken,firmaların evraklarının uygunluğu ve yeterliliği incelemek üzere teslim alınıp ikinci oturum sonuçlanmamışken, İhalenin Damen firmasına yönelik olduğunu düşünmek doğrumudur??Ki ihale komisyon kararını hepberaber ilerleyen günlerde göreceğiz zaten, ihale adrese teslim mi yoksa değil mi.Fırsatını bulur bulmaz İZMİR'e bilgi belge sonuç olmadan yüklenmenin amacının arkasında yatan neden nedir acaba?? İhale adrese teslimdi de Damen neden yaklaşık bedelden 130 milyona yakın fazla bi rakam önerdi?? Bu gemilerin türkiye'de üretilmesi mümkün değildi de,damenin alt yüklenicisi Orhangazideki Sirene Marine bu gemileri yapacağını, Mozambik Cumhuriyetinden aldığı kapasite raporuyla mı beyan etti acaba?? Yerli malı belgesini kim verdi ozaman bu firmaya?? En üzücü olanı da şimdi insanlar çıkacak dediğimiz oldu diye beyanlarda bulunacak. Bu ihale şunu gösterdiki, türkiye de üretilemez denilen gemiler için, ilgili makamlardan, gemilerin Türk tershanelerinde üretilebileceğine dair Kapasite Raporu alınmıştır,yani bu gemiler Türkiye'de de üretilebilir. Kaldı ki zaten bir Türk firması en düşük teklifi vermiştir.
92.44.238.27
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim