• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

ABD, İran’a karşı Suudi Arabistan’da yeni üsler kurmak istiyor

ABD, İran’a karşı Suudi Arabistan’da yeni üsler kurmak istiyor
CENTCOM Komutanı Kenneth Frank McKenzie’nin Riyad’a giderek İran’dan gelebilecek bir saldırıya karşı ABD ordusunun hareket kabiliyetini artırmak için yeni üsler araştırdığı kaydedildi. İran’ın balistik füzeleri karşısında Körfez’deki mevcut Amerikan üslerinin savunmasız kaldığı belirtildi.

ABD ordusu, İran'la bir savaş olması durumunda Suudi Arabistan'dan operasyon yapma kabiliyetini genişletiyor. Bu doğrultuda Washington, Riyad'la ülkenin batı bölgelerindeki çeşitli hava üslerini ve limanlarını kullanmak için bir ön anlaşma yaptı.

ABD ordusu ile ilgili gelişmeleri aktaran American Military News’e göre, ABD ordusu İran’a karşı Körfez’deki askeri alanını genişletme karar aldı.

ABD ordusunun Suudi Arabistan, Katar, BAE, Kuveyt gibi Körfez ülkelerinde daimi üsleri olsa da, askeri analistler İran’ın balistik füzelerinin geliştiğini ve buralardaki Amerikan üslerinin savunmasız hale geldiğini söylüyor.

ABD batı bölgelerindeki alanını artırarak, İran ile bir çatışma durumu karşısında, bölgeye ve bölge dışına batı kanadından, yani askeri birlik ve uçaklar gönderebilecek.

ÜÇ YENİ BÖLGE

American Military News’in haberine göre, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth Frank McKenzie, belirlenen üç yeni bölgeyi incelemek üzere Suudi Arabistan’a gitti. McKenzie pazartesi günü, Suudi Arabistan’da Yanbu’da bir ticari liman ve bir sanayi limanı, Taif ve Tabuk’ta da havaalanlarını inceledi ve ABD tarafından kullanım olasılığını yüksek olarak değerlendirdi.

McKenzie uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’la herhangi bir çatışma senaryosu karşısında kuvvetlerini hareket ettirebilecek bölgelere baktıklarını söyleyerek, “Kızıldeniz, Arap yarımadasının batı kesimi kesinlikle bu fırsatı sunuyor” dedi.

Projenin Washington tarafından değil, Riyad tarafından finanse edileceğini belirten McKenzie, tam kapsamını belirlemek için müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

ABD’nin bu genişleme girişiminin en az bir yıldır devam ettiği biliniyor. Biden yönetimi Suudi Arabistan’a karşı daha şüpheci bir yaklaşım izliyormuş gibi görünse de ABD-Suudi Arabistan askeri bağları daha da derinleşecek gibi duruyor.

Diğer yandan İran’la nükleer anlaşmaya dönme sinyalleri veren Biden yönetimi, Tahran’a karşı Körfez’deki askeri varlığını artırmaya devam ediyor.

ALTERNATİF ARAYIŞLAR

Geçen hafta Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan CENTCOM Komutanı Kenneth McKenzie, İran'ın balistik füze saldırıları olasılığına karşı ABD ordusunun son dönemde Suudi Arabistan'da alternatif üsler aradığını söylemişti.

Personelin ve ağır askeri ekipmanın aktarılabileceği yeni üsler için yer baktıklarını kaydeden McKenzie, bu üslerin İran'ın olası bir saldırısı sonrasında Katar ve Kuveyt'teki üslere alternatif olabileceğini belirtmişti.

Üs arayışının askeri bir yığınak niteliği taşımadığını ancak İran'ın saldırı ihtimaline karşı personelin, uçakların ve her türlü askeri ekipmanın taşınması için seçenek olarak yapıldığını savunan McKenzie, Suudi Arabistan içinde başka üsse nakliye tatbikatları gerçekleştirdikleri bilgisini paylaştı.

Suudi Arabistan'da başkent Riyad yakınındaki Prens Sultan Üssü'nde halihazırda binlerce ABD askerinin bulunuyor.

Özellikle Donald Trump yönetiminin Riyad ile geliştirdiği yakın ilişkiler sayesinde ülkedeki Amerikan askeri varlığı 2019'dan itibaren artmıştı.

Biden yönetiminin ise, Yanbu kıyısındaki ticari ve endüstriyel limanların geliştirilmesi, Tebuk ve Taif'te iki hava üssünün ABD ordusunun kullanımına uygun hale getirilmesi için Suudi Arabistan ile müzakereleri devam ettirdiği basına yansımıştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim