• BIST 9536.14
  • Altın 2474.489
  • Dolar 32.4754
  • Euro 34.5454
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 26 °C

ABD, ‘Adrian Darya 1’ isimli İran tankerinin kaptanına rüşvet teklif etti

ABD, ‘Adrian Darya 1’ isimli İran tankerinin kaptanına rüşvet teklif etti
ABD’nin, Cebelitarık’ta 4 Temmuz’da el konulduktan sonra 15 Ağustos’ta serbest bırakılan ‘Adrian Darya 1’ isimli İran tankerinin kaptanına rüşvet teklif ettiği, kaptanın bu teklifi reddettiği ve geminin takip cihazını kapattığı iddia edildi.

Financial Times (FT) gazetesi, ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook’un kişisel bir e-posta ile Cebelitarık tarafından alıkonulduktan sonra serbest bırakılan Adrian Darya 1 tankerinin kaptanına rüşvet teklif ettiğini iddia etti.

Eski adı 'Grace 1' olan İran’a ait petrol tankeri 'Adrian Darya 1', Temmuz ayında İngiltere’ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi tarafından Suriye’ye petrol sevkiyatı yaptığı gerekçesiyle alıkonulmuş, geçtiğimiz haftalarda ABD’nin tüm itirazlarına rağmen serbest bırakılmıştı.

Financial Times (FT) gazetesinde yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı İran Eylem Grubu Başkanı Brian Hook, “Adrian Darya 1”in Hintli Kaptanı Akhilesh Kumar’a tankeri ABD’nin ele geçirebileceği bir ülkeye yönlendirmesi karşılığında rüşvet teklif etti.

Habere göre Hook, rüşvet teklifini tankerin kaptanına kişisel bir e-posta yoluyla iletti. FT tarafından ifşa edilen ilk e-postada “Ben Brian Hook... Dışişleri Bakanı Mike Pompeo için çalışıyorum ve ABD’nin İran’ın temsilcisi olarak görev yapıyorum” ifadeleri yer alıyor.

Hook, rüşvet teklifini sunmadan önce “Size iyi haberlerim var” diye ekliyor.

İddiaya göre Hook, bu e-postayı, tankerin Cebelitarık Yüksek Mahkemesi tarafından alınan kararıyla serbest bırakılmasından 11 gün sonra gönderdi.

İkinci e-postada Hook, Kaptan Kumar’ı rüşvet teklifini reddetmesinin “sonuçları olacağı” konusunda tehdit ederek “Bu parayla dilediğiniz hayatı yaşayabilir, yaşlılıkta rahat edebilirsiniz. Bu kolay yolu seçmezseniz, yaşam sizin için çok daha zor olacak” diyor.

Kaptan Kumar, ABD yönetiminin 'teklifine’ yanıt vermeyince Hook, ABD Hazine Bakanlığı’na tanker ve kaptanı yaptırım talimatı veriyor. Nitekim geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), ‘Adrian Darya 1' tankeri ve kaptanına yaptırım uygulamıştı.

İRAN'DAN ABD'NİN GEMİ KAPTANINA YAPTIĞI PARA TEKLİFİNE TEPKİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook’un ‘Adrian Derya’ adlı geminin kaptanına yapılan para teklifine tepki gösterdi.

Gazetenin haberine göre, ABD’nin İran Özel Temsilci Biran Hook, Adrian Derya adlı geminin kaptanına gönderdiği mailde, gemiyi ABD’nin alıkoyması için uygun bir ülkeye yönlendirmesini ve bunun karşılığında para ödülü verileceğini belirtti. Adrian Derya adlı gemi kaptanının ABD’den gelen para teklifine olumlu cevap vermediği belirtilen haberde, gemi kaptanının ABD tarafından yaptırım listesine alındığı ifade edildi. Yayınlanan haberden sonra açıklamada bulunan İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD’nin deniz korsanlığındaki başarısızlığından sonra rüşvet vermeye başladığını söyledi.

Zarif, ”ABD deniz korsanlığındaki başarısızlığından sonra rüşvet vermeye başladı. Ya İran petrolünü bize ver ve milyon dolarlar kazan ya da kendin yaptırım listesine alınırsın. Tıpkı birkaç hafta önce bana Beyaz Saray’dan gelen davete benziyor. Bu bir olguya dönüşmeye başladı” dedi.

Eski adı "Grace 1" olan İran bandıralı Adrian Derya, Cebelitarık tarafından alıkonmuştu. Gemi daha sonra ABD'nin taleplerine rağmen serbest bırakılmıştı.

Nasim JAFARY - DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim