• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

12. Deniz Kirliliğine Hazırlıklı Olma Tatbikatı yapılacak

12. Deniz Kirliliğine Hazırlıklı Olma Tatbikatı yapılacak
Tuzla Aydınlı Koyu'nda tüm tersanelerin katılımı ileenizde meydana gelecek herhangi bir acil durumda gerekli önlemlerin alınması için her yıl yapılan Deniz Kirliliğine Hazırlıklı Olma Tatbikatı bugün yapılacak.

Tuzla'da tüm tersanelerin katılımı ile  Aydınlı Koyunun temizliği ve denizde meydana gelecek herhangi bir acil durumda gerekli önlemlerin alınması için her yıl yapılan 12. Deniz Kirliliğine Hazırlıklı Olma Tatbikatı bugün gerçekleştirilecek.  Tatbikata  Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’da katılacak.  Bugün (24 Mayıs 2016 Salı günü) saat 11:00’da GİSAŞ Rıhtımı’nda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın konuşmasının ardından butona basılarak başlatılacak.

Program Konuşmacıları:

GİSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Bayramoğlu
GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran
MÜSTEŞAR Prof. Dr. Mustafa Öztürk
MÜSTEŞAR YARDIMCISI Mücahit Demirtaş
MÜSTEŞAR YARDIMCISI Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI Fatma Güldemet Sarı

Tatbikatta senaryo gereği; UN Ro Ro Limanı’ndan çıkış yapan CEMİL BAYÜLGEN Gemisi dümen arızası nedeniyle GİSAŞ Rıhtıma grit getiren ALİ K Gemisi ile GİSAŞ Rıhtım açığında çatışmıştır.

Çatma sonucu ALİ K gemisinin yakıt tankı delinir ve tanktan motorin döküntüsü meydana gelmiştir.
Çatma sonrası ALİ K gemisi makine dairesinde küçük çaplı bir yangın çıkar ve GİSAŞ Römorkörleri yangına müdahale için olay yerine yönlendirilmektedir.

Olay Yeri Koordinatörü Tolga Şenoğlu liman giriş ve çıkış güvenliğini sağlamak için Tuzla Liman Başkanlığına ve Marmara ve Boğazlar Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı’na bilgi verilmiştir.
Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezine kaza ve döküntü bilgisi verilmiştir.
Yangının denizden yapılan müdahaleler sonucu kontrol altına alındığını ve GİSAŞ V, GİSAŞ VI ve GİSAŞ VII Römorkörleri ile soğutma işlemlerine başlanmıştır. Gerekli gaz ölçümleri yapılarak olay yerinin çalışmaya uygun olduğu tespit edilmiştir.

Geminin iskele kıç omuzluk tarafındaki delinme nedeniyle yara savunma yapılması için 4 (dört) dalgıç görevlendirilmektedir. Oluşan yaklaşık 20 m3’lük motorin döküntüsünün, Kuzey-Kuzeydoğu yönlü rüzgârın etkisiyle ERKAL, DESAN, TERSAN, ÇINDEMİR, GEMSAN ve HİDRODİNAMİK Tersanelerine doğru sürüklenmeye başladığı bilgisi alınmış olup, Acil Müdahale Organizasyonu Grup Başkanlarınca yapılan görüşmede; 200 metre açık deniz bariyeri ile mendirek ağzının kapatılmasına ve 200 metre çit tipi bariyer ile de ALİ K gemisinin etrafının kapatılarak motorin döküntüsünün kontrol altında tutulmasına ve ERKAL, DESAN, TERSAN, ÇINDEMİR, GEMSAN ve HİDRODİNAMİK Tersanelerinin kıyılarının korunması için 200 metre çit tipi bariyer çekilmesine ve kirliliğin skimmer ve sorbent malzemeler yardımıyla toplanmasına karar verimiştir.
Operasyon Koordinatörü Fatih Saral ve Olay Yeri Koordinatörü Tolga Şenoğlu tarafından deniz operasyonun başlatılmıştır.

Geminin iskele kıç omuzluk tarafındaki delinme nedeniyle yara savunma yapılması için 4 (dört) dalgıç görevlendirilmektedir.

ALİ K gemisinin çevresini sarmak için 200 metre çit tipi bariyeri çekmeye başlaması talimatı verilmiştir.

Liman ağzını kapatmak üzere 200 metre açık deniz bariyeri palamar bot tarafından alınarak liman ağzına hareket etmiştir.

Tersanelere koruma amaçlı serilecek çit tipi bariyeri için palamar bot tarafından 200 metre çit tipi bariyeri çekilmeye başlanmıştır.

Gemide dalgıçlar tarafından yara savunması tamamlanmıştır.
Çit tipi bariyerin ALİK Gemisi etrafına çekildiği esnada palamar bot personeli dengesini kaybederek denize düşmüştür.
Kurtarma ekibi denize düşen personeli kurtararak emniyet botuna alındı ve GİSAŞ Rıhtımda hazır bekleyen ambulansa sevk edilmiştir.

Tıbbi Sorumlu ve ekibince ilk tıbbi müdahalesi iskelede gerçekleşti ve durumunun iyi olduğu bilgisi ile hastaneye sevki gerçekleştirilmiştir.

ALİ K gemisinin çevresini sarmak üzere 200 metre çit tipi bariyer serme işleminin tamamlanmıştır ve kirliliğin kontrol altına alınmıştır.

200 metre açık deniz bariyeri serilerek liman girişinin de emniyete alındığını bildirir.
200 metre çit tipi bariyerin Tersane kıyılarının korunması amacıyla serilmesi işleminin tamamlanmıştır.

Bariyer serme çalışmasının tamamlanması ile skimmer ve sorbent malzemelerle kirliliğin toplanması işlemleri başlatılmıştır.

Tuzla Aydınlı Koyu içerisindeki Kıyı alanlarında kirlilik bulunmadığı bilgisi alınmıştır.

Yapılan temizlik çalışmaları ile yaklaşık 12 m3 sıvı motorin ve 15 m3 kontamine katı atık ortaya çıkmıştır.

Operasyon Koordinatörü Fatih Saral “Tatbikatın sona erdiğini anons eder”

Tatbikatın sonlandırılması ile ilgili kurum ve kuruluşlar bilgilendirilecektir.
Tatbikatta senaryo gereği; UN Ro Ro Limanı’ndan çıkış yapan CEMİL BAYÜLGEN Gemisi dümen arızası nedeniyle GİSAŞ Rıhtım’a grit getiren ALİ K Gemisi ile GİSAŞ Rıhtım açığında çatışır. Ve tatbikat; çatışma ile oluşacak küçük çapta yangın, yara savunma ve tahmini oluşacak 20 m3 ‘ lük motorin döküntüsünün toplanması için yapılacak müdahale çalışmalarını kapsamaktadır.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim