• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

Zeytinliada Türkiye'nin ilk 'Ada Müzesi' olacak

Zeytinliada Türkiye'nin ilk 'Ada Müzesi' olacak
Balıkesir'in Erdek ilçesinde 8 yıldır kazıları yapılan Kera Panagia'da (Zeytinliada) sona gelindi. İçinde 4 kilise, 1 tapınak ve 1 Roma hamamı bulunan Zeytinliada'nın hizmete açılması ile Türkiye'nin ilk 'Ada Müzesi' de hizmete açılmış olacak.

Erdek'te bulunan Zeytinliada'da kazı çalışmalarında sona gelindi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk kazı başkanlığında 8 senedir devam eden Zeytinliada kazılarında artık sona gelindi. 8 senedir Kera Panagia (Zeytinliada) kazısının başında bulunmaktan memnun olduğunu söyleyen Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Tam zamanlı olarak 8 senedir çalışıyoruz. Bir dönem iki sene kazılara ara verdik. Ne mutlu ki bu sene kazı çalışmalarını tamamladık. Artık açılış için gün sayıyoruz ve bu arkeoparkın son rötuşları için sadece bir ayımız kaldı. Şimdi burada tarih severler için çevre düzenlemesi yapıyoruz, teknik ekipler güvenlik kameralarını arkeoparkımıza yerleştirecek ve burayı koruma altına alacağız. Ortaya çıkarttığımız yapıların ne olduğu, hangi döneme tarihlendirildiği hakkında bilgilendirme tabelaları yerleştireceğiz. Dönem dönem sıraladığımız yapıları vatandaşlarımız daha rahat inceleyebilsin diye yönlendirme tabelaları da ekleyeceğiz. Şu an ekibimizle birlikte röleve (restorasyon çizimi) çalışmalarımız devam ediyor. Bununla bağlantılı olarak yine ekibimizle konservasyon (güçlendirme ve koruma çalışması) projelerimizi yine bu bir ay içerisinde tamamlayacağız. Ardında da bu uzun çalışmayı bitirip açılışını yapacağız" dedi.

Gün ışığındaki yapılar özenle korunuyor

M.Ö. 300'lü yıllarda, Paganlarla tarihlenen Zeytinliada'nın yapıları, Roma'nın Hristiyanlığa geçmesiyle o dönem kimileri tarafından dinin merkezi olarak kabul ediliyor. Zeytinliada, Osmanlı döneminde de karantina adası olarak kullanılmış. Zeytinliada, özellikle Hristiyan inancına yönelik yapılarıyla yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmesi bekleniyor. Zeytinliada'da 4 kilise, 1 Pagan tapınağı ve 1 Roma Hamamı dikkat çekerken, bunun yanında bir kaç yerleşim yapısı da bulunuyor. Özenle çalışan kazı ekibi, buluntuları da gün ışığından korumak için dikkatle çalışıyor. Restorasyon çalışması sona eren vaftiz havuzu da koruma altına alınmış durumda. Ayrıca ahşap yürüyüş yolları da tarih ve arkeoloji severlerin işini kolaylaştırıyor. Türkiye'nin ilk 'Ada Müzesi' olma özelliğini taşıyan Zeytinli Ada'nın (Kera Panagia) Erdek turizmine de önemli katkı sağlaması bekleniyor. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim