• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

Zehirli varillere tören düzenleniyor

Zehirli varillere tören düzenleniyor
Samsun ve Sinop'ta bulunan zehirli variller, bugün Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin de katılacağı bir törenle, yurt dışına gönderilecek. Törene STK'lar da katılacak.
Varillerin bertaraf edilmek üzere yurtdışına çıkarılacak olması çevreciler ve bölge sakinleri tarafından sevinçle karşılandı. Bakan Pepe'nin de katılacağı törenle yurt dışına gönderilecek olan varillerin hangi ülkeye gönderileceği ise henüz açıklanmıyor.

Karadeniz'de 4 Ağustos 1988 yılında İtalyan bandıralı bir gemiden denize atılan zehirli varillerden bölge halkı nihayet kurtuluyor. 18 yıl önce Karadeniz sahillerine vuran zehirli varillerin oluşturduğu çevre felaketinin sona erecek olması Samsun ve Sinop'taki çevrecileri de sevindirdi. Üzerlerinde 'R' harfi bulunan variller radyoaktif madde içerdikleri sanılarak vatandaşlar arasında endişeye yol açmıştı. Yapılan incelemeler sonucunda harfin İtalyanca atık anlamına gelen 'Rifiuti' kelimesinin kısaltması olduğu anlaşılmıştı. Ancak yine de çevrecilerin ve bölge sakinlerinin büyük tepkisini çeken varillerin sonunda yurt dışına gönderilecek olması memnuniyetle karşılandı. Samsun'un Alaçam İlçesi Terskırık Köyü ve Sinop'un Soğuksu Mevkii'ndeki depolarda tutulan toplam 388 zehirli varil için 10 gün önce bakanlığın talimatı ile İzmit'teki İZAYDAŞ tesislerinden özel bir ekip gelerek incelemelerde bulunmuştu.

HALKIN BASKISI SONUNDA SES GETİRDİ
Samsun ve Sinop'ta çeşitli tarihlerde sivil toplum örgütlerinin varillerin iadesi konusunda yaptığı eylemler meyvesini verdi. Yarın helikopterle Samsun'un Alaçam İlçesi'ne gelecek olan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, varillerin kaldırılmasını yakından takip edecek. Bakan Pepe'nin de katılacağı törenle yurt dışına gönderilecek olan varillerin hangi ülkeye gönderileceği ise açıklanmadı. Yaklaşık 250 bin dolara mal olacak sevkiyat ve bertaraf gideri ise Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından karşılanacak. Samsun ve Sinop'taki variller, bu tür atıkları 10 gün içerisinde imha edecek, ancak adı henüz bakanlık tarafından açıklanmayan bir ülkeye gönderilecek.

DAVUL-ZURNAYLA UĞURLAYACAKLAR
Greenpeace Akdeniz Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, yapılan eylemlerin ve girişimlerin sonuç verdiğini belirterek, varillerin Türkiye'den gönderilecek olmasının mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Varillerin bulunduğu depoların boşaltılmasının ardından çevrede sızıntılardan meydana gelen bir olumsuzluk olup olmadığını konusunda gerekli tahlillerin yapılması gerektiğini söyleyen Dökmecibaşı, bu konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Bölge sakinleri de yarın yapılacak törende varilleri davul-zurna ile uğurlayacaklarını ifade etti.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim