• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Yunanistan'da 11 liman özelleştirilecek

Yunanistan'da 11 liman özelleştirilecek
Komşu özelleştirmelerde hükümete tam yetki verdi.Oylanan maddelerle Pire, Selanik, Dedeağaç, Volos, Eleusis, Igoumenitsa, Kandiye, Kavala, Korfu, Lavrio ve Rafina liman işletmelerinin özelleştirilmesinde daha geniş yetki veriliyor.

Yunanistan Parlamentosu, özelleştirmelerde hükümete daha geniş yetki veren yasa tasarısını onayladı. Başbakan Antonis Samaras başkanlığındaki üç partili koalisyon hükümeti için yeni bir sınav anlamına da gelen tasarı parlamentoda oy çoğunluğu ile kabul edildi.

Oylanan maddelerle, hükümete kamuya ait gayrimenkuller ile Yunanistan Petrolleri (ELPE), Elektrik Kurumu (DEİ), Şans Oyunları Şirketi (OPAP), At Yarışı Şirketi (ODİE), Atina Su Temini ve Kanalizasyon Şirketi (EYDAP), Selanik Su Temini ve Kanalizasyon Şirketi (EYATH), Yunanistan Postaneleri , Pire, Selanik, Dedeağaç, Volos, Eleusis, Igoumenitsa, Kandiye, Kavala, Korfu, Lavrio ve Rafina liman işletmelerinin özelleştirilmesinde daha geniş yetki veriliyor.

Milletvekilleri, gazetecilerin sigorta fonlarının Ulusal Sağlık Hizmeti Sağlayıcıları Kurumu (EOPPY) çatısı altında birleştirilmesini öngören yasa tasarısını ise 136 evet oyuna karşı 143 hayır oyu ile kabul etmedi.

Oylama, Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras başbakanlığında, sosyalist PASOK ve Demokratik Sol DİMAR tarafından desteklenen Yunan hükümeti için kemer sıkma önlemleri üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle sınav olarak görülüyordu.

Hükümetin küçük ortağı DİMAR milletvekilleri, gelecek hafta parlamentoya sunulacak önlemler kapsamındaki işçi-işveren ilişkilerini düzenleyen işgücü reformlarına karşı oy kullanacaklarını belirtiyor.

13,5 milyar avroluk kemer sıkma paketinin parlamentodan geçmesi halinde Başbakan Antonis Samaras'ın 16 Kasım'da nakit rezervinin tükeneceğini belirttiği Yunanistan'a uluslararası kreditörleri tarafından tahsis edilen kredinin 31,5 milyar avroluk yeni dilimin serbest bırakılması bekleniyor.

Dün kemer sıkma önlemleri ve bütçe üzerinde yürütülen müzakereleri tamamladıklarını belirten Başbakan Samaras, "Asıl sorun paketin tasdik edilmemesi halinde ülkenin kaos ortamına sürüklenmesi durumunda neler olabileceği. Ekonomik hatta siyasi açıdan böyle bir gelişme Yunan halkı için ne kadar acı verici olur. Bundan kaçınmak, her partinin ve milletvekilinin ayrı ayrı sorumluluğuna kalmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

-Borç ve açık tahminleri yükseldi-

Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, kamu borcu ve bütçe açığı tahminlerinin yükseltildiği 2013 Bütçe Taslağı'nı parlamentoya sundu.

Taslakta, 2013 yılı için Yunanistan'ın kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının yüzde 189,1 olacağı tahmin edildi. Bu oran ilk taslakta yüzde 182,5 olarak öngörülmüştü. Ülkenin kamu borcunun GSYH'ye oranının bu yıl yüzde 175,6 olması bekleniyor.

Bu ayın başında sunulan taslakta GSYH'nin yüzde 4,2'si düzeyinde tahmin edilen bütçe açığı ise yüzde 5,2 olarak revize edildi.

Ekonomik durgunluğun altıncı yılında daha önceki taslakta yüzde 3,8 olacağı öngörülen 2013 yılı için ekonomik daralma tahmini yüzde 4,5'e yükseltildi. Ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6,5 oranında daralması bekleniyor.

Taslakta, ülkede Temmuz ayında yüzde 25,1 olan işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 22,8 olmasının beklendiği belirtildi. Yunanistan'ın toplam borcunun ise artacağı, 346,2 milyar avro olacağı tahmin edildi.

-Halkın kemer sıkmaya tepkisi sürüyor-

Öte yandan halkın reform ve kemer sıkma önlemlerine tepkileri sürüyor. Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), kemer sıkma önlemlerinin parlamentoda oylanacağı gelecek hafta 6-7 Kasım tarihlerinde 48 saatlik grev çağrısı yaptı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim