• BIST 9530.47
  • Altın 2479.488
  • Dolar 32.4228
  • Euro 34.7158
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Yunanistan ile Türkiye arasında yeni bir gemi krizi

Yunanistan ile Türkiye arasında yeni bir gemi krizi
Yunanistan’ın isteğiyle geçen hafta Girit’e gelen OGS Explora adlı sismik araştırma ve kablo döşeme gemisinin Türk savaş gemisinin uyarısıyla uzaklaştırıldığı ortaya çıktı

Ege denizi ve Akdeniz’de enerji arama çalışmaları nedeniyle sık sık karşı karşıya gelen Türkiye ile Yunanistan arasında geçtiğimiz hafta yeni bir gemi krizi yaşandığı ortaya çıktı. Türkiye’nin Kıbrıs’ın güneyinde ilan ettiği seyir duyurusu (NAVTEX) ardından Yunanistan adına OGS Explora adlı sismik araştırma ve kablo döşeme gemisinin Girit’e geldiği ve Türk donanmasının gönderdiği fırkateyn ile bölgeden uzaklaştırıldığı öğrenildi.  

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den izin almadan Girit adasının güneyine kadar gelen İtalyan Devlet Enstitüsü OGS’ye ait sismik araştırma gemisi OGS Explora’nın, Türk savaş gemisi tarafından uzaklaştırıldığı ortaya çıktı. En son 2011’de Anamur ile KKTC arasında görülen sismik geminin kablo döşeme özelliğinin de bulunduğu öğrenilirken, Ege’de karakol görevini yapan bir fırkateynin ikazı üzerine bölgeden uzaklaştığı öğrenildi. Türk fırkateyni geminin bu sularda faaliyet yapılması için Türkiye’den izin alınması gerektiğini belirtmesi üzerine OGS Explora’nın bölgeden ayrıldığı vurgulandı.

Medya yaygarası

Araştırma gemisi OGS Explora’nın bölgeden uzaklaştırılmasının Yunanistan’da büyük tepkiye neden olduğu öğrenilirken, Ethnos gazetesi “Ankara’dan yeni ve tehlikeli tahrikler, Türkiye Ege’nin yarısına sahip çıkıyor”, Kathimerini gazetesi ise “Girit’in güneyinde Türk itirazları” başlıklı haberler yayınladı.

Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın NATO ve Avrupa Birliği’ndeki temsilciliklerine “Yunanistan’ın toprak bütünlüğünün ihlal edildiği ve uçuşların güvenliğinin tehlikeye sokulduğu” iddiasıyla Türkiye aleyhinde davranmaları istendiği de iddia edildi.

Ege’de Meis ile Girit adasının güneyine kadar olan bölgede büyük miktarda hidrokarbon olduğu iddia ediliyor. Hidrokarbondan, kimyanın pek çok sektöründe kullanılan polietilen, polistiren, sentetik, lastik ve reçine gibi maddeler elde edildiği öğrenildi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
SULİM KOOP.
10 Mart 2015 Salı 16:20
16:20
Türk Telekomünikasyon A.Ş. 06.02.2015 tarihinde OGS Explora isimli geminin kablo döşenecek bölgedeki zemin ölçümleri yapması için çalışma izni talep etmiştir. D.T.O. Meslek Komitesi olarak Kabotaj Kanunumuza göre çalışma izni verilemeyeceği ve ayrıca bu özellikte kamuya ait 4 adet benzer gemi olması nedeniyle de izin verilmesi uygun görülmemiştir.
Haberden anlaşılacağı üzere söz konusu gemi Türk Karasularında seyir yapmaktadır. Öte yandan söz konusu işi yapabilecek Türk Şirketleri varken, bu gemiye izin verilmemişken İtalyan Şirketi nereden cesaret alıp bu işi yapmak için Türkiye ye gelmeyi göze almıştır. Türk Telekom A.Ş., U.D.H.B. Deniz ve İçsuları Genel Müdürlüğü buna göz yumacaksa bu izin için D.T.O. ya müracaat etmek için enerji harcamasın.

Saygılarımızla,

SULİM KOOP.
Yönetim Kur. Bşk.
Abbas KOLÇALAR
78.174.90.185
Mustafa Uygar
10 Mart 2015 Salı 14:32
14:32
Bu cok ilginc bir gelisme. OGS EXPLORA, Marmaris'e gelecek bir sualti kablo hatti icin sorvey yapmasi icin kiralanmis bir gemi. Petrolle falan bir ilgisi olabilir mi?
78.189.23.23
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim