• BIST 9627.66
  • Altın 2477.673
  • Dolar 32.4931
  • Euro 34.6107
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 28 °C

Yumurtalık ve Karataş Yapay Resif Projesi

Yumurtalık ve Karataş Yapay Resif Projesi
Çukurova Kalkınma Ajansı ile Adana İl Özel İdaresi'nin eş finansmanı ve İSKEN'in işbirliği ile hayata geçirilen 'Yumurtalık ve Karataş Yapay Resif' projesi Yumurtalık limanında düzenlenen törenle başladı.

Çukurova Kalkınma Ajansı ile Adana İl Özel İdaresi'nin eş finansmanı ve İSKEN'in işbirliği ile hayata geçirilen 'Yumurtalık ve Karataş Yapay Resif' projesi Yumurtalık limanında düzenlenen törenle başladı.

 Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, anlamlı ve önemli bir çalışmanın el birliği ile başarıyla ulaşmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Burada küçük ama önemli bir projenin başarı ile uygulanması nedeniyle birlikteyiz. Proje yapabilir duruma gelmemiz, farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde çalışabilir pozisyonda olmamız hakikaten sevindirici" dedi.

Yumurtalık ve Karataş'ın Adana'nın çok önemli iki güzide ilçesi olduğunu vurgulayan Vali Coş, "Bu ilçelerimizin tabi ki en önemli hususiyeti Akdeniz'e olan sahili, balıkçılık kültürü, ümit ve temenni ettiğimiz büyük turizm potansiyelidir. Bu anlamda ne kadar iş yapabilirsek, ne kadar mevcut potansiyeli aktif hale getirebilirsek, üretime dönüştürebilirsek, yatırıma dönüştürebilirsek hepimiz kazançlı çıkarız. Bunun için hepimizin birlik ve beraberlik içerisinde çalışması gerekiyor. Herhangi bir ayrıma gitmeden bardağın dolu tarafına bakarak tek vücut olduğumuzda ilimizin, ilçelerimizin hayrına olan projeleri ön yargıya kapılmadan desteklediğimizde inşallah başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu projenin su ürünlerinin, balıkçılığın geliştirilmesi için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

İSKEN Genel Müdürü Dr. Sırrı Uyanık ise yaptığı konuşmada; İSKEN olarak bulundukları yöreye hizmet ediyor olmaktan ötürü büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Uyanık, "Dünyanın en sanayileşmiş en kalkınmış ülkelerinden biri olan Japonya bir ada ülkesidir ve bu ülkedeki tüm sanayi tesisleri deniz kıyısında yer almaktadır. Öte yandan Japonya'nın en önemli geçim kaynaklarından biri de balıkçılıktır. Bir başka deyişle bu ülkede sanayi ile geleneksel yerel yaşam iç içe geçmiş durumda sürmekte ve birbirini desteklemektedir" dedi.

Ülke olarak bizim de sanayileşme ile balıkçılığın ya da bir başka geleneksel yaşam olgusunun bir arada olabileceğini öğrenmemiz gerektiğinin altını çizen Uyanık, bunun olabilmesi için de herkesin yaptığı işi en doğru şekilde gerçekleştirmeye gayret etmesi gerektiğini söyledi.

İSKEN olarak yapmakta oldukları işi en iyi en doğru şekilde yaparak bulundukları yöredeki tüm paydaşları için iyi bir komşu olmaya çalıştıklarını ifade eden Uyanık "Bu vesile ile parçası olduğumuz bu özel projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyor balıkçılarımıza hayırlı kazançlar diliyorum diyerek sözlerini tamamladı.

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, ÇKA'nın sosyal kalkınma projelerine destek oranının yüzde 90, diğer kobi projelerine destek oranının ise yüzde 50 civarında olduğunu belirtti.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Gökhan Gökçe de resifin deniz dibindeki kayalık anlamına geldiğini belirterek, "Balıkların cezbedilmesi anlamında kullanılan yapay resifler, balıkçılık amacının dışında koruma, zenginleştirme, üretim ve sportif amaçlar içinde kullanılmaktadır. Yumurtalık ve Karataş deniz kıyısına sahip 2 ilçedir. Bu 2 ilçenin balıkçılık yapısı farklıdır. Yumurtalık'da sadece kıyı balıkçılığı yapılırken, Karataş'ta kıyı balıkçılığının yanı sıra trol ve gırgır balıkçılığı da yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

İlçelerin bu 2 farklı balıkçılık anlayışından yola çıkarak farklı 2 yapay resif projesi belirlediklerini aktaran Proje Koordinatörü Gökçe, yapay resif ile birlikte Yumurtalık'a önemli balık çeşitlerinin getirilmesini, Karataş'ta ise yasadışı trol avcılığının engellemesinin amaçlandığını söyledi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri denize açılarak yapay resiflerden birini denize bıraktı.

Proje kapsamında Yumurtalık ve Karataş'ta balık stoklarının arttırılması ve kaçak trol avcılığının önlemesi için önceden belirlenmiş noktalara toplam 200 adet yapay resif, 120 adet anti trol yapısı yerleştirilecek.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim