• BIST 9530.47
  • Altın 2470.868
  • Dolar 32.4789
  • Euro 34.7883
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 18 °C

Yolcu gemileri, Akdeniz'e inmeye başladı

Yolcu gemileri, Akdeniz'e inmeye başladı
Cruise sektörü hareketlendi, gemiler Akdeniz'e inmeye başladı. Uzmanlar yeni gemilerin yola çıkmasıyla Türkiye limanlarının bu hareketlilikten yararlanacağını ifade ettiler.

Yılbaşından bu yana tüm dünya koronavirüsün etkisi altında. Çin’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs sebebiyle birçok ülkenin ekonomisi zor dönemlerden geçerken, neredeyse her sektörde virüsün etkileri derinden hissedildi.

Virüsten en çok etkilenen sektörlerin başında ise turizm sektörü geldi. Uçaklar yere inerken, sınır kapıları kapatıldı. Turist hareketi sıfırlandı. Pandeminin başladığı dönemlerde özellikle cruise gemilerinde virüs vakalarına rastlanmasından bu yana da cruise gemileri motorları durdurup, limanlarda beklemeye başladı. Ancak virüsün etkilerinin azalması ve yeni normal düzene geçilmesiyle birlikte ilk cruise gemisi yolculuğuna başladı.

Pandemi sonrası Akdeniz’e ilk uluslararası cruise gemisi geçtiğimiz günlerde geldi. Akdeniz’e gelen ilk uluslararası cruise gemisi MSC’nin Grandiosa isimli gemisi oldu. Gemi, dünyada 19 cruise limanı işleten Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding portföyünde bulunan Malta’daki Valletta Cruise Limanı’na yanaştı. Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, virüs sonrası Akdeniz’de ve dünyada farklı liman ve ülkeleri ziyaret eden dünyanın ilk cruise gemisi için liman, cruise şirketi ve yerel otoritelerce sağlık ve güvenlik önlemleri üst düzeyde alındı.

Gemiye binmeden önce tüm konuklar ve mürettebat için Covid 19 testi uygulandı. Ek olarak, gemi misafirlerinin karaya bağımsız olarak çıkmalarına izin verilmiyor ve sadece atanan görevli takibinde geziler yapılıyor. Gemi maksimum yüzde 70 doluluk oranıyla seyir ediyor.

Uzmanlar cruise şirketlerinin 2021 için güçlü rezervasyonlar bildirmeye devam etmesinin cesaret verici olduğu görüşünde. Grandiosa’nın seferlerine başlamasının ardından başka gemilerin de başlamasını muhtemel görünüyor. Yeni gemiler yola çıktıkça, Türkiye limanları da bu hareketlilikten yararlanacak.

2020 ve 2021’de Türkiye’nin yeniden cruise sektöründe önemli bir oyuncu olması bekleniyordu. Ancak pandeminin başlaması planların da ertelenmesine neden oldu.

İstanbul’da ilk gemisini 5 Nisan 2020’de ağırlamaya hazırlanan Galataport da pandemiden etkilendi. Galataport’a 2020’de 61 geminin geleceği açıklanmış, 2021’de ise bu sayının 180’e çıkacağı belirtilmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim