• BIST 8886.87
  • Altın 2239.383
  • Dolar 32.3397
  • Euro 35.1137
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Yerlileşmede 27 milyon dolar tasarruf sağlandı

Yerlileşmede 27 milyon dolar tasarruf sağlandı
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, envanterindeki yabancı menşeli ürünleri yerli muadilleriyle değiştirerek millileştirme hamlesinde öncü oldu. 488 yerlileştirme çalışma sonucunda toplam 27 milyon dolarlık tasarruf sağlandığı açıklandı.

Kıbrıs çıkarmasını geciktiren ambargolar üzerine kendi araştırma merkezini kuran ve aynı zamanda mühendis olan kadrosuyla MİLGEM’i üreten Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, yerlileştirme faaliyetlerinde atılım yaptı.

İhtiyaçların yerli ve milli imkanlarla üretilmesi ve karşılanmasında son 2 yılda yüzde 350 artış oldu. Savaş gemileri üzerindeki on binlerce malzeme, Envanter Kontrol Merkez Komutanlığı’na verilen talimatla yerli ve milli ürünlerle değiştirildi.

ÖNCE YERLİ ÜRETİM

2012’den itibaren kullanılan Yerlileştirme Faaliyetleri Takip Modülünde tamamlanan ve devam eden 488 yerlileştirme çalışması sonucunda toplam 27 milyon dolar tasarruf edildi ve Türkiye ekonomisinin kazanç hanesine yazıldı. Özellikle son 2 yılda ihtiyaçın yerli ve milli imkanlarla üretilmesi ve karşılanmasında yüzde 350 artış kaydedildi. Halen Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı’nda envantere kayıtlı 1 milyon 600 bin parçanın on binlercesi yerli muadilleriyle değiştirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı, gemiler ve silahlarda kullanılan malzemeler için parça değişimi gerekliliği bildirildiğinde önce sistem üzerinden bu ürünün yerli imkanlarla üretilip üretilemediğini kontrol ediyor. Ticaret odalarının da bağlı olduğu sistemle gerekli kontrol sağlandıktan sonra yerli muadili varsa yerli ürün temin ediliyor, yoksa yurt dışı alıma çıkıyor.

KOMUTA KONTROL YERLİ

Deniz Kuvvetleri’nde en önemli millileşme hamlesi komuta kontrol yazılımlarında sağlandı. Halen ihraç fırkateynlerde kaynak kodları verilmediği için komuta kontrol yazılımları milli olanlarıyla değiştirildi. Türk kadınının mühendislik eseri olan Genesis yazılımıyla dışı eski bu gemilerin içindeki teknoloji tamamen yeni nesil haline getirildi. Yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ‘Savaş Yönetim Sistemi’ ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen Milli Savaş Yönetim Sistemi’nin (ADVENT SYS) ilk sürümü yayınlandı ve fabrika kabul testleri tamamlandı.

İLKİ TCG KINALIADA’DA

ADVENT SYS yazılımı, Türk mühendislerce yaklaşık 6 milyon satır kod yazılarak geliştirildi. İlk kez MİLGEM’in 4. gemisi olan TCG Kınalıada’ya kurulması beklenen yeni nesil milli savaş yönetim sistemi, Türkiye’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu’da ve gelecekte inşa edilecek diğer milli savaş gemilerinde de kullanılacak.

DENİZCİLİK TERİMLERİ TÜRKÇELEŞİYOR

Askeri denizcilikte millileşme hamlesini sürdüren Deniz Kuvvetleri, denizcilik terimlerini de Türkçeleştiriyor. Şu ana kadar 700’den fazla askeri denizcilik terimi tamamlandı. Düzenlenen çalıştaylar kapsamında Osmanlı döneminden günümüze intikal etmiş ve Türk gemici dilinin parçası olmuş Lingua Franca kökenli terimler kapsam dışı bırakılarak özellikle 1950’li yılların başından itibaren yurt dışından tedarik edilen su üstü ve su altı platformları ile birlikte Deniz Kuvvetleri eğitim-öğretim malzemelerine, resmİ dokümanlarına, gemi etiketlerine Türkçe imla ile yerleşen İngilizce, Fransızca ve Almanca terimlere karşılık arandı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim