• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Yerli üretim arabalı vapur geliyor

Yerli üretim arabalı vapur geliyor
İstanbul tersanelerinde yapılacak ve Sirkeci-Harem hattı arasını 8 dakikada gidecek 4 yeni arabalı vapurun tanıtımı, Kabataş İskelesi'nde gerçekleştirildi.
Yapımı İstanbul tersanelerinde gerçekleştirilecek ve Sirkeci-Harem hattı arasını 8 dakikada gidecek 4 yeni arabalı vapurun tanıtımı, Kabataş İskelesi'nde gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 13 ay sonra hizmete girecek arabalı vapurların tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, vapurların yapımını bir Türk şirketinin üstlendiğini belirterek, “Bu 4 arabalı vapurla yerli üretim için atılan adımın başlangıcını yapıyoruz” dedi.Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen denizleri arzu edilen boyutta kullanamadığını vurgulayan Topbaş, 234 kilometrelik kıyı şeridi olan bir kentin denizi ciddi boyutta kullanması gerektiğini anlattı.Günde 600-650 yeni aracın trafiğe çıktığı bir kentte ulaşımın en ciddi problem olduğunu belirten Topbaş, böyle bir kentte deniz ulaşımını kullanmamanın büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Topbaş, deniz yoluyla kentte günde 957 bin yolcu taşındığını, göreve geldiklerinden beri deniz ulaşımını kullanım oranının yüzde 300 arttığını vurgulayarak, bu oranı daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.Kadir Topbaş, 2007 yılında 5 adet deniz otobüsünün ve dünyanın en büyük feribotlarından 2 adedinin de deniz ulaşımına katılacağını bildirdi.Şehir içi ulaşımın rahatlaması için vapur, otobüs, metro gibi tüm ulaşım hatlarını Akbil'le birbirine entegre ettiklerini belirten Topbaş, bu uygulamayla yıllık 60 milyon YTL maddi kayıpları olduğunu, ancak kentin ulaşımının rahatlaması için bu sistemi uygulamaya koyduklarını dile getirdi.Topbaş, yeni arabalı vapurların 13 ay sonra hizmete gireceğini vurgulayarak, toplam 42 milyon YTL'ye mal olacak bu 4 vapurun, Sirkeci-Harem arasındaki seferleri 8 dakikada tamamlayacağını bildirdi.

DAVET USULÜ İHALE HABERLERİ

Daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, geçtiğimiz günlerde basında yer alan “projelerin ihalesinin davet usulüyle ve sürekli aynı şirketlere verilmesi” haberlerine ilişkin de açıklamada bulundu.
Haberi yapan gazetede yer alan “Bir daha yapmam” ifadesini kullanmadığını ve bu habere ilişkin yargıya başvuracağını belirten Topbaş, şöyle devam etti:“Davet usulü yaptığımız ihaleler var. Küçükköy ve Alibeyköy'deki derelere ilişkin ihalenin davet usulü yapılması konusunda Bakanlar Kurulu kararı talep ettik, bir an önce ıslah edilebilmesi için bu derelerin. Bundan sonra da yine gerek duyulduğu zaman gerekli kurum ve kuruluşlardan olumlu görüş aldıkça, açık ihalemizi daha ağırlıklı yapacağız, ama davet usulü ihaleler de yapacağız.”İhalelerden 17'sinin aynı şirkete verildiğini hatırlatan bir gazeteciye de Topbaş, İstanbul'da binlerce şantiye bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:“İstanbul'da binlerce şantiye var. Zamanla yarışıyorsunuz. Kendisinden şüphesi olanlar farklı yöntemler arayabilirler. Açıkça söylüyorum; kesinlikle bundan dolayı bir eksiklik duymuyorum. Yaptığımız iş doğrudur. Zamanı en iyi değerlendirip, az zamanda çok işler başarmak istiyoruz. Bunun için bu adımları atıyoruz. Buna mecburuz. Mecbur kaldığımız zaman gerekli kurumlardan görüşler alarak biz davetli ihalelerimizi tekrar yaparız ve yapacağız da.”

ARABALI VAPURLAR

Yeni arabalı vapurlar, 600 yolcu, 80 araç kapasitesine sahip olacak. 12,5 deniz miline kadar sürat yapabilecek olan vapurlarda, dümene ihtiyaç kalmaksızın seri manevra yapabilen dünyanın en iyi pervane sistemi de bulunacak.
İçi modern şekilde dizayn edilecek vapurlarda, engelli yolcuların salona girişi için engelli asansörü, engelli tuvaleti, sağlık odası, bebek bakım odası da yer alacak.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim