• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin ÇED süreci başlatıldı

Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin ÇED süreci başlatıldı
2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da yer alan Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi için ÇED süreci başlatıldı. 2018’de tek bir kruvaziyer gemisinin gelmediği İstanbul’a yapılacak liman için 940 milyon TL harcanacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yapılması planlanan Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı. Projeye dair ÇED Başvuru Dosyası yurttaşların ‘görüşüne’ açıldı ve 10 Mart’ta halkın katılımı toplantısı düzenlenmesine karar verildi. Referansları arasında Cengiz, Nurol ve İGA’nın da olduğu Dolfen Danışmanlık Mühendislik A.Ş. tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgilere göre, projenin bedeli 940 milyon 500 bin TL. BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre, başvuru dosyasında Yenikapı’da yapılması planlanan limanın yıllık 2 milyon 700 bin yolcu kapasiteli olduğu ve aynı anda 8 adet kruvaziyer gemisine yanaşma olanağı tanıdığı belirtildi.

DENİZE DOLGU YAPILACAK

Dosyaya göre, Yenikapı Kruvaziyer Limanı 220 bin 400 metrekarelik alana kurulacak. Alanın toplam 131 bin 500 metrekarelik bölümüne dolgu yapılacak. Ancak limana dair proje alanı ve geri sahası için ÇED Yönetmeliği kapsamında alınmış bir izin bulunmuyor. Büyük kruvaziyer gemileri için 2, orta büyüklükteki kruvaziyer gemileri için 4, butik kruvaziyer gemileri için 2 adet olmak üzere toplam 8 tane yanaşma yeri planlandı. Proje kapsamında 3 iskele kurulması düşünülürken, limanın kıyı hattında yapılacak 66 bin 800 metrekarelik dolgu alanda ticari işletmeler açılacak. Burada yolculara hizmet edecek otobüsler için park yeri, kafe, restoran gibi eğlence tesisleri ile dükkânlardan oluşan çarşı gibi üst yapı tesisi kurulacak. Projenin inşaat süresinin 24 ayda tamamlanması planlanırken, inşaatta toplam 150 kişi çalışacağı aktarıldı. Limanın işletme aşamasında 65 kişi, liman içerisinde kiraya verilecek kafe ve alışveriş ünitelerinde ise 100 kişi olmak üzere toplam 165 kişinin çalıştırılması planlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da yer alan Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin ihalesinin 2020’de tamamlanmasını beklediklerini ifade etmişti.

FLORAYA ZARAR VERECEK

ÇED Başvuru dosyasında, kurulması planlanan liman için dolgu yapılacağı ve kurulacak iskelenin inşaatının deniz florası için olumsuz etki yapacağı itiraf edildi. Raporun ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi: “İnşaat aşamasında gerçekleştirilecek olan dolgu çalışmaları, iskele inşaat çalışmaları, deniz dibi taraması gibi iş ve işlemler sırasında deniz flora ve faunası üzerinde olumsuz etkiler söz konusu olabilecektir. Bu işlemler, deniz faunasının bölgeden geçici bir sure uzaklaşmasına sebep olacaktır. Dolgu sırasında oluşacak bulanıklık, ışık geçirgenliğini azaltacağı için fitoplanktonik organizmaların gelişimi açısından bir istenmeyen bur durum yaratacaktır. Bulanıklık nedeniyle, özellikle balık türlerinde solunum güçlüğü görülecek olsa da bu etki popülasyonların genelini etkilemeyecek ve ihmal edilebilecek düzeyde olacaktır. Gürültüden dolayı hareketli fauna türleri bulundukları habitatları terk ederek çevredeki daha uygun yaşam alanlarına çekilebileceklerdir.”

MEHTER TAKIMI İLE KARŞILAMA

Geçtiğimiz aylarda kapatılan Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün (DTGM) önceki verilerine göre, 2015’te megakente 305 kruvaziyer gemisi geldi. 2016’da İstanbul’a gelen kruvaziyer gemi sayısı yüzde 84.9 geriledi ve 46’ya düştü. 2017’de ise yıl boyu yalnızca 4 gemi İstanbul’a demir attı. 2015’ten 2017’ye gelen gemi sayısında yüzde 98.7 gerileme yaşandı. 2018’de tek bir kruvaziyer gemisi bile gelmedi. 2019’da ise yalnızca 13 gemi İstanbul’a geldi. Geçen yıl Sarayburnu Limanı’na demir atan 10 katlı ‘Regent Seven Seas Vogayer’ adlı geminin 750 yolcusunun ‘mehter takımıyla’ karşılanması ise hâlâ hafızalarda.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim