• BIST 11007.37
  • Altın 5751.766
  • Dolar 42.5374
  • Euro 49.5441
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 9 °C

Yelkenli insansız deniz araçlarına Tomahawk füzesi takılacak

Yelkenli insansız deniz araçlarına Tomahawk füzesi takılacak
Lockheed Martin, deniz drone’u üreticisi Saildrone’a 50 milyon dolar yatırım yapacak. Entegre edilecek Tomahawk füzeleri ile uzun mesafeli otonom gemiler ilk kez yüksek güçlü füzeler taşıyabilecek.

Lockheed Martin, Saildrone şirketi tarafından geliştirilen 22 metre uzunluğundaki Surveyor yelkenli insansız deniz aracı (İDA) sistemine 50 milyon dolarlık yatırım yapacak. İDA’ya, Tomahawk füzesi entegre edilecek.

Özellikle Ukrayna Savaşı’nın ardından silahlı veya keşif amaçlı kullanılan İDA sistemleri dikkat çekiyor. Ukrayna bu tür sistemlerle Karadeniz’de Rus Donanması’na büyük zarar verdi.

ABD, özellikle Çin’e karşı Pasifik Okyanusu’nda yeni nesil İDA’lar ile deniz operasyonlarını geliştirmek istiyor.

Bu konuda adım atan Lockheed Martin, deniz drone’u üreticisi Saildrone’a 50 milyon dolar yatırım yapacak. Entegre edilecek Tomahawk füzeleri ile uzun mesafeli otonom gemiler ilk kez yüksek güçlü füzeler taşıyabilecek.

22 metrelik İDA’ya entegre edilecek

Anlaşmaya göre, ortak bir açıklamaya göre, Saildrone’un 72 fit uzunluğundaki (22 m) “Surveyor” gemisi Lockheed Martin’in JAGM Quad Launcher füze sistemini ve gemisavar füzelerini taşıyacak şekilde değiştirilecek.

Lockheed Martin’in yatırımı ayrıca, daha uzun menzilli Tomahawk füzeleri taşıyabilen ve denizaltı tespit eden çekili sonar dizilerini taşıyabilen daha büyük Saildrone platformlarının tasarımını ve üretimini de içeriyor.

Ortıklık, 2026’da su üzerinde canlı ateş gösterileri yapmayı planlıyor.

Saildrone gemi inşa sorumluluklarını sürdürürken, Lockheed baş görev entegratörü olarak görev yapacak. Geliştirme çalışmaları, Saildrone’un daha büyük sistemlerinin üretildiği Meksika Körfezi kıyısındaki Austal

2021’de envantere girdi

Saildrone gemileri ABD Donanması tarafınan 2021’den bu yana kullanılıyor. Yelken sistemi ile rüzgar, dizel ve güneş enerjisiyle çalışan bilimsel veri ve istihbarat toplayan otonom bir gemi olan Surveyor, ABD Donanması için görevlerde 2 milyondan fazla deniz mili kaydetti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim