• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

Yelkenci Tolga Pamir, rekor denemesine Hopa’dan başladı

Yelkenci Tolga Pamir, rekor denemesine Hopa’dan başladı
Tek başına Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz'i geçerek İskenderun Limanı'nda Türkiye turunu tamamlamayı planlan yelken sporcusu Tolga Pamir, rekor denemesine HOPAPORT’tan verdi.

Açık deniz yelken sporcusu Tolga Pamir, Türkiye'nin 4 denizini hiç durmadan solo olarak teknesiyle aşacağı yolculuğunun startını Artvin'in Hopa ilçesinde HOPAPORT’tan verdi.

Tolga Pamir, Türkiye Yelken Federasyonu Trabzon İl Hakemi Cem Yılmaz ve Artvin İl Temsilcisi Mustafa Durgun yelkenli teknedeki kontrollerini tamamlayıp motoru mühürlediler.

Hopa Yelken kulübü Başkanı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezai Aydın da Tolga Pamir’e çiçek takdim ederek rekor denemesinde başarılar diledi.

DOKA ve Hopa TSO desteği ile tescillenen Hopa laz böreğinden getiren TSO Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Tolga Pamir ve orada bulunanlara TYF Temsilcileri’ne laz böreği ikram etmesi de gözlerden kaçmadı.

Gazetecilerinde yakından takip ettiği rekor denemesi başlangıç noktasında Hopa Liman Başkanı da katılarak Pamir’e başarılar diledi.

Tek başına Karadeniz, Marmara, Ege Denizi ve Akdeniz'i geçecek Pamir, İskenderun Limanı'nda Türkiye turunu tamamlamayı planlıyor.

Seyahati öncesi Hopa Limanı'nda basın mensuplarına açıklamada bulunan Tolga Pamir, 7 yaşından bu tarafa yelken sporuyla uğraştığını söyledi.

Açık deniz kulvarında çalışmalara devam etmek için 30 yaşından sonra Fransa'ya yerleşip, orada çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Pamir, 16 yıldır Fransa'da Türkiye'yi temsilen farklı yarışlara katıldığını anlattı.

Pamir, Türkiye'de de yelken sporunun gelişmesi için federasyon bünyesinde görev alarak çalışmalar yaptıklarını belirterek "Yelkenle Türkiye turu için 8 aydır bir çalışma yürütüyoruz. Bugün Hopa'dan start alarak dört denizimizi hiç durmadan solo olarak 9-13 günlük bir sürede geçip, İskenderun'da biten parkuru tamamlamayı planlıyorum" diye konuştu.

Bu projenin bir rekor denemesi olduğunu dile getiren Pamir, "Türkiye turu rekoru için yelkenle yola çıkacağım. Kurallar gereği yelkenlinin motoru mühürlenecek. Yelken gücü ile gittiğimin kaydı tutulacak" ifadelerini kullandı.

Pamir, solo olarak böyle bir denemenin Türkiye'de ilk defa yapıldığına işaret ederek "Solo Türkiye turu, Hopa-İskenderun arası hiç durmadan ilk defa gidilecek. Bin 500 deniz miline yakın bir mesafe gideceğim. 3 bin kilometreye yakın bir seyir olacak. Bugüne kadar İngiltere, Brezilya, Meksika gibi birçok yerde yelken sporu yaptım ama ülkemizin dört denizini hiç bu şekilde dolaşmamıştım. Yelken sporunun ülkemizde de yapılabileceğini kanıtlamak istiyorum" şeklinde konuştu.

“KARADENİZ’İN TANITIMI İÇİN BU REKOR DENEMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye Yelken Federasyonu Artvin İl Temsilci Mustafa Durgun da Tolga Pamir'in Türkiye'deki denizleri yelken teknesiyle tek başına aşma düşüncesinin çok önemli bir proje olduğunu vurguladı.

"Gerçekleştirebilirse bir ilki başaracak" diyen Durgun, "Bundan sonraki yelken sporcularına örnek olacak. Denizlerimizin ne kadar önemli ve değerli olduğunu göstermiş olacak. Ülkemizin Karadeniz kıyılarındaki sınır kenti Hopa. Bu yüzden buradan başlamayı tercih etti. Buradan yelken açarak hiç durmadan devam edecek. Bu etkinlik Hopa'da da yelken sporunun gelişmesi için önemli bir adım olacak" açıklamasını yaptı.

“EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUZ”

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer de Hopa Limanı’nın böylesi önemli bir etkinliğin başlangıç noktası olmasından dolayı mutlu olduklarını kaydetti.

Türkiye’de ilk defa yapılan bir etkinliğe ev sahipliği yapanın mutluluk verici olduğunu kaydeden Özer, “İlk defa Türkiye’nin en kuzey noktasından en güney noktasına durmadan, motoru devreye almadan sadece rüzgâr ve yelkenliyle yapılacak bir organizasyon. Bu bir ilk olacak. Başarı ile sonuçlanırsa buradan belli zamanlardan rekor denemeleri çiftli ve tekli olmak üzere yapılacaktır. Buda bölgemize hareketlilik ve ekonomik getiri sağlayacak. Karadeniz su sporlarından çok fazla payını alamamış. Bunu orta ve uzun vadede bu tür organizasyonlarla aşıp bu bölgenin tanıtımını yapacağız. Tolga bey ülkemizi yurt dışında da temsil ettiği için, yurt dışından buraya turist ve yelkenli misafir etmekte bizim için, Doğu Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı olan Hopa Limanı için avantaj” diye konuştu.

tolga_pamir_1.jpgtolga_pamir_3.jpgtolga_pamir_2.jpgtolga_pamir_4.jpgtolga_pamir_5.jpg

 DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim