Uluslararası “Karadeniz “ Birinci Yat Festivali Organizasyon Komitesi Başkanı Gleb Pletnev, yat turizminin sektörde önemli gelir kaynağı olabileceğini, bunun için vize yasalarında değişiklik yapmaları gerektiğini belirtti. Karadeniz Denizciler Derneği Başkanı İgor Petrov da 2010’da Türkiye’nin yat turizminden 4 milyar dolar gelir elde ettiğini kaydetti. Petrov, Türkiye’de yat turizminin gelişmesi için çok cazip programların oluşturulduğunu belirtti.
27 Haziran 7 Temmuz tarihleri arasında Karadeniz sahil kentlerinde yapılacak olan festival hazırlıkları öncesinde basın açıklaması yapan Pletnev, Rusya ve Ukrayna’nın ilgili işletmelerinin Karadeniz sahillerindeki turistik kaynakları daha fazla kullanmaları, yat turizmini ve kıyıların altyapısının geliştirmeleri gerektiğini söyledi. Pletnev, “Biz kendi girişimlerimizle Karadeniz’de yapılacak yat seyahati olanaklarını göstermeye karar verdik. Yat güzergahları Sevastopol, Balaklava, Yalta, Feodosiya, Novorossiysk, Gelendzhik ve Soçi. Tabii ki bu, yat turizmine teşviktir” dedi.
İki ülke arasındaki turizmin gelişmesi için yeni otellerin yapılması, yolların inşa edilmesi ve ek iletişim kaynaklarının oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Pletnev, yat turizminin de sınırlarda ve marinalarda “konforlu işlemlere” ihtiyacı olduğunu söyledi.
Karadeniz Denizciler Derneği Başkanı İgor Petrov, Pletnev’i desteklediğini belirterek, 2010’da Türkiye’nin yat turizminden 4 milyar dolar gelir elde ettiğini kaydetti. Türkiye’de yat turizminin gelişmesi için çok cazip programların oluşturulduğunu hatırlatan Petrov, “Türkiye yabancı bandıralı yatlara 5 yıl içinde geçici olarak ülkeye giriş yapmalarına izin verdi. Türkiye sularında gidip özgürce yüzmek için önünde hiçbir engel yok. Rusya’daki uygulamalara bakılırsa yabancı bandıralı gemilerin ülkemize giriş yapmaları için önlerinde aşmaları gereken çok zorlu koşulları var. Bu koşullar dünyanın hiçbir yerinde yok” dedi.